استاندارد لوله کشی گاز خانگی و تجاری
رعایت استاندارد لوله کشی گاز یکی از مهمترین نکات در روند ساخت بناهای مختلف تجاری، مسکونی، اداری و ... بوده که باید در زمان گازکشی مورد توجه قرار بگیرد. در واقع فرقی نمیکند کاربری ساختمان مورد نظر از چه نوعی باشد؛ در هر حالت لازم است تا لوله کشی آن به بهترین نحو ممکن انجام شود.
در این روند شما در کنار تهیه تجهیزات مورد نیاز و کاربردی، به کمک نیروی متخصص احتیاج خواهید داشت که روند نصب لوله کشی را بدون ایراد انجام دهد. در ادامه بخشهای مختلف محتوا با ما همراه باشید توضیحات بیشتری درباره استاندارد لوله کشی گاز در سازههای مختلف در اختیار شما قرار دهیم.
فهرست عناوین
مقررات و نکات کلی لوله کشی گاز منازل
در روند لوله کشی گاز، شما باید به فاکتورها و عوامل مختلفی توجه داشته باشید که بتوانید نتیجه مطلوب و مناسبی از این اقدامات به دست آورید. استانداردهای لوله کشی گاز ساختمان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و به صورت کاملا مستقیم با ایمنی سازه در ارتباط هستند.
از جمله مقررات لوله کشی گاز ساختمان باید به دریافت اجازه نامه کتبی از سازمان نظام مهندسی شهر اشاره کنیم. سپس مهندس ناظر سازمان باید پیمانکار و متخصص مسئول نصب مشخص کرده تا فرایند به صورت کامل اجرا شود. انتخاب نوع لوله به کار برده شده در استاندارد لوله کشی گار ساختمان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و باید به صورت اصولی انجام شود.
بعد از اینکه لولهها توسط مهندس ناظر تائید شدند، نامه به شرکت گاز تحویل داده شده و میتوان درخواست کنتور گاز و نصب آن را اعلام کرد. در صورتی که به هر دلیلی مهندس ناظر تجهیزات و لولهها را تائید نکند، نمیتوانید برای مراحل بعدی در دریافت کنتور گاز اقدام کنید.
طراحی لوله کشی گاز خانگی طبق مقررات
یکی دیگر از مهمترین مقررات لوله کشی گاز خانگی که باید در نظر داشته و اقدامات خود را بر اساس آن انجام دهید، طراحی لولههاست. لولهها باید در موقعیتهای مناسبی قرار بگیرند تا ضمن اشغال فضای محدود، گازرسانی به محیطهای مختلف به بهترین نحو ممکن انجام شود.
طراحی لوله کشی گاز باید بر اساس اصول خاصی انجام شود تا کمترین اتصالات استفاده شده و نتیجه بهتری به همراه داشته باشد. بر این اساس، استاندارد لوله کشی گاز توکار و روکار تفاوت دارند که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد:
استاندارد لوله کشی گاز توکار
معمولا لولههایی که برای گازکشی توکار استفاده میشوند، بر اساس استاندارد ISIRI 3574 ساخته شده و نباید در زیر سطوحی مانند پارکینگ نصب شوند؛ زیرا این سطوح بار زیادی را حمل کرده و به سلامت لولهها آسیب میزنند. همچنین حتما باید لولههای گاز توکار را از تجهیزات دور نگه داشت. شما میتوانید برای آشنایی بیشتر با اصول مقاله ما را مطالعه کنید.
استاندارد لوله کشی گاز روکار
بر اساس استاندارد لوله کشی گاز روکار شما میتوانید برای مسیرهای طولانی از این شیوه استفاده کنید و جنس لولهها هم میتواند از جنس فولاد درزدار باشد. این لولهها باید به خوبی عایق کاری شده و رنگ شوند و معمولا ابعاد کوچکتری نسبت به لولههای توکار دارند. لوله کشی گاز روکار بیشتر برای ساختمانهایی که نیاز به تعمیر دارند یا قدیمی هستند، مورد استفاده قرار میگیرد.
مراحل اجرای قوانین لوله کشی گاز
در صورتی که قصد دارید لوله کشی گاز را بر اساس اصول استاندارد انجام داده و مهر تایید را خیلی سریع بگیرید، باید به نکات زیر توجه داشته باشید:
برآورد مصرف گاز ساختمان
یکی از مهمترین اقدامات مورد نیاز در این راستا برآورد مصرف گاز ساختمان است. به صورت کلی طراحی لوله کشی باید بر اساس مصرف سوخت ساختمان باشد. از این رو حتما به این موضوع توجه داشته و سپس اقدامات بعدی را انجام دهید.
