طرز ساخت دودکش شومینه به چه نحو است؟
طرز ساخت دودکش شومینه به اندازه نصب شومینه و همین طور روند تعمیر شومینه از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا هدف از ساخت آن، تخلیه دود و گاز ناشی از احتراق سوخت شومینه است. مهم است که برای تامین امنیت جانی ساکنین و همینطور حفظ ایمنی ساختمان، ساخت دودکش شومینه به درستی و اصولی انجام شود.
به این منظور میتوانید از متریال مختلفی مثل سنگ، آجر و یا فلز استفاده کنید. بنابراین طرز ساخت دود کش انواع شومینه مثل نوع سنگی با شومینه هیزمی ممکن است با تفاوتهایی همراه بوده و پروسه طراحی و ساخت آن باید اصولی انجام شود. در اینجا به مواردی اشاره میکنیم که در طرز ساخت دودکش شومینه، لازم است که حتما آنها را رعایت کنید.
در حالت کلی شومینه را میتوان در دسته وسایل گرمایشی قرار داده و از این رو روند نصب و تعمیر آن همانند دیگر سیستمهای گرمایشی مثل نصب پکیج یا عیب یابی و تعمیر پکیج و موارد مشابه ازاهمیت بالایی برخوردار است.
مرحله ساخت دودکش شومینه در کدام قسمت از فرآیند تعبیه شومینه جای میگیرد؟
میتوان گفت، ساخت شومینه سه مرحله کلی دارد. مرحله اول انتخاب فضایی مناسب در منزل برای ساخت شومینه است. انتخاب این فضا، بر اساس خواست کاربر، متراژ خانه و اصول طراحی دکوراسیون متفاوت خواهد بود. برای مثال در پاره ای از موارد ترجیح بر این است که جای کمتری توسط شومینه اشغال شود، در این مواقع کنجهای دیوار انتخاب مناسبی برای پیاده سازی این المان است.
در موارد دیگر، ممکن است هدف از ساخت شومینه، علاوه بر ایجاد زیبایی، ساخت یک جداکننده یا پارتیشن جذاب باشد. در این هنگام معمولا شومینه را در وسط فضای داخلی و به دور از دیوارها خواهند ساخت. به هر جهت، هر کجای خانه را که برای این منظور انتخاب کردید، قدم بعدی، ساخت دودکش شومینه است.
طرز ساخت دودکش شومینه به صورت اصولی، مهمترین مرحله ساخت شومینه است. اجرای کوچکترین اقدامی که با اصول علمی و قانونی ساخت دودکش مغایرت داشته باشد، منجر به خسارات جبرانناپذیری خواهد شد. پس باید این مرحله را جدی بگیرید و آن را به متخصص بسپارید. مرحله آخر، ساخت اجاق شومینه طبق روشهای مرسوم آن است.
به ضوابط و مقررات، در طرز ساخت شومینه توجه کنید.
کدها و ضوابطی که برای ساخت شومینه در هر کشور وضع میشود، معمولا مطابق استانداردهای بیان شده در وبسایت NFPA (سازمان غیر انتفاعی حفاظت از آتش در آمریکا) است. در این بخش به اصلیترین و لازمالاجرا ترین اصولی که باید در ساخت دودکش شومینه در نظر بگیرید، طبق این ضوابط اشاره خواهیم کرد.
محل مناسب برای ساخت دودکش شومینه
دودکشها باید در داخل دیوار تعبیه شوند و بهتر است این دیوار، یک دیوار داخلی باشد. این نکته، به نظور حفاظت بیشتر از بدنه دودکش است. ساخت دودکش شومینه، بیرون از دیوار، مخصوصا خارج از ساختمان توصیه نمیشود. در صورتی که مجبور به این کار بودید، باید دودکش را به خوبی عایق کاری کنید تا بدنه آن نمایان نباشد.
توجه کنید که ساخت دودکش شومینه در دیوار سرویس بهداشتی و حمام، به طور کلی ممنوع است. علاوه بر احتمال نشت گاز از دودکش به محیط، احتمال نشت رطوبت از محیط به دودکش نیز وجود دارد.
