کمپرسور روتاری چیست؟

دسترسی به نزدیک‌ترین متخصصین
کمپرسور روتاری چیست؟

 از اختراع اولین‌ کولرهای گازی تاکنون، تکنولوژی مربوط به کمپرسورها به‌طور چشمگیری در حال پیشرفت بوده است. در همین راستا کمپرسور روتاری به‌عنوان یکی از مهم‌ترین نوآوری‌ها در این صنعت به‌شمار می‌رود و نقش مهمی در بهبود و کارایی عملکرد کولرهای گازی ایفا می‌کند.

در این مطلب تصمیم داریم به بررسی کمپرسورهای روتاری، انواع، مزایا و اجزای آن بپردازیم و در رابطه با این تکنولوژی اطلاعاتی کامل در اختیار شما قرار دهیم.

 

کمپرسور روتاری چیست؟

کمپرسورهای روتاری نوعی کمپرسور هستند که از آن‌ها به‌منظور فشرده‌سازی گازها استفاده می‌کنند. این نوع کمپرسورها برای انتقال مستمر و مداوم گازها کارایی دارند. در رابطه با نحوه عملکرد اصلی کمپرسورهای روتاری باید گفت که آن‌ها براساس حرکت چرخشی قطعه‌ای متحرک به نام روتور، وظایف خود را انجام می‌دهند.

عمده‌ترین موارد استفاده از این کمپرسورها به سیستم‌های خنک‌کننده هوا، یخچال و فریزر، سیستم‌های گرمایشی و تهویه مطبوع و دستگاه‌های مشابه مربوط می‌شود. بر اساس گفته منبع معتبر ScienceDirect، در مقایسه با دیگر کمپرسورهای موجود، کمپرسور روتاری ساختاری ساده‌تر و ابعاد کوچکتری دارد و وزن آن هم کمتر است.

 

کمپرسور روتاری

 

انواع کمپرسور روتاری

از مهم‌ترین کمپرسورهای موجود در صنعت، می‌توان به کمپرسورهای روتاری اشاره کرد. این نوع کمپرسورها خود انواع مختلفی را شامل می‌شوند که هر کدام دارای ویژگی‌ها و کاربردهای خاصی هستند. در ادامه برخی از متداول‌ترین کمپرسورهای روتاری را به شما عزیزان معرفی خواهیم کرد:

  1. کمپرسورهای پیستونی روتاری: همانطور که از نام این کمپرسورها پیدا است، آن‌ها از یک پیستون برخوردار بوده که طبق الگوی حرکت دور یک محور عمل می‌کنند و معمولا در کاربردهای صنعتی کوچک یا متوسط مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  2. کمپرسورهای پیچشی روتاری: در کمپرسورهای پیچشی، دو پیچ یا تعداد بیشتری طبق الگوی حرکت دور یک محور فشرده‌سازی را انجام می‌دهند. این مدل کمپرسورها برای کاربردهای صنعتی و تجاری بزرگ مناسب هستند.
  3. کمپرسورهای ورتکسی: در این مدل کمپرسورها یک روتور مرکزی وجود دارد که این روتور به‌منظور ایجاد جریان هوا مورد استفاده قرار می‌گیرد و معمولا در کاربردهای پزشکی، ساختمانی و غذایی به‌کار می‌رود.
  4. کمپرسورهای پالسی: کمپرسورهای پالسی براساس اصل پالسی عمل می‌کنند و در کاربردهایی که به تنظیم دقیق فشار و جریان هوا نیاز دارند، استفاده می‌شوند.

موارد نامبرده تنها چند نمونه از انواع مختلف کمپرسورهای روتاری هستند که هر کدام محدودیت‌های خاص خود را دارند و شما باید با توجه به نیازهای خاص خود مناسب‌ترین را انتخاب نمایید.