به دست آوردن طولانیترین مسیر مصرفکننده
در قدم بعدی لازم است تا طولانیترین مسیر مصرفکننده را مشخص کنید. سپسس بهترین و مناسبترین گزینه در روند طراحی باید انتخاب شود. در این مرحله باید تصمیم بگیرید که لوله کشی توکار نیاز دارید یا میخواهید به صورت روکار گاز کشی را انجام دهید.
تعیین قطر لوله گاز در هر مسیر
میدانیم که امروزه لولههای مختلفی در استاندارد لوله کشی گاز مورد استفاده قرار میگیرند. هر کدام از این لولهها دارای ویژگیها و مشخصههای خاصی بوده و قطر آنها با یکدیگر متفاوت است. تعیین قطر لولههای مورد استفاده در فضاها مختلف هم در روند طراحی باید در نظر بگیرید.
مواد و مصالح مصرفی در روند اجرا
علاوه بر لولههای مناسب، شما به تجهیزات و مصالح دیگری از جمله اتصالات، تجهیزات مناسب عایقکاری و ... هم احتیاج خواهید داشت. انتخاب مصالح هم از دیگر نکات مهم استاندارد لوله کشی گاز ساختمان بوده که نیاز به بررسی و کسب اطلاعات بیشتر دارد. انتخاب مصالح باکیفیت میتواند تا حد زیادی در نتیجه به دستآمده اثرگذار و کمککننده باشد.
استانداردهای نصب هر کدام از اجزای گازرسانی
در روند لوله کشی گاز ساختمانهای مختلف، شما باید مراحل خاصی را پشت سر گذاشته و قطعات و تجهیزات مختلفی را در محل مناسب نصب کنید. بدیهی است که برای کسب نتیجه مطلوب و نصب ایمن این قطعات، لازم است تا با رعایت استانداردهای گاز کشی ساختمان پیش بروید. از جمله این موارد که باید بر اساس استاندارد لوله گاز خانگی پیش بروند، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
مشخص کردن تو کار یا روکار بودن لوله کشی
لوله کشی گاز ساختمان به دو روش روکار و توکار اجرا شده که هر کدام از آنها مزایا و ویژگیهای مخصوص به خود را دارند. پیش از اینکه اقدامات مربوط به روند لوله کشی را آغاز کنیم، لازم است تا نوع آن را از میان این دو گزینه انتخاب کنیم. امروزه لوله کشی گاز تو کار جایگزین بهتری برای سبک لوله کشی گاز روکار محسوب میشود. این روش جلوه به مراتب بهتری داشته و هیچگونه اختلالی در بخشهای مختلف ساختمان به وجود نمیآورد.
نصب لولهها
در مرحله بعدی باید لولههای خریداری شده با قطرهای مناسب را بر اساس مقررات گاز کشی ساختمانی در سازه استفاده کنیم. به خاطر داشته باشید که رعایت مقررات لوله کشی گاز منازل در روند جایگذاری لولهها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و حتما باید به درستی انجام شود. عمق لولهها، طول هر کدام، مسیر و طراحی و ... همه از جمله مقررات لوله کشی گاز خانگی بوده که در ساختمانها با کاربریهای مختلف، مورد استفاده قرار میگیرند.
نصب شیر گاز
قطع و وصل جریان گاز و دسترسی به آن، از طریق شیر گاز انجام میشود. بر اساس استاندارد لوله کشی گاز آشپزخانه، شما یک شیر گاز جداگانه برای اجاق، آبگرم کن و به صورت کلی لوازم گازسوز نیاز خواهید داشت؛ یعنی حتما برای هر وسیله، یک شیر مجزا در نظر بگیرید. در خانههایی که از بخاری به عنوان سیستم گرمایشی استفاده میکنند، تعداد شیرهای گاز بیشتری وجود دارد.
عایق کاری
عایق بودن شیرها و لولههای گاز از اهمیت بالایی برخوردار بوده و میتواند تا حد زیادی از نشتی گاز در این تجهیزات جلوگیری کند. استانداردهای لوله کشی گاز ساختمان در ارتباط با عایق کاری را در بخشهای بعدی به صورت کامل توضیح میدهیم.
نصب کنتور
بعد از اینکه همه تجهیزات مورد نیاز در محل مناسب خود قرار گرفتند، نوبت به ثبت نام کنتور گاز و نصب آن خواهد رسید. شما باید از طریق مراجع مرتبط برای ثبت نام اقدام کنید تا سپس متخصصان و نیروهای فعال در این حوزه برای نصب و راه اندازه کنتور و علمک گاز به محل سکونت اعزام شوند.
