آموزش تعمیر پمپ آب خانگی
سرویس یا تعمیر پمپ آب خانگی از اهمیت زیادی برخوردار است؛ زیرا این روزها به دلیل نوسان فشار آب در طول روز و کاهش آن در برخی از ساعتهای خاص، اغلب ساختمانها با کاربریهای مختلف، نیاز به پمپ آب دارند. با استفاده از پمپ آب باکیفیت، میتوان در هر ساعتی از شبانه روز به راحتی به آب پرفشار دسترسی داشت.
پمپ آب هم در مواقع مختلف و به دلایل گوناگون، ممکن است درگیر خرابی شده و نتواند به خوبی کار کند. از این رو کسب اطلاعات درباره تعمیر پمپ آب، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در این بخش با ما همراه باشید تا اطلاعات کاملی درباره تعمیر انواع پمپ آب و دلایل خرابی آنها در اختیار شما قرار دهیم.
فهرست عناوین
علت خرابی پمپ آب چیست؟
پمپ آب وسیلهای الکتریکی بوده که با جریان برق کار میکند. این دستگاه از بخشها و قسمتهای مختلفی تشکیل شده که هر کدام از آنها وظایف منحصر بهفرد خود را دارند. در صورتی که هر کدام از این قطعات نتوانند به درستی به وظایف خود عمل کنند و یا اختلالی در عملکرد آنها به وجود آید، پمپ دچار خرابی شده و باید برای تعمیر پمپ آب، اقدامات لازم را انجام دهید.
برخی از خرابیها معمولا در پمپ آب بیشتر از سایر موارد رایج هستند، از جمله این موارد میتوانیم گزینههای زیر را نام ببریم:
- لرزش زیاد و غیرعادی دستگاه
- سایش و گیرپاژ پمپ
- نشتی از پوسته پمپ
- کارایی و راندمان پایین
- خرابی آب بندهای مکانیکی
- گرم شدن بیش از حد یاتاقانها
- داغ شدن بیش از حد پمپ
علائم خرابی و روش تعمیر پمپ آب
هر کدام از علل خرابی پمپ که در بخش قبلی نام بردیم، به روشهای مختلف قابل تعمیر هستند. این خرابیها توسط تکنسینها و افراد متخصص در حوزه تعمیر پمپ آب، بررسی شده و بعد از عیبیابی، وارد مرحله تعمیر میشوند.
بروز هرگونه اختلال در عملکرد پمپ آب، با نشانهها و علائم خاصی همراه است. معمولا توصیه میشود که افراد اطلاعات خود را درباره این نشانهها و همچنین آموزش تعمیر پمپ آب خانگی ارتقا دهند تا در موقعیتهای اضطراری، بتوانند اقدامات لازم را برای جلوگیری از آسیب رسیدن به بخشهای دیگر انجام دهند.
در این بخش جدولی ارائه میدهیم که مهمترین علائم خرابی و روش تعمیر آنها را نشان میدهد:
نوع خرابی |
نشانهها |
نحوه رفع خرابی |
لرزش و صدای بیش از حد پمپ آب |
کار کردن پمپ در دور بالاتر از دور کاری ضربه زدن یاتاقانها |
سفت کردن قطعات متحرک سفت کردن پیچهای فونداسیون بررسی سیستم لولهکشی طراحی اصولی لوله ورودی و خروجی |
کاهش دبی و راندمان پمپ |
مناسب نبودن فشار خروجی معکوس بودن جهت گردش پمپ سرعت پایین گرداننده |
هواگیری کامل پمپ بررسی نشتیهای داخلی بررسی گرفتگی پروانه برطرف کردن گرفتگی در لوله ورودی یا صافی |
افزایش دمای پمپ آب |
کار کردن پمپ به صورت مکرر داغ شدن بدنه و پوسته پمپ |
تعمیر بلبرینگها تعمیر جریان برق قرار دادن پروانه در جای اصلی خود برطرف کردن مشکلات الکتروپمپ |
کاهش سرعت شروع به کار کردن |
دیر روشن شدن پمپ کاهش سرعت کار کردن پمپ |
بررسی نشتی موجود در اتصالات برطرف کردن فرسودگی موجود در آب شکن پیچک برطرف کردن گرفتگی در لولهها و اتصالات تعمیر خرابی و یا نیمسوز شدن الکتروموتور |
1. صدای زیاد پمپ
همانطور که اشاره کردیم، یکی از نشانهها و علائم خرابی در پمپ آب، سر و صدای زیاد و بیش از حد آن در زمان کار کردن است. این حالت میتواند به دلایل مختلفی مانند سوراخ شدن پرهها، افتادن رینگها، حباب زایی و مسدود شدن اتصالات باشد.
