پیلاتس چه نوع ورزشی است و چه فوایدی دارد؟

پیلاتس چه نوع ورزشی است و چه فوایدی دارد؟

پیلاتس علی رغم این که ورزش نسبتا متاخری در کشور ایران به شمار می‌آید، سابقه آن به سال 1920 برمی‌گردد. این سبک از ورزش توسط یوزف پیلاتس به منظور تقویت جسم و بدن به طور هم زمان، طراحی شد.

در این مقاله به معرفی ورزش پیلاتس، تاریخچه پیداش و بیان مزایای آن خواهیم پرداخت. همچنین موارد منع انجام پیلاتس را نیز بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

تاریخچه پیدایش ورزش پیلاتس

همانطور که ذکر شد، مروج ورزش پیلاتس فردی به نام یوزف پیلاتس است که در سال 1880 میلادی در دوسلدورف آلمان متولد شد. پدر او قهرمان ژیمناستیک و مادرش متخصص علوم اعصاب بود، اما او خود، کودکی ضعیف و بیمار بود که از مشکلات مختلف جسمی مثل آسم و راشیتیسم رنج می‌برد و به طور کلی معمولا از هم‌سالانش ضعیف‌تر بود.

از این رو یوزف تقریبا همه عمر خود را صرف بهبود وضعیت جسمانی و فیزیکی خود کرد که نتیجه آن، طراحی سبکی به نام پیلاتس شد. او می‌گوید نام همه اعضای بدن را از روی کتاب‌ها یادگرفته است و با هر اندامی که آشنا می‌شده، سعی می‌کرد آن را حرکت دهد. از این رو پیلاتس درونی‌ترین و عمقی‌ترین عضلات را نیز به کار می‌گیرد.

او همچنین می‌گوید که دوران کودکی خود را صرف ساعت‌ها پیاده روی در جنگل کرده تا بتواند به حرکات حیوانات دقت کند و از آن‌ها یاد بگیرد. یوزف معتقد بود سلامت جسم و سلامت روان، دو عنصر جدانشدنی هستند که ارتباط مستقیم و تنگاتنگی با هم دارند. به همین علت پیلاتس توسط تقویت تمرکز ذهنی، به بالابردن استقامت جسمی می‌پردازد.

یوزف این ورزش را که با الهام از ژیمناستیک طبی و حرکات اصلاحی و همین طور با هدف بازگشت به زندگی ابداع کرده بود، در ابتدا کنترلوژی نام گذاری کرد. اما پس از مرگ یوزف و به احترام او، این سبک ورزشی را پیلاتس نام نهادند.

 

انجام پیلاتس برای اصلاح وضعیت جسمانی

 

تعریف پیلاتس

پیلاتس مجموعه ای از حرکات ورزشی اصلاحی است که با به کارگرفتن نیروی ذهنی و افزایش تمرکز، کمک می‌کند مغز درک بهتری از وضعیت اندام‌ها و عضلات مختلف بدن داشته باشد و در نتیجه با تکرار این حرکات، عمقی‌ترین عضلات بدن را متعادل‌تر و قدرتمندتر می‌کند. عمده حرکات پیلاتس توسط وزن بدن و بدون تجهیزات خاص و اضافه، انجام می‌پذیرد.

کنترلوژی، در واقع به معنی ایجاد هماهنگی بین جسم و ذهن است و کمک می‌کند فرد با تقویت قدرت ذهن و روان، کنترل تمام جسم خود را در دست بگیرد. هدف این ورزش، بیشتر روی عضلاتی متمرکز است که در طی فعالیت‌های روزانه مثل نشست و برخاست، درگیر می‌شوند. از این رو یوزف پیلاتس، کنترلوژی را روندی برای بازگشت به زندگی طبیعی می‌داند.

اگر از یک متخصص و مربی پیلاتس سوال بپرسید احتمالا به شما خواهد گفت این ورزش بر روی شش اصل بنا شده است و اهمیت به این اصول است که فرد را به هدف مطلوب پیلاتس که تقویت هسته تمام ماهیچه‌های بدن است، می‌رساند:

  • تمرکز
  • کنترل
  • تحرک
  • ایجاد نیروی دفاعی
  • دقت
  • تنفس و هواگیری درست

 

فواید انجام ورزش پیلاتس

اگر تجربه این ورزش را داشته باشید، احتمالا متوجه شدید که با انجام حرکات پیلاتس گویی بدن را از خوابی زمستانی بیدار کرده اید. زیرا پیلاتس عضلاتی را به کار می‌گیرد که گاهی از وجود آن‌ها حتی خبر نداشتید. در این بخش فواید این ورزش متفاوت را به صورت فهرست‌وار با هم خواهیم دید.