 

انواع کمپرسور روتاری

 

نحوه عملکرد کمپرسور روتاری

مراحل عملکرد کمپرسور روتاری به صورت زیر است:

  1. ابتدا شیر ورودی باز شده و پیستون داخل محفظه سیلندر، حرکت دورانی خود را آغاز می‌کند.
  2. سپس پره‌های داخل محفظه به چرخش درآمده و در نتیجه این فعالیت، در قسمتی از محفظه یک فضای خلا ایجاد می‌شود. نیروی خلا هم گاز را از شیر ورودی داخل می‌کشد.
  3. دوران پره‌های داخل محفظه، گازی که به داخل کشیده شد را فشرده کرده و در نتیجه، دما و فشار سیال بالا می‌رود.
  4. به محض اینکه فشار و دمای سیال به حد لازم رسید، شیر تخلیه باز می‌شود و گاز با فشار بالایی از آن تخلیه خواهد شد.
  5. در نهایت هم دوران پره‌ها به انتها رسیده و سپس تمام این مراحل، مجددا تکرار می‌شود.

 

اجزای تشکیل‌دهنده موتور کمپرسور روتاری

کمپرسورهای روتاری از اجزای مختلفی تشکیل شده‌اند که در ادامه آن‌ها را برای شما شرح می‌دهیم:

 

اجزای تشکیل دهنده موتور روتاری

 

  1. سیلندر: سیلندر به محفظه‌ای گفته می‌شود که فرآیند فشرده‌سازی هوا در آن صورت می‌گیرد. معمولا این قطعات را از چدن یا فولاد می‌سازند و طراحی آن‌ها دقت زیادی می‌طلبد؛ چرا که سطوح داخلی این تجهیزات برای کاهش اصطکاک باید به شکل صاف و صیقلی ساخته شود.
  2. پیستون متحرک: پیستون‌های متحرک جزو اجزای داخلی موجود در سیلندرها هستند. این قطعات به کمک چرخش میل لنگ حرکت کرده و بدین طریق عملیات مکش و فشرده‌سازی گاز انجام می‌شود.
  3. پره: اگر می‌پرسید یکی از مهم‌ترین اجزای موتور روتاری چیست؟ در پاسخ به آن باید بگوییم پره‌ها نقش مهمی در این تجهیزات ایفا می‌کنند. پره‌ها بین پیستون‌ها و شیارهای بدنه سیلندر قرار می‌گیرند. نحوه قرار گیری پرها به‌گونه‌ای است که فضای مورد نظر آب‌بندی شده تا عملیات تراکم و فشرده‌سازی به‌درست‌ترین حالت ممکن شکل بگیرد.
  4. میل لنگ: میل لنگ هم از دیگر قطعاتی است که به حرکت پیستون‌ها کمک می‌کند. این تجهیزات داخل سیلندر قرار دارند و از فولاد سخت ساخته شده‌اند تا بتوانند وزن سنگین و تنش‌های موجود قطعات دیگر را تاب بیاورند.
  5. بلبرینگ اصلی: میل لنگ به‌کمک نوعی غلتک به‌نام بلبرینگ در جای خود قرار می‌گیرد. بلبرینگ اصلی به کاهش اصطکاکی که میل لنگ ایجاد می‌کند، منجر می‌شود.
  6. بلبرینگ انتهایی: این بلبرینگ‌ها در قسمت انتهایی میل لنگ قرار می‌گیرند و حرکت محوری آن‌ها را کنترل می‌کنند.
  7. آکومولاتور: محفظه‌ای استوانه‌ای شکل را آکومولاتور می‌نامند. این محفظه وظیفه دارد مایه خنک‌کننده را ذخیره سازی کند تا بتواند به خوبی اجزای داخلی کمپرسور را روانکاری کرده و آن‌ها را خنک نگه‌دارد. ضمن اینکه با صاف کردن نوسان شوک‌های فشار سطح صدایی که از کمپرسور تولید می‌شود را کاهش می‌دهد.
  8. لوله: لوله‌ها به منظور انتقال گاز به داخل کمپرسور یا خارج از آن تعبیه شده‌اند. این لوله‌ها از فولاد یا مس ساخته می‌شوند تا بتوانند فشار و دمای بالای موجود در کمپرسور را تاب بیاورند.
  9. روتور: روتورهای مارپیچی موجود در کمپرسورهای روتاری وظیفه متراکم کردن گاز را برعهده دارند. روتور با حبس گاز و سپس چرخاندن آن، فضای میان مولکول‌ها را کوچکتر کرده و آن‌ها متراکم و فشرده می‌کند.
  10. استاتور: محفظه ثابتی که روتور را درون خود جای می‌دهد استاتور نامیده می‌شود. این محفظه مجاری‌های ورودی و خروجی گاز را هم در بر می‌گیرد.
  11. ورودی گاز: این دریچه همانطور که از نامش پیداست، مربوط به ورود گاز است.
  12. خروجی گاز: این قطعه برعکس قبلی بوده و دریچه مربوط به خروج گاز فشرده به بیرون است.

