صفر تا صد لوله کشی گاز روکار
یکی از روش های گاز کشی در ساختمان، روش لوله گذاری و لوله کشی روکار است؛ بدین معنی که لوله های انتقال گاز شهری به داخل اتاق ها یا آشپزخانه، روی دیوار است.
عدم توجه به قوانین لوله کشی گاز روکار و اجرای نادرست گازکشی روی دیوار، میتواند منجر به حوادث و خطرات غیرقابل جبرانی شود. ما در این مقاله قصد داریم مراحل صفر تا صد لوله کشی گاز به صورت روکار را بررسی کنیم.
فهرست عناوین
آشنایی با لوله کشی گاز به صورت روکار در ساختمان
به چند دلیل ممکن است که لوله کشی ساختمان به صورت روکار انجام شود. در درجه اول به دلیل قیمت بسیار پایینی که دارد، این روش در شرایط و موقعیتهای مختلفی خواهان داشته و با کمترین هزینه اجرا خواهد شد.
موضوع دیگر مربوط به زمانی است که ساختمان شما از قبل ساخته شده و قبلا لوله کشی گاز برای آن در نظر گرفته نشده است. کندن دوباره دیوارها و کف برای لوله کشی گاز هزینه و زحمت زیادی داشته و معمولا لولههای جدید را روکار میکشند.
در حالت دیگری ممکن است ساختمان فرسوده بوده و لولههای گاز با مشکل روبرو هستند. هزینه تعمیر یا تعویض لولههای گاز توکار بسیار زیاد بوده و از این رو به جای دست زدن به ترکیب قدیمی، لوله کشی گاز را به شکل روکار انجام میدهند.
در همه این مواردی که قرار است لوله کشی گاز تبریز یا در هر نقطه دیگری از ایران انجام شود، لازم است تا از تیم تکنیسین باتجربه استفاده کنید.
مزایای لوله کشی گاز روی کار
در بازار ایران، هر دو روش لوله کشی گاز توکار و روکار مرسوم است. ممکن است از نظر برخی افراد، نوع لوله کشی روکار مناسب فضای مسکونی نباشد اما به دلیل مزایای زیادی که دارد، این روش بسیار محبوب است.
در ادامه به مهمترین مزایای این روش اشاره کرده و سپس مراحل و نحوه اجرای لوله کشی گاز روکار را شرح میدهیم.
- قیمت لوله کشی گاز روکار بسیار کمتر از نوع توکار بوده و میتوانید با بودجهای محدود به تمام قسمتهای مورد نظر واحد خود گاز رسانی کنید.
- اجرای آن به زمان کمتری نیاز دارد و در صورت مهیا بودن شرایط، در عرض چند روز این پروسه به پایان میرسد.
- نیازی به آسیب رساندن به بنا یا ایجاد مسیر برای عبور لولهها نیست و زحمت نصب آن کمتر است. حتی برای ساکنین نیز اجرای این نوع لوله کشی گاز سادهتر خواهد بود.
- در صورت بروز مشکل در نصب یا حتی در آینده، زودتر متوجه نشت گاز شده و میتوانید از بروز حوادث جدی جلوگیری کنید.
مراحل و نحوه اجرای لوله کشی گاز روکار
برای لوله کشی گاز به صورت روکار بایستی این مراحل را دنبال کنید:
- با توجه به نقشه ساختمان، برای مسیر لوله کشی خود برنامه ریزی کرده و انشعابات خود را مشخص کنید.
- از آنجا که لوله کشی به صورت روکار انجام میگیرد، تنها نقشه سازه مهم نبوده و تمام اجزای ظاهری ساختمان نیز میتواند روی نتیجه اثر بگذارد.
- باید مسیر حرکت خط لوله را متر کرده و مقدار لوله مورد نیاز و همینطور اتصالات لازم را لیست کنید.
- به کمک کارشناسان متخصص کار لوله کشی را انجام داده تا به تمام نقاط مورد نظر ما دسترسی گاز داده شود.
- سعی کنید در تمام پیچ و خمهای مسیر از بستهای دیواری استفاده کرده تا در گذر زمان این لولهها حرکت نکرده یا حادثهای رخ ندهد.
