آموزش تغییر رنگ وسایل چوبی به سفید و دیگر رنگها
تغییر رنگ چوب قهوه ای به سفید و سوال در مورد نحوه تغییر رنگ وسایل چوبی از آن دسته سوالاتی است که این روزها بسیار مطرح است. وسایل چوبی عمری تقریبا مادام العمر دارند اما از آنجا که علاقه به تغییر، یکی از ویژگیهای هر فرد است، بعد از گذشت چند سال ممکن است تصمیم به تغییر و تعویض وسایل بگیرند.
در چنین شرایطی، میتوان با رنگ کردن و تغییر رنگ وسایل چوبی جلوه دیگری به وسایل قدیمی داد و در هزینهها نیز صرفه جویی کرد. در ادامه طرز رنگ کردن مبل، میز و سایر وسایل چوبی با اسپری و قلم مو را به طور کامل شرح میدهیم و به شما می گوییم که چگونه چوب را رنگ سفید کنیم.
چرا تغییر رنگ چوب قهوه ای به سفید زیاد شده است؟
در بیشتر مواقع، رنگ کردن وسایل چوبی با اسپری یا قلم مو، به دلیل قدیمی و یا فرسوده شدن وسایل انجام میشود و یا دکور خانه عوض شده است و به دلیل هزینه بالای وسایل چوبی، افراد قادر به تغییر مبلمان و وسایل چوبی خود نیستند.
در گذشته افراد بیشتر طرفدار وسایل و دکورهای چوبی در طیف رنگی قهوه ای بودند ولی امروزه می بینیم که اکثرا به سمت استفاده از وسایل و دکور روشن در فضای منزل خود هستند؛ به همین جهت در خواست برای تغییر رنگ چوب قهوه ای به سفید زیاد شده است.
البته این نکته را هم متذکر شویم که گاهی اوقات به دلیل پیدا نکرد وسایل چوبی با رنگ دلخواه خود، به دنبال تغییر رنگ وسایل چوبی هستند.
چگونه چوب را رنگ سفید کنیم؟
برای تغییر رنگ چوب به هر رنگی، بهتر است قبل از آشنا شدن با مراحل مختلف روش های تغییر رنگ وسایل چوبی، با انواع رنگ های مورد استفاده برای این کار آشنا شوید.
به طور کلی، شما برای پوشش کامل سطح چوب، به خصوص برای تغییر رنگ چوب قهوهای به سفید، نیاز به رنگهایی با قدرت پوشش دهی بالا دارید. در ادامه به بررسی انواع رنگها که به سه دسته، رنگ بر پایه آب، رنگ روغنی و رنگهای فوری میشود، میپردازیم.
تغییر رنگ چوب قهوه ای به سفید با رنگهای بر پایه آب
رنگهای بر پایه آب، نوعی رنگ هستند که به راحتی در بافت چوب نفوذ میکنند، به همین دلیل لازم است که برای تغییر رنگ، چند دست از این رنگ روی سطح مورد نظر زد تا پوشش دهی کامل انجام شود؛ به خصوص برای تغییر رنگ چوب به سفید باید چندین بار این کار را انجام داد.
در تغییر رنگ میز ناهار خوری و وسایل دیگر با این رنگ، هر چه لایه های رنگ بیشتر میشود، میزان نفوذ رنگ در چوب کمتر شده و تغییر رنگ بیشتر اتفاق میافتد. از مزایای این رنگ میتوان به سرعت بالای آن در خشک شدن و شستشوی راحت آن با آب اشاره کرد.
سفید کردن چوب با رنگهای روغنی ساختمانی
یکی دیگر از روش های سفید کردن چوب، استفاده از رنگهای روغنی ساختمانی است، به دلیل خاصیت روغنی آن، رنگ کمتر در چوب نفوذ کرده و پوشش دهی و تغییر رنگ وسایل چوبی، سریعتر انجام میشود. در پروسه انجام این کار، لازم است قبل از استفاده از رنگ، سطح کار روغن الیف یا سیلر زده شود، تا منافذ بسته شوند.
از معایب این رنگ، می توان به بوی تند و بد آن و زیاد بودن مدت زمان لازم برای خشک شدن رنگ اشاره کرد.
