بررسی دلایل و علائم خرابی سنسور اکسیژن در خودرو

ثبت درخواست " تعمیر موتور خودرو "
دسترسی به نزدیک‌ترین متخصصین
بررسی دلایل و علائم خرابی سنسور اکسیژن در خودرو

خرابی سنسور اکسیژن اتوموبیل به دلایل مختلفی ممکن است به وجود بیاید و علائم مختلفی نیز ایجاد می‌کند. اما قبل از آن بهتر است با این قطعه و نحوه عملکرد آن آشنا شویم. سنسور اکسیژن قطعه کوچکی در ابتدای مسیر لوله اگزوز است که نسبت سوخت به اکسیژن را در موتور خودرو کنترل می‌کند و خرابی آن می‌تواند کل فرآیند احتراق را تحت تاثیر قرار دهد و موجب ایجاد مشکلات بعدی شود.

در این مطلب پس از آشنایی با این قطعه و طریقه عمکلرد آن، به بیان دلایل خرابی سنسور اکسیژن و مشکلاتی که در پی خواهد داشت می‌پردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.

سنسور اکسیژن چیست؟

همانطور که اشاره شد سنسور اکسیژن یک قطعه الکترونیکی کوچک است که در ابتدای مسیر لوله اگزوز و یا در بعضی خودروها بر منیفولد اگزوز سوار می‌شود. وظیفه آن رصد و کنترل دائمی مخلوط سوخت است. این کنترل برای اندازه‌گیری نسبت اکسیژن و سوخت است تا در مقیاس استانداردی قرار داشته باشد.

اطلاعات مربوط به این اندازه‌گیری به ECU یا همان کامپیوتر خوردرو ارائه می‌شود تا به طور منظم قابل کنترل باشد. خرابی سنسور اکسیژن فرآیند احتراق را با مشکل روبه‌رو خواهد کرد و علاوه بر بالا بردن مصرف سوخت، مشکلات دیگری نیز در پی خواهد داشت. افزایش میزان آلایندگی و آسیب به محیط زیست، اختلال در سوخت‌رسانی، آسیب به موتور و عدم شتاب‌گیری درست خودرو، همگی از جمله این مشکلات هستند.

 

چگونه بفهمیم که سنسور اکسیژن خراب است؟

برای تشخیص خرابی سنسور اکسیژن خودرو، راه‌های مختلفی وجود دارد. اگر سنسور اکسیژن دچار مشکل باشد، علائمی از خود بروز می‌دهد که در ادامه به بررسی رایج‌ترین آن‌ها می‌پردازیم. پس در صورت وجود این مشکلات، حتما احتمال خرابی سنسور اکسیژن را در نظر داشته باشید.

 

علت خرابی سنسور اکسیژن خودرو

 

روشن شدن چراغ چک موتور

روشن شدن چراغ چک موتور، ممکن است به دلایل مختلفی باشد. اما یکی از مواردی که بعد از روشن شدن این چراغ نیاز به بررسی دارد، سنسور اکسیژن است. به عبارتی می‌توان گفت روشن شدن چراغ چک، از ابتدایی‌ترین راه‌های تشخیص خرابی سنسور اکسیژن است. پس در صورت بروز این مشکل، اتوموبیل خود را برای چک‌آپ، نزد یک تعمیرکار ماهر ببرید.

 

افزایش مصرف سوخت

اگر میزان استفاده از خودرو توسط شما تغییر به خصوصی نکرده باشد ولی توامان مصرف سوخت به دلیل نامعین و به شکل توجیه‌ناپذیر افزایش یافته باشد، باید به خرابی سنسور اکسیژن شک کنید. البته این روش نیز امکان تشخیص صد در صدی را برای شما فراهم نمی‌کند ولی نشانه ای است که خودروی شما نیاز به بررسی سنسور اکسیژن دارد.

 

انتشار بوی نامتعارف از اگزوز

اگر دودی که از اگزوز خارج می‌شود، بوی نامتعارف و متفاوتی نسبت به همیشه داشته باشد، می‌تواند نشانه خرابی سنسور اکسیژن در نظر گرفته شود. این بوی نامطبوع نسبت به بوی معمول سوخت، شدیدتر است و می‌توان گفت بویی شبیه به خام‌سوزی بنزین است. در صورت بروز این مشکل، احتمال خرابی سنسور را بررسی کنید.

 

افزایش میزان آلایندگی

غلیظ شدن دود خروجی از اگزوز، به معنای افزایش غلظت آلاینده‌ها در آن است؛ همچنین می‌تواند نشانی از خرابی سنسور اکسیژن باشد. این مسئله گاهی نیز با چشم قابل تشخیص نیست؛ پس انجام معاینه فنی و  کمک گرفتن از تست‌های آلایندگی خودرو، می‌تواند شما را در تشخیص دقیق‌تر این مسئله یاری کند.