در صورتی که سر و صدای پمپ در زمان مناسب تعمیر نشود، در طولانی مدت میتواند باعث سوختگی دستگاه و آسیب رسیدن به بخشهای مختلف آن شود. از جمله اقداماتی که برای رفع مشکل صدای پمپ آب باید انجام شود، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- نصب پمپ آب و منبع به صورت صحیح در محل مناسب
- برطرف کردن خرابیهای پروانه و قطعات داخلی آن
- بررسی تغییرات ولتاژ و نوسانات برق
- برطرف کردن عیوب و مشکلات مکانیکی و هیدرولیکی
2. داغ شدن بیش از حد پمپ
از دیگر نشانههای خرابی پمپ آب، میتوانیم به داغ شدن بیش از حد آن اشاره کنیم. این حالت میتواند نشاندهنده نیمسوز شدن و یا سوختن پمپ آب باشد که نیاز به بررسی بیشتر به صورت اصولی دارد.
دلایل مختلفی وجود دارند که باعث بروز این حالت میشوند؛ از جمله این دلایل میتوانیم به عدم ورود آب کافی به داخل پمپ، خرابی بلبرینگها، نوسانات برق، خراب شدن الکتروموتور، خارج شدن پروانه از جای خود و گرفتگی دریچه هوا و ... اشاره کنیم.
در زمان تعمیر پمپ آب صنعتی یا خانگی که دچار این مشکل شدهاند، به هیچ عنوان نباید بلافاصله برای باز کردن آن اقدام کنید، بلکه لازم است بگذارید به خوبی خنک شده و سپس این کار را انجام دهید. برای تعمیر این حالت میتوان اقدامات زیر را انجام داد:
- تعمیر با تعویض بلبرینگها در صورت نیاز
- تنظیم فشار و حجم سیال ورودی
- تنظیم پروانه در جای اصلی خود
- تعمیر مشکلات موجود در الکتروموتور
3. کم شدن سرعت شروع به کار پمپ
یکی دیگر از خرابیهایی که میتواند بر روی راندمان و عملکرد دستگاه اثر بگذارد و نیاز به بررسی اصولی و به موقع دارد، کم شدن سرعت شروع به کار پمپ است. از نشانههای این حالت میتوانیم به وجود نشتی، فرسودگی در بخشهای مختلف به ویژه آب شکن، نیمسوز شدن الکتروموتور و ... اشاره کنیم.
بر این اساس برای تعمیر انواع پمپ آب در این حالت میتوان از طریق روشهای زیر اقدام کرده و نتیجه خوبی را به دست آورد:
- شل کردن پیچ واش
- برطرف کردن گرفتگی لولهها و اتصالات
- تعویض تیوپ مخزن پمپ آب و از بین بردن نشتی
- هواگیری پمپ آب
- تعمیر یا تعویض الکتروموتور در صورت نیاز
4. کاهش فشار آب
یکی از رایجترین نشانههای خراب شدن پمپ آب، به ویژه از برند پنتاکس، کاهش فشار آب در طبقات است. در صورتی که فشار آب به میزان قابل توجهی کمتر از همیشه شود، باید برای تعمیر دستگاه اقدام کرده و به بررسی بیشتر قطعات و بخشهای آسیبدیده پرداخت.
در این مواقع از طریق روشهای زیر میتوان برای تعمیر دستگاه اقدام کرد:
- برطرف کردن ساییدگی پروانهها و یا تعویض آنها
- از بین بردن نشتی و گرفتگی در پمپ، واشرها و همچنین اتصالات
- تعمیر یا تعویض الکتروموتور
5. روشن نشدن پمپ آب خانگی
روشن نشدن پمپ آب خانگی برای ساکنان طبقه بالای یک ساختمان از همه مهمتر است. جالب است بدانید که اساسیترین علت روشن نشدن پمپ آب خانگی، نصب غیراصولی آن است.
تنظیم نبودن یا خراب شدن کلید اتوماتیک پمپ آب هم میتواند علت روشن نشدن پمپ آب خانگی باشد. برای مشخص شدن مشکل بهتر است با یک متخصص مشورت کنید، تا پمپ آب بررسی و علت پیدا شود.
6. بالا نرفتن فشار پمپ آب
گاهی اوقات پمپ کار میکند، اما فشار آن بالا نمیرود، اگر پمپ روشن است ولی فشار آب بالا نیست و به میزان مد نظر نمیرسد، به یکی از دلایل زیر است:
- وجود مکش بالا در پمپ
- هوا گرفتن پمپ یا وجود هوا در قسمت مکش پمپ آب
- وجود خرابی در پروانهها پمپ یا وجود جسمی خارجی بین پرههای آن
برای رفع این مشکل، باید هریک موارد بالا را برای جلوگیری از بروز دوباره مشکل بررسی کرد. اما معمولا هوا گرفتن پمپ مهمترین علت آن است.