تغییر رنگ چوب به سفید با رنگ روغنی گیاهی
سومین نوع رنگ برای تغییر رنگ وسایل چوبی، رنگ روغنی گیاهی است. تفاوت این نوع رنگ با رنگ های قبلی این است که رگه ها و خطوط اصلی چوب پوشانده نمیشود و نقش و طرح چوب، بعد از رنگ کردن وسایل باقی میماند، که زیبایی خاصی به وسایل چوبی میدهد، از این جهت کار با این نوع رنگ از دو رنگ قبل راحتتر است.
سفید کردن رنگ چوب با رنگهای فوری
رنگهای فوری، یکی از مناسبترین رنگها برای تغییر رنگ و سفید کردن وسایل چوبی میباشد، که سرعت خشک شدن آنها در مجاورت هوا بسیار زیاد است، به همین دلیل به آنها رنگهای فوری میگویند. این رنگها به خصوص برای لکه گیری و رنگ کردن مبل و صندلی بسیار مناسب است.
از مزایای آن این است که لازم نیست رنگ قبلی را از سطح پاک کنید، فقط برای کیفیت بهتر اجرای آن لازم است که تمام زدگی و فرورفتگی های سطوح را برطرف کنید. در نظر داشته باشید که اجرای رنگهای فوری با پیستوله با کیفیت بیشتری انجام میشود.
نکات مهم قبل از تغییر رنگ وسایل چوبی
- شناخت نوع چوب و رنگی قبلی آن در انتخاب روش مناسب برای رنگ کردن چوب مهم است.
- برای آنکه سطوح وسیله چوبی یکدست رنگ آمیزی شود قسمتهای دیگر آن را بپوشانید و یا در صورت امکان وسایل اضافی (دستگیره و ...) را از آن جدا کنید.
- تمامی وسایل لازم رای تغییر رنگ چوب را از قبل آماده کنید.
- سطح کار را به کمک سمباده و بتونه یکدست و صاف کنید و بعد شروع به اجرای رنگ کردن وسایل چوبی کنید.
روش اول تغییر رنگ وسایل چوبی (رنگ کردن با قلم مو)
یکی از روش های پرکاربرد، رنگ کردن میز نهارخوری، مبل، صندلی و... استفاده از قلم مو با غلطک است، که به دلیل در دسترس بودن و قیمت مناسب، اکثر افراد با یادگیری و دیدن فیلمها ی آموزشی، می توانند این کار را در خانه انجام دهند. در ادامه تمامی مراحل تغییر رنگ وسایل چوبی را با هم بررسی میکنیم.
(مطلب پبشنهادی: رنگ کردن چوب مبل)
مرحله اول: سمباده زنی
بسیاری معتقدند که انجام این مرحله الزامی ندارد و میتوان رنگ کاری را بدون این مرحله انجام داد اما تجربه ثابت کرده است که انجام این مرحله برای داشتن سطوح صاف و یکدست و همچنین از بین بردن پوسیدگی بسیار حائز اهمیت است. علاوه بر این موارد، لازم است که رنگ قبلی کاملا از روی سطح کار پاک شود.
در انجام این مرحله توجه داشته باشید که ساختار اصلی وسیله صدمهای نبیند و پوستهای از روی آن جدا نشود. با انجام این مرحله از تغییر رنگ وسایل چوبی، سطح کمی زبر میشود تا رنگ راحت تر به آن بچسبد.
مرحله دوم: پاک کردن بقایای سمباده
با استفاده از یک پارچه نمناک تمام بقایای موجود بر روی سطح و تمام خرده چوبها را پاک کنید. این مرحله را با دقت و صبر و حوصله انجام دهید چرا که در صورت پاک نشدن مناسب سطح و وجود پرز، رنگ به خوبی بر روی سطح نمینشیند.
مرحله سوم: بتونه کاری
این کار به منظور پر کردن منافذ، ترک خوردگیها، زدگی و ... با استفاده از بتونه چوب انجام میشود، مرحله بسیار مهمی است، زیرا در نهایت تمیزی کار و یک دست بودن سطح رنگ کاری شدهف به مرحله بستگی دارد. بتونه چوب را میتوانید خودتان در منزل تهیه کنید یا از بتونههای آماده موجود در بازار استفاده کنید. بعد از انجام این مرحله تقریبا 8 ساعت زمان برای خشک شدن سطح نیاز است.
