شیشه لمینت چیست؟
احتمالا تا به حال اسم شیشه لمینت را شنیده اید. شیشهها نقش پررنگی در زندگی امروز بشر بازی میکنند؛ و به یمن ظهور تکنولوژی انواع مختلفی از آنها برای مصارف و کاربردهای متفاوت، طراحی شده است. شیشه لمینت نیز یکی از انواع شیشه است که امروزه در صنعت ساختمان بسیار پرکاربرد است. برای پاسخ به این سوال که شیشه لمینت چیست و انواع شیشه لمینت کداماند، ادامه بحث را مطالعه بفرمایید.
محور کاربردی شیشه لمینت بیشتر از موارد تزیینی و دکوراتیو مثل دیوارکوب زینتی به انواع کف پوش و سرامیک مشابه شیشه و مواردی از این قبیل معطوف شده است. در هنگام انتخاب سرامیک کف و مواردی مثل سرامیک کف مات بهتره یا براق؟ طرح پارکت یا سنگ انتخاب سرامیک طرح شیشه یا شیشه لمینت به کار رفته در ساخت انواع کف نیز یک گزینه خاص و منحصر به فرد است.
معرفی اجزای شیشه لمینت
شیشه لمینت، شامل دو یا چند لایه شیشه است که توسط نوعی طلق به هم میچسبند. این طلق پلیمری، PVB (پلی وینیل بوتیرات) نام دارد که تحت فشار و حرارت ساخته میشود و مانند یک چسب محکم عمل میکند. در واقع شیشه لمینت، نوعی شیشه ایمنی است که در هنگام بروز ضربه و حادثه، خرد میشود اما قطعات آن متلاشی نمیشوند و از هم نمیپاشند.
به این ترتیب خسارات جانی ناشی از بروز حوادثی مثل زلزله، آتش سوزی یا ضربههای شدید، کاسته خواهد شد. طلقهای PVB ضخامتهای مختلفی دارند که بسته به نوع کاربری، برای ساخت شیشه لمینت انتخاب میشوند. تعداد لایههای شیشه نیز، بستگی به کاربرد آن دارد. هر چه قطعه شیشه بزرگتر باشد، نیاز به استحکام بیشتری داریم.
به طور کلی، شیشه لمینت در ساخت نمای ساختمانهای شیشهای بزرگ مثل ادارات و مراکز خرید و همینطور بانکها، مورد استفاده قرار میگیرد. از هر نوع شیشه ای، اعم از شیشه معمولی، سکوریت، ضد گلوله، رنگی، فلوت و ... میتوان برای تولید شیشه لمینت استفاده کرد.
ویژگی و مزایای شیشه لمینت
همانطور که اشاره شد مهمترین ویژگی شیشه لمینت، ایمنی آن است. منظور از ایمنی این است که این شیشهها در اثر شکستن دچار از هم گسیختگی قطعات نمیشوند و به دلیل وجود طلقهای PVB، ذرات و خردههای شیشه محکم به آن میچسبند و سر جای خود باقی میمانند. این پدیده باعث میشود، شیشه در اثر دریافت ضربه، ما را متحمل خسارات جانی و مالی بیشتری نکند.
استحکام شیشه لمینت به دلیل وجود چندین لایه شیشه در اجزای آن، به هرحال بالا است. وجود لایه PVB، این استحکام را بیشتر میکند. همچنین استفاده از شیشههای قوی تر مثل شیشه سکوریت، در ساخت آن باعث چندین برابر شدن قدرت تحمل ضربه در شیشه لمینت میشود. به هرجهت چیزی که اهمیت دارد این است که این شیشهها حتی اگر در اثر ضربههای شدید بشکنند، یک پارچگی خود را از دست نمیدهند.
از دیگر مزایایی که چندلایه بودن شیشه لمینت و وجود طلقهای چسبنده بین آن، برای ما ایجاد میکند، به شرح زیر است:
- این شیشهها به دلیل چند جداره بودن، به عایق صوتی و حرارتی خوبی تبدیل میشوند.
- شیشههای لمینت، از ورود اشعه مضر UV خورشید به درون ساختمان جلوگیری میکنند که این برای حفظ سلامت ساکنین ساختمان بسیار مهم است.
- ورود مجرمین و سارقان را سختتر میکند و نیازی به نصب جداگانه محافظ و نرده فلزی نخواهد بود.
- از ورود گرد و غبار به خانه، بالاخص در شهرهای آلوده و غرق در ریزگرد، جلوگیری میکند.
- در مناطق طوفانی، ساختمان را از خطر بادهای سنگین حفظ میکند.