زمانی که پمپ آب هوا بگیرد، نمیتواند به درستی کار کند. در این حالت با وجود روشن بودن پمپ آب هم، دستگاه نمیتواند مکش آب را انجام دهد. تعمیر تخصصی پمپ آب در این موقعیت شامل هواگیری پمپ آب میشود.
البته گاهی هم دو یا چند دلیل همزمان علت بالا نرفتن فشار پمپ آب و عدم پمپاژ آب میشوند، که باید با سرویس پمپ آب ساختمان آنها را برطرف کرد.
7. خاموش و روشن شدن بیش از حد پمپ
اگر پمپ آب ساختمان بیش از حد خاموش و روشن میشود، احتمالا باید دلیل آن را در خرابی یا عدم تنظیم شیر کنترل جستوجو کنید. وظیقه شیر کنترل این است که فرمان دهد پمپ در چه فشاری روشن، و در چه فشاری خاموش شود.
اگر شیر کنترل سالم باشد، برای رفع خرابی پمپ آب ساختمان تنها باید آن را تنظیم کرد. برای برای تنظیم شیر کنترل در پمپ آب خانگی مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا تمام شیرهای آب داخل خانه را ببندید، و تنها یک شیر را باز بگذارید.
- محفظه رویی شیر کنترل را باز کنید، و آن را بردارید.
- در قسمت زیر پوشش محفظه دو پیچ برای تنظیم فشار پمپ میبینید.
- با چرخاندن این دو پیچ، فشار را به میزان دلخواه تنظیم کنید.
نکته مهم: هنگام رفع خرابی پمپ آب ساختمان، حتما به نوع لوله کشی توجه کنید. بیش از حد بالا بردن فشار آب ممکن است باعث ایجاد نشتی در اتصالات لولههای آب ساختمان شما شود.
توجه داشته باشید که بروز مشکل در شیر کنترل میتواند به دلیل خرابی کنتاکتها، منبع تحت فشار و ... نیز باشد. در این حالت باید از خدمات یک کارشناس تعمیر تخصصی پمپ آب خانگی استفاده کرد، تا از ایرادات بیشتر جلوگیری شود.
8. گیرپاژ کردن موتور پمپ آب
گیرپاژ کردن موتور پمپ یکی از اتفاقاتی است که بدون تعمیر پمپ آب هم به راحتی رفع میشود. در ادامه رایجترین دلایل این اتفاق را میبینیم که با سرویس پمپ آب ساختمان به سادگی رفع میشوند:
ورود اجسام خارجی داخل پروانههای پمپ آب
برای رفع این مشکل دو راه اصلی وجود دارد: قرار دادن فیلتر قبل از ورودی آب پمپ و سرویس پمپ آب و تمیز کردن پرههای پمپ.
زنگ زدن قطعات پمپ
منظور از این قطعات بیشتر پرههای داخلی محفظه پمپاژ و پروانههای مکش هواست. بهترین روش برای از بین بردن این چالش تمیز کردن و پاک کردن قطعات است، چون از نظر فنی با خرابی پمپ آب ساختمان سروکار نداریم.
خرابی بلبرینگ
روشن و خاموش شدن دائمی پمپ آب میتواند باعث خرابی بلبرینگ و در نتیجه گیرپاژ کردن موتور شود. خاموش و روشن شدنهای مداوم باعث آمپر کشیدن موتور هم میشود، که در بلندمدت بالا رفتن هزینه برق و سوختن الکتروموتور را به دنبال دارد.
البته بلبرینگ یک قطعه با کارکرد بالاست. به همین دلیل، پندان عجیب نیست که پس از مدتی دچار مشکل شود. در صورت خرابی بلبرینگ، برای تعمیر پمپ آب حتما باید بلبرینگهای جلویی و عقبی موتور پمپ را عوض کرد.
9. خاموش نشدن پمپ آب خانگی
علت خاموش نشدن پمپ آب خانگی هم از سوالات پرتکرار صاحبان پمپهای آب است. تنظیم نبودن اتومات مکانیکی، بیآب شدن پمپ و خشک کار کردن آن، از مهمترین علت خاموش نشدن پمپ آب خانگی و علت یکسره شدن اتومات پمپ آب است.
البته هوا کشیدن پمپ و متصل شدن کنتاکتهای کلید اتومات مکانیکی هم میتواند باعث یکسره کار کردن پمپ آب شود. برای رفع علت روشن نشدن پمپ آب خانگی، باید پمپ مجددا توسط سرویسکار تنظیم شود.