بعد از خشک شدن بتونه، لازم است که مجدد سطح کار را سمباده بکشید تا برجستگیهایی که با بتونه بوجود آمده است برطرف شود. بهتر است تمامی این کارها را با دقت و حوصله انجام دهید تا از نتیجه کار راضی باشید.
مرحله چهار رنگ کاری وسایل چوبی (سیلر کاری)
بعد از بتونه کاری، حالا نوبت آن است که به کمک قلم مو، سطح کار را سیلر کاری کنید. سیلر نوعی رنگ برای پوشش منافذ روی سطح چوب میباشد. برای این کار، مقداری سیلر در ظرف بریزید و به میزان 3 برابر آن، تینر به سیلر اضافه کنید و چندین بار سطح کار را سیلر کاری کنید. توجه داشته باشید بعد از هر بار سیلر کاری، صبر کنید تا سطح کار خشک شود و سپس دست بعدی را بزنید.
مرحله پنجم: رنگ آمیزی
این مرحله، قسمت جذاب و اصلی تغییر رنگ چوب قهوهای به سفید یا هر رنگ دیگری است. وسایل مورد نیاز این مرحله:
- غلطک فومی
- قلممو در سایزهای مختلف
- سینی رنگ آمیزی
تعداد دفعات و سطوح رنگ آمیزی بسته به نظر هر فرد و رنگ دلخواه او متفاوت است اما معمولا پیشنهاد میشود که حداقل سه لایه رنگ انجام شود. بین هر لایه از رنگ معمولا لازم است بین 6 الی 8 ساعت صبر کنید، اما این زمان تقریبی هم به نوع رنگ انتخابی شما بستگی دارد.
قبل از انجام هر مرحله از رنگ آمیزی از نبود ذرات اضافی و تمیز بودن سطح اطمینان حاصل فرمایید. حالا کافی است مقداری رنگ سفید یا هر رنگ دیگری را با میزان یک یا دو برابر تینر مخلوط کرده و هم بزنید، در این مرحله، رنگ به دست آمده، نه خیلی غلیظ باشد که رد قلم مو روی سطوح بماند و نه خیلی رقیق باشد که پوشش دهی کم باشد، تشخیص غلظت رنگ در این مرحله، نیاز به تجربه دارد.
حالا کافی است با قلم مو، غلطک و با پیستوله، سطح مورد نظر را به آرامی و با یک فشار مشخص رنگ آمیزی کنید تا سطح کار به طور کامل با رنگ سفید پوشیده شود.
مرحله آخر: استفاده از لایه محافظ
توجه داشته باشید که برای این مرحله باید از یک غلطک فومی جدید استفاده کنید. این لایه از چوب در مقابل باران، اشعه UV، قارچ، خزه، رطوبت و موریانه محافظت میکند و پس از انجام مراحل تغییر رنگ وسایل چوبی باعث افزایش طول عمر چوب میشود.
جلای چوب انواع متفاوتی دارد و بسته به کاربری وسیله (میز ناهارخوری، انواع کمد دیواری، درآور) و نظر شما (میزان براقیت، برس خور یا مالشی؟ پایه اب یا روغنی؟) انتخاب میشود.
رنگ کردن وسایل چوبی با اسپری (روش دوم تغییر رنگ وسایل چوبی)
در این روش مانند روش قبل لازم است در ابتدا مراحل یک تا سه را به ترتیب انجام دهید. یعنی باید سطح چوب را با سمباده از رنگ قبلی پاک کنید و سپس مراحل بتونه کاری و سمباده مجدد را انجام دهید. در این روش از تغییر رنگ وسایل چوبی در ابتدا یک رنگ کلی بر روی وسیله چوبی خود بزنید (مثلا اسپری رنگ چوب سفید)، به خصوص در چوب های رنگ تیره، چرا که تیرگی رنگ چوب، روی رنگ اصلی تاثیر میگذارد.