رعایت ابعاد استاندارد
در طرز ساخت دودکش شومینه، رعایت ابعاد مناسب از مهمترین نکاتی است که باید به آن توجه کنید. حداقل قطر بدنه دودکش شومینه و پکیج باید 15 سانتیمتر باشد. ابعاد بدنه دودکش، بسته به اندازه شومینه تعیین میشود ولی به هرجهت اگر دودکش مستطیل شکل است، نسبت ابعاد آن باید 2 به 3 باشد. این اعداد مختص مصرفکننده محصولات گازی در سایزهای استاندارد خانگی است.
ایجاد فواصل با اندازه مناسب
حداقل ارتفاع شروع دهانه دودکش از کف، 90 سانتیمتر و حداکثر ارتفاع آن، 130 سانتیمتر است. لوله انتهایی و خروجی دودکش، باید 100 سانتیمتر از ارتفاع جانپناه (لبه محافظ پشت بام) بلندتر باشد. فاصله بدنه دودکش از هرگونه دیوار و ساختمان جانبی دیگر، باید حداقل 3 متر باشد. مجموع ارتفاع دودکش از شروع تا پایان، نباید بیش از 15 متر باشد.
رعایت شکل و جهت مناسب در ساخت دودکش شومینه
دودکش شومینه باید تا حد امکان، از ابتدا تا انتها به صورت یکسره و مستقیم، با زاویه قائم ساخته شود. تحت هیچ شرایطی مجاز به نصب افقی دودکش شومینه نخواهیم بود. در صورت نیاز به منحرف کردن مسیر دودکش، این انحراف نباید بیش از 30 درجه نسبت به زاویه قائمه باشد. در این شرایط باید از بستهای نر و ماده برای ایجاد شکست در مسیر دودکش، استفاده کرد. کل مسیر دودکش باید به خوبی دودبند شده باشد.
نصب کلاهک ضد باد
برای ساخت دودکش شومینه، در نهایت به تعبیه یک کلاهک ضد باد نیاز است. این کلاهک باید محفظه احتراق باز داشته و H شکل باشد. کلاهک H باید از ورقه گالوانیزه استاندارد به قطر حداقل 0/6 میلیمتر ساخته شود.
نکته مهم در مورد ساخت دودکش شومینه در آپارتمان
اگر شومینه را برای ساختمان نوساز و آپارتمانی تعبیه میکنید، حتما توجه کنید که برای هر واحد، باید یک دودکش مجزا بسازید. در غیر این صورت (ادغام دودکش شومینه همه طبقات باهم)، احتمال نشت دود و گاز از این طریق به طبقات دیگر بسیار افزایش خواهد یافت. این کار بر اساس مقررات مبحث هفدهم نیز ممنوع است.
ساخت شومینه به صورت شخصی امکانپذیر است؟
ساخت شومینه در دکوراسیون، همیشه حس و حال مثبتی به فضا انتقال میدهد؛ از این جهت وجود این المان در منزل در هر دوره و زمانی، طرفداران مخصوص به خودش را دارد. همانطور که اشاره شد، برای ساخت شومینه سه مرحله کلی وجود دارد. انتخاب فضای مناسب، ساخت دودکش شومینه و مرحله آخر، ساخت اجاق شومینه.
شاید بتوان گفت انتخاب جای مناسب، و با اغماض ساخت اجاق شومینه، با تحقیق و بررسی و تمرین تا حدودی به صورت شخصی امکانپذیر باشد. اما به قطع، طرز ساخت دودکش شومینه کاری نیست که از هرکسی بربیاید. زیرا همانطور که متوجه شدید این فرآیند از حساسیت بالایی برخوردار ست.
با توجه به مطالبی که بیان شد، ساخت دودکش شومینه به علم، مهارت و تجربه یک فرد متخصص نیاز دارد. در غیر این صورت ممکن است خسارات جانی و مالی جبرانناپذیری برای کاربر به وجود آورد. پس انتخاب یک متخصص برای ساخت شومینه که بتواند قوانین و مقررات لازم را به خوبی اجرا کند، اهمیت بسیار زیادی دارد.
سخن پایانی
این مطلب به بیان استانداردهای لازم در حوزه ساخت دودکش شومینه اختصاص یافته است. مهمترین و حساسترین مرحله نصب شومینه، اجرای درست طرز ساخت دودکش شومینه است. زیرا هدف از ساخت آن، خروج دود و گاز از اجاق شومینه و تامین امنیت ساکنان ساختمان است. پس این مرحله را جدا بگیرید و مقررات ساخت دودکش شومینه را در این مطلب مطالعه بفرمایید.