 

مزایا و معایب کمپرسورهای روتاری

کمپرسورهای روتاری در کولرهای گازی به‌عنوان یک راه‌حل موثر و کارآمد به‌منظور تامین هوای تمیز، خنک یا گرم در محیط مورد استفاده قرار می‌گیرند. این تجهیزات به بهبود کارایی و صرفه‌جویی در مصرف انرژی کمک کرده و به کاهش هزینه‌های نگهداری و تعمیر کولرهای گازی منجر می‌شوند.

 

مزایا و معایب کمپرسورهای روتاری

 

در ادامه به چند مورد دیگر از روتاری اشاره می‌کنیم: 

  • نگهداری کولرهای گازی روتاری هزینه زیادی در پی ندارد.
  • دوام و طول عمر کمپرسور روتاری بالا است.
  • طراحی موتور روتاری ساده بوده و چند قطعه متحرک دارد.
  • مصرف انرژی این کمپرسور پایین است.
  • با مبردهایی مانند R407C، R32، R410A و R22 سازگاری دارد.

موارد فوق جزو مزایای کمپرسورهای روتاری هستند، با این حال معایبی هم در این دستگاه دیده می‌شود که به‌صورت زیر هستند:

  • به‌شکل مداوم به روغن‌کاری نیاز دارد و قطعات آن باید هرچند مدت یکبار تعویض شود.
  • به گرد و غبار حساسیت دارد.
  • ورود مایع به کمپرسور به خرابی آن می‌انجامد.

همچنین پیشنهاد می‌کنیم با مزایا و معایب کولرگازی پرتابل نیز آشنا شوید.

مقایسه کمپرسور روتاری با اینورتر

در میان انواع کمپرسور کولر گازی، کمپرسورهای روتاری و اینورتر محبوبیت بیشتری دارند؛ از همین‌رو کاربرانی که تصمیم به خرید کولر گازی گرفته‌اند، بهتر است که با بررسی ویژگی‌های این دو نوع کمپرسور، بهترین را با توجه به نیازهای خود خریداری کنند.

 

مقایسه کمپرسور روتاری با کمپرسور اینورتر

 

جدول زیر با مقایسه عمر کمپرسور روتاری، میزان صدا و مصرف انرژی با کمپرسور اینورتر به شما کمک می‌کند انتخاب هوشمندانه‌تری داشته باشید:

 

انواع کمپرسور / ویژگی‌ها

طول عمر

میزان صدا

مصرف انرژی

کمپرسور روتاری

طراحی ساده‌تر و عدم برخورداری از اجزای متحرک فراوان باعث شده کمپرسورهای روتاری طول عمر بالایی داشته باشند.

این مدل کمپرسورها از میزان نویز و لرزش بیشتری نسبت به کمپرسور اینورتر برخوردارند و در محیط‌های حساس به صدا مشکل ایجاد می‌کنند.

کمپرسورهای روتاری مصرف انرژی کمتری دارند و به کاهش مصرف برق کولر گازی منجر می‌شود.

کمپرسور اینورتر

کمپرسورهای اینورتر با کنترل دقیق سرعت موتور، استهلاک کمتری ایجاد کرده و از طول عمر بالایی برخوردار هستند.