10. کار کردن پمپ آب با وجود باز نبودن شیر آب
وجود نشتی در لوله آب میتواند علت این مشکل باشد. خراب بودن فلوتر توالت فرنگی یا فلاش تانک توالت هم از دلایل احتمالی دیگر است. بهتر است برای پیدا کردن دلیل اصلی و تشخیص نشتی از یک سرویسکار ماهر کمک بگیرید.
نیاز کمتر به تعمیر پمپ آب با انتخاب پمپ مناسب
هرچند که با سرویس پمپ آب ساختمان در زمان مناسب میتوانید از بسیاری از هزینههای تعمیر تخصصی پمپ آب ساختمان جلوگیری کنید، اما قبل از آن و با انتخاب پمپ درست هم میتوانید به این روند کمک کنید.
برای انتخاب و خرید پمپ آب مناسب باید به نکاتی مانند متراژ واحد، تعداد طبقات آپارتمان و میزان مصرف آب ساختمان توجه کنید. اگر به نتیجه دقیقی نرسیدید، حتما با یک کارشناس مشورت کنید.
توجه به منبع تحت فشار؛ از نکات کلیدی
یکی از مواردی که هنگام سرویس پمپ آب باید به آن توجه کرد، فشار داخل منبع تحت فشار است. فشار داخل این منبع باعث میشود که شیر کنترل پمپ آب در زمان و فشار مناسب روشن کند، و به این ترتیب از کارکرد اضافی پمپ جلوگیری کند.
این منبع بعد از اتصال به پمپ آب (با توجه به ظرفیتاش) دائما حجم مشخصی از آب را تحت فشار نگه میدارد. وقتی شیر آب باز میشود، تا زمانی که آب منبع تمام نشود پمپ کار نمیکند.
اگر منبع به درستی و متناسب با مصرف ساختمان انتخاب شود، پمپ دائم خاموش و روشن نمیشود، بیشتر عمر میکند و کمتر به تعمیر پمپ آب احتیاج پیدا خواهید کرد.
اگر پمپ آب بدون وقفه کار میکند یا فشار آب داخل لولهها کم و زیاد میشود، ممکن است مشکل از منبع تحت فشار پکیج باشد. خرابی واشرها، نشتی یا کم شدن هوای داخل منبع تحت فشار هم میتوانند باعث خرابی پمپ آب ساختمان و اختلال در عملکرد آن شوند.
توجه: منبع تحت فشار پمپ آب به سرویس دائم و منظم احتیاج دارد. اگر فشار هوای تیوپ منبع تحت فشار کم شود، تیوپ بعد از مدتی سوراخ میشود. در صوت عدم تعویض به موقع تیوپ؛ منبع فلزی هم آسیب میبیند.
سرویس یا تعمیر پمپ آب در محل
همانطور که دیدید، برای سرویس پمپ آب ساختمان تا تعمیر مواردی مثل بالا نرفتن فشار پمپ آب، روشن نشدن پمپ آب خانگی و ... حداقل باید با اجزای پمپ آب خانگی مانند سیل، یاتاقان، واشر و رینگ، سیم برق، پروانه و طرز کار آنها آشنا بود.
اگر دانش و مهارت، یا صرفا زمان کافی برای سرویس و تعمیر این وسیله را ندارید، میتوانید از متخصصان این حوزه در شهرتان کمک بگیرید. کافیست درخواستتان را همین حالا در وبسایت یا اپ «خدمت از ما» ثبت کنید، به رایگان از متخصصان شهرتان قیمت بگیرید و بهترین سرویسکار/تعمیرکار را انتخاب کنید.
این روزها پمپ آب به عنوان یکی از مهمترین و اصلیترین لوازم و تجهیزات خانگی و صنعتی محسوب میشود که میتواند میزان و فشار آب مورد نیاز شما را به بهترین نحو ممکن تامین کند. هرگونه خرابی و اختلال در عملکرد این دستگاه، باعث میشود تا دسترسی شما به آب هم با محدودیت روبرو شود.
از این رو تعمیر پمپ آب ساختمان و سرویس آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده که به هیچ عنوان نباید نادیده گرفته شود. در بخشهای قبلی به صورت کامل به بررسی این موضوع و نشانهها و علائم خرابی پمپ پرداختیم. همچنین بهترین اقدامات در هر حالت برای تعمیر پمپ آب را نیز مورد بررسی قرار دادیم.
خدمت از ما در این موقعیت به کمک شما آمده و در کوتاهترین زمان ممکن امکان دسترسی به تعمیرکار پمپ آب را برای شما فراهم میکند.