 

اختلال در عبور از سربالایی

اگر خودروی شما بیشتر از حالت معمول، در بالا رفتن از سربالایی‌ها دچار مشکل کمبود قدرت شد، احتمال خرابی سنسور اکسیژن وجود دارد. به اصطلاح عامیانه، این مشکل را به ریپ زدن خودرو می‌شناسند که نشانه احتراق نادرست و عملکرد ناصحیح موتور خودرو است. از این رو سنسور اکسیژن نیاز به چک‌آپ دارد.

 

اثرات خرابی سنسور اکسیژن در اتوموبیل

 

بررسی دلایل خرابی سنسور اکسیژن

برای خرابی سنسور اکسیژن، سه عامل مختلف وجود دارد. از اصلی‌ترین دلایلی که باعث بروز این مشکل می‌شوند، این سه عامل هستند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:

 

  • خرابی شمع خودرو: معیوب بودن شمع خودرو باعث احتراق ناقص در موتور می‌شود. دود ناشی از احتراق ناقص سوخت، باعث آسیب رسیدن به سنسور اکسیژن خواهد شد.
  • سوخت بی کیفیت: استفاده از بنزین با کیفیت پایین، به سنسور اکسیژن فشار اضافی تحمیل می‌کند و باعث آسیب رسیدن پیش از موعود معمول، به این قطعات می‌شود.
  • ضربه خوردن: وارد شدن ضربه فیزیکی به سنسور اکسیژن در تصادفات و دیگر حوادث، باعث ایجاد خرابی سنسور اکسیژن می‌شود و عملکرد آن را با اخلال مواجه خواهد کرد.

 

اثرات خرابی سنسور اکسیژن بر عملکرد خودرو

این بخش را شاید بتوان در ادامه علائم ناشی از خرابی سنسور اکسیژن و راه‌های تشخیص آن دانست. تنها دلیل جداسازی این بخش، از پارت قبلی این است که اثرات زیر، همگی مربوط به موتور خودرو در هنگام روشن بودن هستند.

 

بالا بودن دور موتور در هنگام توقف

به صورت نرمال در حالت توقف خوردرو روی یک سطح تراز، دور موتور باید زیر 1000 باشد. اگر این عدد تا 2000 یا 3000 بالا رود، نشانه وجود یک مشکل، از جمله خرابی سنسور اکسیژن است. خرابی این قطعه به دلیل عدم کنترل نسبت سوخت به اکسیژن و فواصل احتراق، ریتم موتور را با مشکل مواجه می‌کند.

 

مکث کردن و سکته موتور در هنگام شتاب گرفتن

خرابی سنسور اکسیژن باعث عدم تنظیم میزان سوخت و اکسیژن در هنگام افزایش شتاب ناگهانی و فشردن پدال گاز می‌شود. نتیجه این اتفاق این است که خودرو به خوبی شتاب نمی‌گیرد. در حقیقت موقع اقدام به افزایش شتاب، با سکته و مکث موتور مواجه خواهید شد.

 

عملکرد نادرست موتور و صداهای عجیب

اگر سنسور اکسیژن خراب باشد، شما متوجه عملکردی غیر موزون، نابه‌هنجار و نامتعارف از موتور خواهید شد که ریتم منظم و معقولی ندارد. این پدیده از طریق تشخیص صدای موتور خودرو امکان‌پذیر است. بدیهی است که احتراق ناصحیح سوخت، پیش از هرچیزی عملکرد موتور خودرو را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

 

برطرف کردن خرابی سنسور اکسیژن

به طور معمول اگر مشکل خاصی برای خودرو ایجاد نشود سنسور اکسیژن تا 150هزار کیلومتر حرکت ماشین کار می‌کند. یعنی به ازای هر 150هزار کیلومتر کارکرد اتوموبیل عمر سنسور اکسیژن تقریبا به پایان می‌رسد و نیاز به تعویض خواهد داشت.

اگر پیش از طی کردن این زمان، سنسور اکسیژن به دلایل ذکر شده دچار خرابی شود نیاز به تعویض پیش از موعد و یا شستشوی این قطعه حس می‌شود. شستشوی سنسور اکسیژن را با یک سرچ ساده در اینترنت و دیدن ویدیو می‌توانید خودتان انجام دهید ولی تعویض این قطعه بهتر است توسط تعمیرکار با تجربه انجام پذیرد.

سخن آخر

این مطلب به بیان دلایل خرابی سنسور اکسیژن و مشکلات ناشی از آن پرداخته است. همچنین معرفی قطعه سنسور اکسیژن نیز به منظور آشنایی بیشتر شما عزیزان در این متن بیان شده است. امیدواریم مطالب فوق مورد استفاده قرارگیرند.

4.5 امتیاز از 1054 رای


تعمیر موتور خودرو
برای سرویس تعمیر موتور خودرو از بهترین متخصصین شهر خود قیمت بگیرید.

"خدمت از ما" بازار آنلاین خدمات است. بعد از ثبت سفارش، از متخصصین مورد اعتماد شهرتان چند پیشنهاد قیمت بگیرید و بهترین را انتخاب کنید.

logo درخواست و پشتیبانی خدمات آنلاین