انواع سبک گچبری
انواع سبک گچبری سقف، دیوار و ستون یکی از هنرهای تزئینی برای نمای ساختمان است که قدمتی بسیار طولانی هم دارد. سالهاست که گچبری قسمتهای مختلف خانه مثل گچبری دیوار پذیرایی، ستون آشپزخانه و سقف اتاق خواب بسیار مورد پسند صاحب خانهها واقع شده است. میتوان گفت گچبری نمای داخلی و بیرونی ساختمان، در حوزه معماری ساختمان قرار میگیرد که مکان را بسیار زیبا و لاکچری میکند.
حال در این پست به سراغ انواع سبک گچبری، رایج ترین الگوی گچبری، گچبری کلاسیک، سنتی و گچبری مدرن با هم ادامه مطلب را میخوانیم.
گچبری چیست؟
به طور کلی گچبری هنر بریدن، کندن و طراحی روی گچ است که ارزش زیادی در معماری ایرانی دارد. از دیرباز تا کنون گچبری ساختمان جایگاه ویژه ای برای خود اختصاص داده است. بعد از گذشت سال ها هنوز گچبری حس لاکچری به آدم دست میدهد. هنر گچبری هم در ایران و هم در کشورهای دیگر رایج بوده است. مثلا در کشورهای دیگر کلیساهای قدیمی است که گچبری سقف و گچبری ستون در آن به طرز چشمنوازی انجام شده است.
از زمان های بسیار دور تا به امروز از هنر گچبری مدرن برای تزیینات دکوراسیون داخلی استفاده میشود. گچبری در نقاط مختلف ساختمان مثل گچبری سقف، گچبری ستون، گچبری راهرو ورودی، گچبری طلاقچه و ایجاد دیوارکوب تزیینی، گچبری ستون آشپزخانه و گچبری ستون وسط پذیرایی و گچبری ستون وسط هال و گچبری ستون کنار دیوار، و گچبری آماده دور لوستر رواج دارد.
انواع سبک گچبری
به طور کلی انواع سبک گچبری را بر اساس سبک میتوان به دو نوع گچبری مدرن و گچبری کلاسیک تقسیم بندی کرد. هر یک از این دو سبک گچبری طرفداران و کاربردهای خاص خود را دارند. در انتخاب هر یک از این انواع سبک های گچبری، باید در وهله اول سلیقه خود صاجب خانه و سپس معماری کلی فضایی که قرار است گچبری در آن اجرا شود را مد نظر قرار داد.
ست و هماهنگ کردن گچبری سقف با کف پوش به کار رفته در محیط یکی از موارد تاثیرگذار در خاص نشان دادن فضاست. اگر از گچبری ستون آشپزخانه در تغییر دکوراسیون محیط بهره میبرید ست آن با سرامیک کف آشپزخانه و دیگر عناصر دکوراتیو فضا میتواند زیبایی محیط را دو چندان کند.
پس انواع سبک های گچبری به گچ بری مدرن (پیش ساخته، دستی) و گچ بری سنتی یا همان کلاسیک (پیش ساخته، دستی) تقسیم میشود.
گچبری مدرن سبکی نو
امروزه با ورود مکانیزم های جدید و روش های مدرن ساخت و ساز آپارتمان ها، طراحی دکوراسیون ساختمان ها از گچبری پیش ساخته مدرن یا طراحی آن برای دکور داخلی و معماری به سبک مدرن از آن استفاده میشود. برای گچبری مدرن لازم نیست همه چیز کاملا خط کشی شده باشد. در این سبک، اصول گچبری، طراحی ها و خطوط ساده و کج است که با تلفیق خطوط راست و زاویه های قائمه و همچنین گچبری خطوط نرم و منحنی در یک فضا، گچبری مدرن را به وجود می آورد.
گچبری مدرن در کنار نورپردازی، بسیار جلوه خاصی پیدا میکند. نکته مهم این است که خلاقیت در گچبری مدرن باعث ابداع طرح های زیبایی مطابق با نیازهای فعلی معماری مدرن امروزه گشته است.
در کنار ایجاد دیگر سازهها برای تغییر دکوراسیون محیط مثل کناف، انواع سقفهای کاذب و موارد مشابه گچبری سبکی خاص و منحصر به فرد به شمار میآید. تلفیق آن با سازههای جدید بر زیبایی و خاص بودن آن افزوده است. همین امر افراد را به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص کناف چیست و تلفیق آن با سبک کلاسیک گچبری چه فرآیندی به همراه داشته ترغیب کرده است.
گچبری مدرن در طراحی دکوراسیون داخلی
همانطور که می دانید و قبلا دیده اید؛ گچبری سنتی بیشتر برای طراحی دکوراسیون پذیرایی کاربرد داشت ولی امروزه، گچبری مدرن وارد اتاق خواب ها و قسمت های دیگر ساختمان ها شده است. در واقع میتوان گفت که این یکی از مزایای سبک گچبری مدرن و استفاده از تکنولوژی برای اجرای آن است.