سطح صدا و لرزش در کمپرسورهای اینورتر پایین‌تر است و با محیط‌های حساس به نویز انطباق بیشتری دارند.

کمپرسورهای اینورتر با کنترل تنظیم سرعت، استفاده از انرژی را بهینه می‌کنند؛ اما بازهم نسبت به کمپرسورهای روتاری مصرف برق بیشتری دارند.

 

نکات مهم هنگام خرید کمپرسور روتاری

خرید کولر گازی روتاری موضوعی حساس و مهم برای حفظ آسایش و آرامش شما در محیط‌های مختلف به‌شمار می‌رود؛ از همین‌رو نیازمند توجه به نکات زیر است.

  • ظرفیت کمپرسور: طبق نیاز خود باید ظرفیت کمپرسور را تعیین کنید، واحد ظرفیت کمپرسور با Cubic Feet per Minute اندازه‌گیری می‌شود.
  • فشار کاری: اینکه کمپرسور باید چندین ساعت در روز و با چه سرعتی کار کند، نشان‌دهنده فشار کاری آن است. مطمئن شوید هنگام خرید، کمپرسوری را انتخاب کنید که بتواند فشار کاری مورد نظر شما را تاب بیاورد.
  • کیفیت و برند: انتخاب برند معتبر و با کیفیت برای خرید از مهم‌ترین مواردی است که باید به آن توجه نشان دهید. معمولا برندهای معروف کیفیت بالاتر و خدمات پس از فروش بهتری ارائه می‌دهند.
  • منبع تغذیه: مطمئن شوید در محل نصب کولر گازی روی دیوار، منبع تغذیه‌ای که با مشخصات فنی کمپرسور سازگار است، وجود دارد.
  • اندازه و فضای موجود: پیش از خرید، فضای موجود برای نصب کمپرسور را اندازه گیری کنید و هنگام خرید، کمپرسور را با اندازه‌های موجود تطبیق دهید.
  • هزینه: توانایی مالی خود را برای تامین هزینه‌های مربوط به خرید، نصب و نگهداری از کمپرسور مورد بررسی قرار دهید و با توجه به آن مناسب‌ترین کمپرسور را خریداری نمایید.
  • مصرف انرژی: میزان مصرف انرژی کمپرسور روی مصرف برق کولر گازی هم تاثیر گذار است؛ از همین‌رو بهتر است کمپرسوری بهینه انتخاب کنید تا هزینه‌های مربوط به انرژی در آینده کاهش یابد.

در نظر گرفتن موارد فوق به شما کمک می‌کند به شکل آگاهانه‌تری برای خرید کولر گازی روتاری اقدام کنید. 

در این مطلب سعی داشتیم به شما بگوییم که کمپرسور روتاری چیست؛ همچنین به بررسی انواع کمپرسورهای روتاری، مزایا و معایب آن پرداختیم. همانطور که متوجه شدید این کمپرسورها مصرف برق پایین و طول عمر بالایی دارند؛ از همین‌رو استفاده و خرید آن‌ها طبق نکات ذکر شده می‌تواند هوشمندانه باشد.

در نهایت اگر می‌خواهید بدانید برای نصب کولر گازی چه چیزهایی لازم است، پیشنهاد می‌کنیم از تکنسین مجرب در این حوزه کمک بگیرید. در واقع شما می‌توانید از طریق پنل خدمت از ما، نزدیک‌ترین متخصصین در حوزه نصب کولر گازی را به محل زندگی خود پیدا کرده و از آن‌ها کمک بگیرید.

4.5 امتیاز از 1632 رای


نصب کولر گازی و اسپیلت
برای سرویس نصب کولر گازی و اسپیلت از بهترین متخصصین شهر خود قیمت بگیرید.

"خدمت از ما" بازار آنلاین خدمات است. بعد از ثبت سفارش، از متخصصین مورد اعتماد شهرتان چند پیشنهاد قیمت بگیرید و بهترین را انتخاب کنید.

logo درخواست و پشتیبانی خدمات آنلاین