- تستهای اطمینان را انجام دهید تا از وجود هرگونه نشتی مطلع شده و قبل از اتصال به شبکه گاز، آن را ایمن کنید.
- به کمک تیم خود و با همکاری اداره گاز، لوله کشی جدید را به کنتور گاز متصل کرده و از این پس میتوانید از آن استفاده کنید.
- سعی کنید به شیوهای لوله کشی گاز را انجام دهید که کمترین برخورد را زندگی روزمره ساکنین داشته و حتی الامکان مانع رفت و آمد نباشد.
قوانین مربوط به گازکشی روکار
هنگام انجام لوله کشی گاز به صورت روکار باید قوانین و مقررات تعیین شده را رعایت کنید. عدم رعایت این مقررات و اصول باعث میشود که نه تنها در مراحل نصب، بلکه در هنگام جریان داشتن گاز خطراتی ساکنین را تهدید کند.
برخی از مهمترین قوانین لوله کشی گاز منازل روکار عبارت هستند از:
- روی لولههایی که در معرض باران و برف هستند باید از ضد زنگ و رنگ استفاده شود؛
- حتما باید پایههای نگهدارنده لوله را روی دیوار به طور کامل محکم کنید تا با کوچکترین ضربهای از جا خارج نشوند؛
- برای مشاهده بهتر علائم نشت گاز در خانه، باید فواصل کافی بین لولهها قرار دهید. در این صورت اگر بویی حس کنید، سریعتر منشا آن را پیدا میکنید؛
- طبق قوانین، لولهها باید 6 متر طول داشته باشند؛
- بازشدن شیرها، باید در جهت عقربههای ساعت باشد؛
فرقی نمیکند که قرار است لوله کشی گاز در رشت انجام شود یا هر شهر دیگری، لازم است حتما نکات ایمنی به طور جدی و دقیق رعایت شوند.
- علمک باید حداکثر 25 متر از کنتور فاصله داشته باشد؛
- یکی از قوانین لوله کشی گاز منازل روکار این است که هر واحد باید یک کنتور جداگانه داشته باشد؛
- هنگام لوله کشی باید دقت کنید که در ابتدای لوله اصلی حتما از شیر قفلی استفاده کنید؛
- اگر در فضایی که لوله کشی انجام میدهید، فاصله کمتر از 12 متر بوده بهتر است به سراغ انشعاب نروید؛
- سعی کنید از یک علمک چند انشعاب نگیرید؛
- در صورتی که از یک علمک چندین انشعاب گرفتید حداقل فاصله افقی رایزرها 12 سانتی متر باشد؛
- فاصله رایزر از دیوار را حداکثر 5 سانتیمتر در نظر بگیرید؛
- یکی از نکات مهم لوله کشی گاز به شکل روکار این است که دودکشها و شیرها را روی یک دیوار قرار دهید؛
- لولهها باید در موقعیتی که ساپورت قرار میگیرد، حتما دو لایه نوارکشی داشته باشند.
هزینه لوله کشی گاز روکار ساختمان
قیمت لوله کشی گاز روکار به عوامل مختلفی بستگی داشته و تنها پس از بازدید میتوان دستمزد اجرا و هزینههای جانبی آن را محاسبه کرد. از جمله پارامترهای مهم در تعیین قیمت، متراژ ساختمان است.
همچنین تعداد انشعابات و کارهای جانبی مانند نصب کنتور یا عایق بندی لولهها نیز شامل هزینه اضافه میشود. به طور مرسوم برای واحدهای آپارتمانی 100 متری، هزینهای بین 3 تا 5 میلیون تومان برای لوله کشی روکار دریافت میشود.
اگر با مراحل و نحوه اجرای لوله کشی گاز روکار آشنا باشید، باید بدانید که به دلیل عبور غیر مستقیم لولههای گاز، مقدار مواد مصرفی افزایش یافته و باید برنامه ریزی مالی درستی برای لیست خرید اجناس مورد نیاز داشته باشید.