  • افزایش قدرت تمرکز
  • تقویت عضلات مرکزی بدن
  • تنظیم ریتم تنفس و افزایش حجم ریه
  • افزایش تعادل و انعطاف
  • ورزشی برای همه اجزای بدن و فرخوانی تمام عضلات
  • کالری سوزی و کمک به کاهش وزن
  • تقویت سیستم قلبی عروقی و گردش خون
  • اصلاح ناهنجاری های بدن و تبعات ناشی از آن مثل درد مهره‌های کمر و یا استرس و سردرد.
  • ایجاد ظاهر زیبا در اندام و تشکیل عضلات قدرتمند و کشیده
  • احتمال آسیب‌زایی پایین نسبت به دیگر ورزش‌ها
  • بهبود کیفیت خواب
  • کاهش تنش‌های عصبی و خستگی
  • افزایش خودآگاهی در مورد بدن

 

پیلاتس مناسب چه افرادی است و در چه مواردی منع دارد؟

با توجه به تعاریفی که ارائه شد، می‌توان گفت پیلاتس تقریبا برای همه افراد در هر سنی و با هر جنسیتی مناسب و مفید است. هر کسی که به تناسب اندام و بهبود وضعیت جسمانی و ساختار بدن خود اهمیت می‌دهد می‌تواند پیلاتس را انتخاب کند. کاهش استرس، خواب بهتر و رها شدن ذهن و بدن از انواع تنش‌ها، به طبع خواسته همه افراد جامعه است.

برای مثال ورزشکارانی که در رشته‌های دیگر دچار آسیب شده‌اند، با انجام حرکات پیلاتس به بازیابی و ریکاوری بدن خود کمک می‌کنند. همچنین کارمندان پشت میزنشین، برای اصلاح ناهنجاری‌های ناشی از ثابت بودن وضعیت بدن، می‌توانند به پیلاتس روی بیاورند. به طور کلی پیلاتس برای هر فردی که به دنبال وضعیت جسمانی و ذهنی سالم‌تر و اندامی زیباتر است، مناسب خواهد بود.

البته مواردی نیز وجود دارد که برای انتخاب پیلاتس به عنوان ورزش روتین خود، بهتر است با پزشک مشورت کنند. اگر دچار بیماری‌هایی مثل صرع، پوکی استخوان و یا ام‌اس هستید، پیش از شروع حتما با یک پزشک متخصص در این رابطه صحبت کنید. زیرا پیلاتس ممکن است برای سیمپتوم این بیماری‌ها تحریک کننده باشد.

 

پیلاتس برای افزایش تمرکز ذهن

 

انواع سبک‌های ورزش پیلاتس

اگر در ایران قصد شروع این ورزش را دارید باید بدانید پیلاتس معمولا به طور کلی و در یک سبک عمومی ثابت در باشگاه‌ها اجرا می‌شود. اما پیلاتس در جهان، سه زیرمجمموعه تخصصی‌تر نیز دارد که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم:

  • پیلاتس استات: سبکی متاخر و ابداع شده در اواخر دهه 80 میلادی که تمرکز آن اصلاح ستون فقرات و مهره‌های کمر است.
  • پیلاتس کنترل بدن: تمرکز روی بازسازی بدن برای بیماران با انواع جراحات.
  • پیلاتس تعلیقی: ترکیبی از همه تمرینات کلاسیک و معاصر پیلاتس و همچنین تمرینات تی‌آرایکس که تمرکز آن بر روی  افزایش قدرت عضلات است.

سخن نهایی

ورزش پیلاتس مجموعه ای از حرکات ورزشی اصلاحی برای بهبود وضعیت جسمانی است که البته این هدف را با تقویت قدرت ذهن و افزایش تمرکز و آگاهی در مورد نقاط مختلف بدن، محقق می‌سازد. پیلاتس مناسب‌ترین ورزش برای به کارگیری درونی‌ترین عضلات بدن است.

در این مطلب علاوه بر بیان تاریخچه و تعاریف پیلاتس و همچنین معرفی مزایای پیلاتس، بطور مختصر شرح دادیم که پیلاتس مناسب چه کسانی نیست. توصیه میکنیم اگر به بیماری خاصی مبتلا هستید، قبل از شروع به پیلاتس، با یک مربی باتجربه و همچنین پزشک معالج خود مشورت کنید.

4.5 امتیاز از 1058 رای


در بازار آنلاین "خدمت از ما" برای تمامی خدمات، از چند متخصص به رایگان قیمت بگیرید.

"خدمت از ما" بازار آنلاین خدمات است. بعد از ثبت سفارش، از متخصصین مورد اعتماد شهرتان چند پیشنهاد قیمت بگیرید و بهترین را انتخاب کنید.

logo درخواست و پشتیبانی خدمات آنلاین