کاربرد شیشه لمینت
تا به اینجا، فهمیدیم که شیشه لمینت چیست و چه ویژگیهایی دارد. در این بخش به کاربردهای رایج این نوع خاص از شیشه اشاره خواهیم کرد. همانطور که متوجه شدید، بیشترین کاربرد شیشه لمینت در ساختمانهایی با نمای شیشه ای است که مجبور به استفاده از قطعات بزرگ شیشه هستند. مثل:
- مراکز اداری
- مراکز تجاری
- فرودگاهها
- بیمارستانها
- مجتمعهای بزرگ مسکونی
به جز موارد ذکر شده، از شیشه لمینت در فضاهایی که نیاز به امنیت مالی در برابر سارقان بیشتر حس میشود، نیز استفاده میکنند. مثل:
- بانکها
- ویترین مغازهها (مثلا طلافروشیها یا صرافیها)
- سوپرمارکتهای بزرگ
- موزهها
- منازل شخصی و ویلاها
علاوه بر این موارد در صنعت ساختمان سازی، از بعضی انواع شیشه لمینت میتوان در مصارف دکوراتیو نیز استفاده کرد. زیرا میتوان هرگونه طرح و نقش دلخواه را به صورت عکس یا چاپ، بین لایههای شیشه لمینت کرد و جنبه تزیینی به آن داد. شیشه لمینت، به جز صنعت ساختمان، در خودرو سازی نیز به منظور کاهش خسارات ناشی از تصادف و افزایش امنیت افراد کاربرد دارد.
بررسی انواع شیشه لمینت
شیشه لمینت، بر اساس نوع شیشه مورد استفاده در آن، ضخامت PVB و استفاده از طرحها و رنگهای مختلف ما بین لمینت، دارای انواع متعددی است؛ در این بخش به رایج ترین انواع شیشه لمینت اشاره خواهیم کرد.
شیشه لمینت ضد گلوله
با تقویت لایههای شیشه لمینت میتوان میزان مقاومت آن را حتی تا حد تحمل ضربه گلوله، افزایش داد. شیشه لمینت ضد گلوله را میتوان در ساختمانهایی که احتمال سرقت بالا است، مثل طلافروشی و صرافی استفاده کرد. همینطور در ساخت خودرو با سرنشینان خاص نیز میتوان از آن بهره برد.
شیشه فتولمینت
یکی از انواع شیشه لمینت، شیشه فتولمینت است. برای دکوراتیو کردن شیشه لمینت، میتوان از تصاویری که روی کاغذهای خاص و یا پارچه طراحی شده اند، استفاده کرد. این تصاویر را میتوان به راحتی مابین لایههای شیشه لمینت کرد و از آنها در مصارف تزیینی مثل ویترین مغازهها یا پارتیشن فضای داخلی بهره برد.
شیشه لمینت طرحدار
برای جنبه تزیینی، طرحی که استفاده میکنید نیاز نیست لزوما روی لایه مجزایی مثل کاغذ یا پارچه کشیده یا چاپ شده باشد. میتوانید با استفاده از موادی مثل رزین، طرحهای مختلفی بین لایههای شیشه بدون وجود لایه ای اضافی، طراحی کنید.
شیشه لمینت وایت میلک
این شیشهها مات هستند و لایه ای به رنگ سفید شیری بین آنها قرار گرفته است. مات بودن این شیشهها به ایجاد حریم خصوصی در فضاهایی که به آن نیاز داریم، کمک میکند. مات بودن آنها به این معنی نیست که عبور نور را کاهش میدهند؛ بلکه به دلیل رنگ روشن، تقریبا به اندازه شیشه لمینت شفاف، نور را از خود عبور میدهند و توامان، حریم خصوصی را نیز حفظ میکنند.
شیشه لمینت رنگی
برای ساخت این شیشهها، از طلقهای رنگی شفاف کمک میگیرند و آن را بین لایهها لمینت میکنند. شیشه لمینت رنگی به دلیل جلوه خاصی که دارد، در طراحی دکوراسیون داخلی و یا نمای ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد.
سخن پایانی
این مطلب به معرفی شیشه لمینت اختصاص پیدا کرده است. در این متن بیان کردیم که شیشه لمینت چیست، اجزای تشکیلدهنده آن کداماند و چه ویژگیهایی دارد. مزیت اصلی این شیشه، حفظ یکپارچگی و عدم متلاشی شدن قطعات هنگام شکستن است. سایر مزایای استفاده از این شیشه را نیز بیان کردیم و با انواع شیشه لمینت آشنا شدیم.