انواع اجرای گچبری مدرن
گچبری مدرن به دو صورت کلی قابل اجرا است. در یک روش، گچ بری در حین ساخت و بازسازی سقف و دیوار و در روش دیگر از قطعات گچبری پیشساخته استفاده میشود. همانطور که از اسم روش دوم یعنی گچ بری با قطعات پیش ساخته پیداست؛ قطعات پیشساخته گچبری شده به صورت آماده در بازار وجود دارند و طراحان یا صاحبان کار میتوانند با توجه به محلی که قرار است قطعه در آن قرار بگیرد، سایز و مدل مورد نظر خود را انتخاب کرده و سپس به آسانی نصب کنند.
سبک گچبری کلاسیک یا همان سنتی
سبک گچ بری کلاسیک به خصوص در در سرزمین ما، تداعی کننده ی طرح باغ و بهشت آن روی طاقچه و یا سقف دیوار است. در این سبک گچبری، هنرمند، با ظرافت خاص و هنر دستش گل ها و پرنده ها روی گچ طراحی میکند. همچنین کاربرد رنگ در این نوع از گچ بری دارای جایگاه ویژه ای است و برای خودش دانشی دارد. در قدیم استفاده از رنگ های طلایی، قرمز و سبز درخشان در گچبری های سنتی بسیار معمول بوده ولی در حال حاضر در سبک گچبری کلاسیک، استفاده از رنگ ها نیز متناسب با سبک ساختمان انتخاب شده و تنوع آن بالاتر رفته است.
گچبری مدرن در برابر گچبری کلاسیک
گچبری کلاسیک عمدتاً دارای قواعد و حاشیههای مشخص و طرحی با جزئیات و نقش و نگار زیاد است، ولی گچبری مدرن را میتوان بدون حاشیه و قاعدهای برای اطراف یک طرح دانست. در گچبری کلاسیک، طرح ها کاملا متقارن بودن و در آخر یک اثر هنری با طراحی ظریف تبدیل میشود در حالی که این اصل در گچبری مدرن به حاشیه رانده شده است و تقریباً هیچ اثری از آن دیده نمیشود.
جالب است بدانید که در گچبری های کلاسیک، نقشی که بسیار رایج و مجبوب است، نقوش گیاهی و انسانی است در حالی که نقش حیوانات در گچبری مدرن به خوبی جا گرفته است و حتی نقوش حیوانات خیالی نیز در برخی از آثار گچبری مردن دیده میشود.
استفاده از نقوش انتزاعی در گچبری کلاسیک آنچنان که در ظروف و دیگر وسایل تزیینی وجود دارد، دیده نمیشود ولی حضور آن در گچبری مدرن در حال شکل گیری است. به طور کلی گچبری کلاسیک بر پایه یگ اصول و قواعدی است که آن را به اثر هنری تبدیل میکند و در سوی دیگر گچبری مدرن با بی حاشیه و بی قاعده بودن، نظر بسیاری از افراد را به خود جلب کرده است.
رایج ترین گچبری فضاهای مختلف ساختمان
هنر گچبری، هنری است که از زمان گذشته تا به امروز دچار تحولات و تغییرات بسیاری بوده است که تا به امروز میتوان تاثیرات این هنر را در بافتهای شهری و دکور نمای ساختمانها و طراحی داخلی آنها مشاهده کرد.
گچبری سقف
از رایجترین گچبری فضای یک ساختمان که هم با سبک مدرن کار میشود و هم کلاسیک، گچبری سقف است. گچبری سقف خانه و گچبری سقف اتاق خواب و گچبری سقف کوتاه و گچبری سقف اتاق و گچبری سقف پذیرایی و گچبری سقف کاذب و گچبری سقف حصیری وگچبری سقف مدرن از انواع گچبری سقف هستند.
گچبری دیوار
گچبری حاشیهای یکی از انواع گچبری برای گچبری دیوار ساختمان است. گچبری دیوار آن هم به سبک مدرن فقط به گچبری دیوار پذیرایی محدود نمیشود و شامل انواع دیگر مثل گچبری دیوار اتاق خواب و گچبری دیوار تلویزیون و گچبری دیوار ساده و شیک میشود.
گچبری ستون
گچبری ستون هم نیز از گذشته تا به امروز،یکی از انواع گچبری است که نقش و نگارهای زیبایی روی ستونها انجام میشود. انواع گچبری ستون شامل گچبری ستون گرد و گچبری ستون مربع و گچبری ستون آشپزخانه و گچبری ستون وسط پذیرایی و گچبری ستون خانه و گچبری ستون وسط هال و گچبری ستون کنار دیوار هستند.