نحوه عایقکاری لولههای گاز
همانطور که اشاره کردیم، یکی از مهمترین قوانین لوله کشی گاز که عموما از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و حتما باید به بهترین نحو ممکن انجام شود، عایقکاری لولهها و شیرهای گاز است. در صورتی که عایق کاری به هر دلیلی به خوبی انجام نشود، شاهد عوارضی از جمله ترک برداشتن بر اثر تنش حرارتی و فیزیک، خراشیدگی، نشت فاضلاب در اطراف لوله، آسیب به دلیل عملیات ساختمان در محدوده و ... اشاره کنیم. عایقکاری لوله کشی گاز، بسته به روکار و یا توکار بودن لولهها، تفاوتهای ویژهای دارد. در این بخش به ارائه توضیحات بیشتر و کاملتر در این راستا میپردازیم.
عایقکاری لوله کشی گاز روکار
برای عایقکاری لوله کشی گاز روکار، باید از متریال و مواد خاصی استفاده کرد تا از وارد شدن آسیبهای مختلف به لولهها به میزان قابل توجهی جلوگیری شود. از جمله اقدامات اصلی انجام شده در این فرایند باید به زنگزدایی و چربی زدایی، زنگ آمیزی با ضدزنگ و همچنین رنگآمیزی با روغن اشاره کنیم. با رعایت این اصول، لولهها به بهترین نحو ممکن عایقکاری شده و از هرگونه آسیب به بهترین نحو ممکن محافظت میشوند.
در روند لوله کشی گاز به صورت توکار، لولهها در بخشهای مختلف سازه دفن خواهند شد. همین موضوع باعث شده تا به محافظت و عایقکاری به مراتب بیشتر و دقیقتری هم نیاز داشته باشند. از جمله اقدامات در این زمینه میتوانیم به زنگزدایی، چربی زدایی، پرایمر زنی لوله، نوار پیچی لوله با استفاده از نوار سیاه و ... اشاره کنیم. در عمق دیوارها ممکن است آسیبهای مختلفی برای این لولهها وجود داشته باشد که باعث اختلال در عملکرد آنها شود؛ از این رو عایقکاری در این حالت اهمیت بسیار بالایی خواهد داشت.
دیگر نکات و استانداردهای لوله کشی گاز خانگی و تجاری
برای اینکه روند لوله کشی گاز ساختمان به بهترین نحو ممکن طی شده و نتایج مطلوبی را هم به همراه داشته باشد، باید نکات ویژهای را در این فرایند در نظر داشته باشیم. توجه به این نکات باعث میشود تا همه تجهیزات به درستی در محل خود قرار گرفته و بازدهی مطلوبی به همراه داشته باشند. از جمله مهمترین نکات در استاندارد لوله کشی گاز خانگی که باید در نظر داشته باشید، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- محل نصب کنتور گاز باید به دور از خطر آتشسوزی و احتمال ضربه خوردن باشد.
- نصب کنتور در ساختمانهای چند طبقه معمولا داخل پارکینگ و یا حیاط انجام میشود.
- در روند نصب علمک مشترک با همسایه، حتما شیر قفلی نصب شود.
- ارتفاع نصب کنتور باید از سطح زمین بین 180 تا 220 سانتیمتر باشد.
- در بین منابع اشتعالزا مانند سیم برق و کنتور گاز، باید حداقل 50 سانتیمتر فاصله باشد.
- لوله استفاده شده در حدفاصل کنتور و رگولاتور ترجیحا روکار نباشد.
- پلاک مناسب برای هر کنتور و هر ساختمان الزامی است.
- استاندارد لوله گاز خانگی در روند تهیه تجهیزات باید حتما در نظر گرفته شود.
- طول لوله گاز معمولا 6 متر است؛ اما اگر نیاز به جوشکاری پیدا کردید، باید محل جوش به خوبی عایق کاری شود.
- قطر لوله گاز میتواند از 1.5 تا 5 اینچ متفاوت باشد که بستگی به فشار گاز دارد
دسترسی به گاز یکی از اصلیترین نیازهای افراد بوده که باید به بهترین نحو ممکن پاسخ داده شود. لوله کشی گاز و نصب کنتور از مهمترین اقدامات در روند اجرایی گاز کشی هستند که باید بر اساس استانداردهای لوله کشی گاز ساختمان به بهترین نحو ممکن انجام شوند. در بخشهای قبلی به صورت کامل به معرفی مهمترین استانداردها و مقررات گاز کشی ساختمان پرداختیم تا شما بتوانید این فرایند را به خوبی و بدون مشکل، پشت سر بگذارید.
خدمت از ما در زمینه لوله کشی گاز به صورت تخصصی فعالیت دارد و بهترین قیمت لوله کشی گاز را ارائه میدهد؛ برای ارتباط با تکنسینهای متخصص در این زمینه میتوانید از سایت یا اپلیکیشن ما استفاده کنید.