به همین دلیل یکی دو دست رنگ سفید، روی سطح کار بزنید و بعد رنگ اصلی را اجرا کنید. در مرحله بعد بهتر است اسپری کردن را از پایین ترین قسمت وسیله شروع و هر قسمتی را که اسپری میکنید فاصله اسپری از صندلی را بیشتر کنید (اینگونه رنگ به صورت محوتری بر روی صندلی قرار میگیرد).
ممکن است لازم باشد دو تا سه بار این کار را انجام دهید تا پوشش دهی به طور کامل انجام شود، بین هر دست حدود 1 ساعت زمان لازم است که رنگ خشک شود. در نهایت برای محافظت از سطح و فیکس شدن رنگ، کافی است که دو دست رنگ کیلر روی کار زده شود.
روش سوم تغییر رنگ وسایل چوبی (رنگ کردن با سیم ظرفشویی و سرکه)
توجه داشته باشید که این روش از تغییر رنگ وسایل چوبی برای وسایل چوبی خام و رنگ نشده مناسب تر است.
وسایل مورد نیاز:
- دوعدد سیم ظرفشویی
- دوعدد ظرف شیشه ای در دار
- سرکه سفید
- سهعدد چای کیسه ای یا یک فنجان قهوه
- دوعدد قلممو رنگ
- کاغد سمباده
- پارچه تمیز
چای و قهوه بعلت دارا بودن مادهای به نام تانن (که خود نوعی رنگ است) در ترکیب با سرکه واکنش داده و رنگ طبیعی ایجاد میکند. رنگ طبیعی حاصل شده از این واکنش بر روی هر نوع چوبی رنگ دهی متفاوتی خواهد داشت بنابراین لازم است برای دستیابی به رنگ دلخواه آن را قبل از شروع رنگ آمیزی روی وسیله مورد نظر امتحان کنید.
مرحله مقدماتی این روش از تغییر رنگ وسایل چوبی
یکی از شیشه ها را با سرکه پر کنید و سپس هر دو سیم ظرفشویی را درون آن قرار دهید. مدت زمان این مرحله بسته به رنگ دلخواه شما، حداقل 24 ساعت و حداکثر 72 ساعت است (مدت زمان بیشتر=رنگ تیره تر).
مرحله دوم: سمباده زنی
مثل مراحل قبل، به طور کامل سطوح را سمباده بکشید و زدگی و فرورفتگی ها را با بتونه پر کنید و مجدد سمباده بزنید.
مرحله سوم تغییر رنگ چوب قهوه ای به سفید
- چای یا قهوه را به همراه سه الی چهار لیوان آب جوش در ظرف دیگر دم کنید و بگذارید تا خنک شود.
- قبل از شروع به رنگ آمیزی برای اطمینان از طیف رنگی، آن را بر روی قسمتی از چوب (سطوح زیرین) که در دید نیست امتحان کنید.
- پس از اطمینان از رنگ، قلممو را درون شیشه حاوی چای یا قهوه زده و از یک سمت (در جهت رگه ها) بر روی چوب بکشید و پس از جذب شدن رنگ، قلممو دیگر را درون ظرف سیم ظرفشویی و سرکه کرده و روی چوب بزنید.
- پس از آنکه تمام سطح وسیله چوبی مورد نظر را رنگ آمیزی کردید اجازه دهید تا رنگ کاملا خشک شود و بعد با کاغذ سمباده روی آن را صاف کنید.
- در آخر میتوانید برای تمیز و براق کردن وسیله چوبی از جلا دهنده یا واکس چوب استفاده کنید.
در این محتوا به بررسی نحوه تغییر رنگ چوب قهوه ای به سفید یا رنگهای دیگر پرداختیم و 3 روش مختلف را برای رنگ کردن وسایل چوبی شرح دادیم، از جمله رنگ کردن وسایل چوبی با اسپری، قلم مو و... . امیدواریم که با خواندن این مطلب، کار رنگ کاری وسایل چوبی را به راحتی در خانه انجام دهید، اما اگر برای انجام این کار نیاز به متخصص داشتید، می توانید روی خدمات رنگ کاری مبل در "خدمت از ما" حساب کنید.