نکات مهم درباره لوله کشی گاز به صورت روکار
برخی نکات مهم هستند که باید در مراحل و نحوه اجرای لوله کشی گاز روکار به آنها توجه کنید. میزان اهمیت این نکات به اندازه قوانین نبوده، اما در صورتی که رعایت نکنید ممکن است هزینه تعمیر و نگهداری شما بیشتر شود.
یکی از این نکات مهم این است که هنگام نصب لولههای گاز روکار در چارچوبها، از یک غلاف استفاده کنید. این کار باعث میشود تا کمترین میزان ساییدگی رخ دهد و عمر لوله افزایش پیدا کند. در ادامه به بررسی نکات مهم دیگر در این باره میپردازیم.
فاصله لولههای گاز
هنگام انجام لوله کشی، باید بین لولههای گاز و لولههای آب سرد و گرم، حداقل 5 سانتیمتر فاصله قرار دهید. اگر این مقدار بیشتر باشد مشکلی ندارد.
این در حالی بوده که اگر فاصله لولهها کمتر از این مقدار باشد، حتما باید لولههای گاز و آب را نوارپیچ کنید. عایق کاری کردن لولهها بروز خطرات و حوادث را به طور جدی کاهش میدهد.
در راستای موضوع بالا و فاصله بین لولهها، باید گفت که بین لوله گاز و سیم کشی برق نیز این فاصله باید رعایت شود. در غیر این صورت اگر سیم در نقطهای دچار خوردگی شده و جرقه بزند، میتواند نه تنها ساختمان مورد نظر که دیگر خانههای مجاور را درگیر آتشسوزی کند.
درباره فاصله لولهها باید بگوییم که حتما یک سانتیمتر با دیوار فاصله داشته باشند. در این صورت گرد و خاک آنجا انباشته نمیشود. اگر گرد و خاک، مو و دیگر مواد زائد پشت لولهها جمع شوند میتوانند الکتریسیته ساکن تولید کنند. در نتیجه آن، یک جرقه کافی بوده تا یک انفجار رخ دهد.
ایمنی لولههای گاز
بخشی از قوانین لوله کشی گاز منازل روکار این است که ابتدا تمام سطح لوله را چربی زدایی کنید. کوچکترین قطره روغنی روی لوله گاز میتواند منجر به انفجار شود. سپس باید از ضدزنگ و رنگها نیز برای پوشش رویی لوله استفاده کنید.
علاوه بر این باید بعد از لوله کشی، تمام محلهای اتصال را با آب و صابون تست کنید. اگر حبابی در این بین مشاهده کردید، نشان دهنده این است که در نقطهای گاز نشتی دارد.
آزمایش و تست آب و صابون باید به صورت مداوم انجام شود تا در اثر نشست ساختمان یا مواردی مانند لرزش و ضربه، اتصالات شل نشوند.
لوله کشی گاز به شکل روکار بهتر است یا توکار؟
پاسخ دادن به این موضوع کاملا به شرایط شما بستگی دارد. در صورتی که به تازگی در منطقه شما گاز رسانی شده یا خودتان میخواهید از مخازن تحت فشار گاز استفاده کنید، به دلیل اینکه ساختمان از قبل حاضر است، بهترین راه استفاده از اجرای روکار خواهد بود.
از طرفی قیمت لوله کشی گاز روکار بسیار کمتر از نوع توکار بوده و این موضوع اهمیت بسیاری دارد و این گزینه را به انتخابی جذاب تبدیل میکند.
در این روش به دلیل عدم نیاز به تخریب بخشهایی از ساختمان، میان مردم محبوبیت بیشتری دارد و میتوان گفت در این شرایط انتخاب بهتری خواهد بود.
در این مقاله درباره مراحل نحوه و اجرای لوله کشی گاز روکار، هزینه و دستمزد و قوانین آن صحبت کردیم. گاهی ممکن است با توجه به شرایط سازه نیاز به لوله کشی گاز به شکل روکار باشد.
در این صورت اگر تمام مراحل نصب به درستی و دقت انجام شود، هیچ خطری ساکنین را تهدید نمیکند. برای لوله کشی نیز توصیه میکنیم تا به سراغ تکنیسینهای لولهکشی بروید تا از کیفیت و امنیت لولهها اطمینان داشته باشید.