آموزش نحوه تست لوله کشی آب ساختمان
تست لوله کشی آب و اتصالات لوله آب از جمله کارهایی است که بعد از اتمام ساختمان سازی، باید حتما صورت گیرد. تست لوله کشی ساختمان به منظور اطمینان از کارکرد صحیح لوله کشی انجام میشود که مشکلات احتمالی در آن رفع شود. از این رو این عملیات اهمیت زیادی در ساختمان سازی دارد و این تست حتما باید انجام گیرد تا ایمنی و عملکرد لوله آب و تخلیه فضلاب تایید شود. در این مطلب به بررسی روش های تست لوله کشی آب ساختمان میپردازیم.
در ادامه نیز روش تست لوله کشی فاضلاب ساختمان را بررسی کردهایم.
فهرست عناوین
چرا تست لوله کشی آب اهمیت دارد؟
اولین و مهمترین دلیلی که برای اهمیت تست لوله کشی آب و فاضلاب عنوان میشود، تشخیص نشتیست؛ که البته کاملا درست است. این تستها کمک میکنند که نشتیهای احتمالیِ در سیستم شناسایی کنید و جلوی مشکلاتی مثل نفوذ نم، رشد کپک، هدررفت و افزایش قبض آب را بگیرید.
با اینکار میتوان هرگونه نشتی را پیش از اینکه به مشکل بزرگتری تبدیل شود، شناسایی و رفع کنید. اما تست لوله فاضلاب، آب سرد و گرم و ... از جهات دیگری هم اهمیت دارد:
- اطمینان از فشار مناسب آب: با انجام تست لوله کشی میتوان مطمئن شد که فشار آب در سراسر شبکه کافیست. پایین بودن میتواند نشانه انسداد یا مشکلاتی دیگر باشد که باید برطرف شوند. مثلا ممکن است سیستمهایی که پیشتر اجرا شدهاند، به رسوب زدایی لوله پلاستیکی احتیاج داشته باشند.
- بهداشت و ایمنی: تست لوله فاضلاب برای اطمینان از اینکه مواد زاید به درستی دفع میشوند و منابع آب را آلوده نمیکنند، ضروریست. این امر به جلوگیری از جریان برگشتی، پشتیبانگیری احتمالی و خطرات بالقوه برای سلامت شما و محیط زیست کمک میکند.
- انطباق با قوانین و استانداردها: تست لوله سفید (و دیگر لولهها در سایر سیستمها) را میتوان آخرین مورد در لیست قوانین و استاندارد لوله کشی آب ساختمان دانست. با تست کردن مطمئن میشوید که سیستم لوله کشی شما الزامات را برآورده میکند و درگیر جریمه یا تاخیرهای احتمالی نخواهید شد.
نهایتا، اطمینان از اینکه سیستم فاقد نشتیست و فشار تست لوله کشی آب ساختمان در محدوده مناسب قرار دارد، خیالتان را از بابت کارکرد بینقص شبکه راحت میکند.
بنابراین میتواند مشکلات را پیش از وخیم شدن برطرف کنید، که در طولانیمدت به صرفهجویی در زمان و هزینه کمک میکند. برای مثال، لازم نمیشود که داکت لوله کشی را بکنید یا از آن بدتر، مجبور به تخریب شوید.
انواع لولهکشیهای آب ساختمان و تست آنها
لوله کشی آب و فاضلاب بخشی حیاتی در سیستم مکانیکی ساختمانهاست، که با متریالهای مختلفی اجرا میشود.
انواع لولههای آب سرد و گرم عبارت هستند از:
- لولههای گالوانیزه، که به دلیل تمایلشان به جذب رسوب کمتر استفاده میشوند.
- لولههای فولادی که به دلیل احتمال خوردگی و نصب پرهزینه چندان محبوب نیستند.
- لوله مسی که به دلیل افزایش قیمتاش در کشور اصلا گزینهای مناسب و مقرون به صرفه نیست.
- لولههای پلیکا (PVC/U-PVC) که برای این لولهگذاری آب سرد و گرم و همچنین لوله کشی استخر بسیار پرکاربرد است.
- لولههای سبز یا پلیپروپیلن (PP) که نسل جدید لولههای آب هستند، و با نام لوله سفید تکلایه هم شناخته میشوند.
- لوله کشی نیوپایپ یا چندلایه (PEX) که به جرات بهترین انتخاب برای لوله کشی آب سرد و گرم، رادیاتور، گرمایش از کف و هوای فشرده است.
انواع لولههای فاضلاب عبارت هستند از:
- لولههای سفالی که عملا دیگر کاربردی ندارند، و لولههای پلیاتیلن جای آنها را گرفتهاند.
- لولههای بتنی (ساده و مسلح) که صرفا برای خطوط انتقال فاضلاب شهری کاربرد دارند.
- لولههای چدنی که از لولههای قدیمی برای شبکه فاضلاب محسوب میشوند، و هماکنون در لوله کشی آب باران و تهویه بیشترین کاربرد را دارند.
- لولههای گالوانیزه که در خطوط انتقال مواد فاضلابی و لوله کشی تهویه زیاد دیده میشود.
- انواع لوله پلیاتیلن (PE)، که گفتیم روز به روز بیشتر به جای لولههای سفالی و حتی بتنی و فولادی در خطوط اصلی استفاده میشوند.
- لولههای پلیکا (PVC/ABS) که بسیار مقاوماند و در سیستمهای انتقال آب و فاضلاب خانگی کاربرد زیادی دارند. لولههای پیویسی اجرت لوله کشی استخر و سایر پروژهها را هم تا حد خوبی پایین میآورند.
- لولههای پوشفیت ساده و سایلنت (از جنس پلیپروپیلن) که به لطف اتصالات ساده نر و مادگی و مقاومت مثالزدنیاش، روز به روز محبوبتر میشود.
سیستمهای اجراشده با این لولهها را میتوان به اشکال مختلفی تست کرد، که در ادامه یک به یک توضیحشان دادهایم.
مهمتر از روش تست، توجه به ریزهکاریهای هر رویکرد است، از جمله فشار تست لوله کشی آب ساختمان یا فشار و مدت زمان تست لوله های فاضلاب. نکات مربوط به این موارد را هم در بخش بعد میبینید.
تست لوله کشی آب ساختمان
معمولا تکنسینهای لوله کشی ساختمان پس از انجام لوله کشی با محاسبه فشار در لوله و مطمئن شدن از عدم نشتی و بستن درست اتصالات، لوله ها را آزمایش میکنند تا بتوانند آن ها را اصلاح کنند. این تست ها و آزمایشات در اول کار انجام میشود تا از بروز مشکلات بزرگتر مه دردسرهای بیشتری دارد جلوگیری شود. تست لوله کشی آب ساختمان در دو مرحله تست مقدماتی و تست نهایی انجام می گیرد.
تست لوله کشی آب (مقدماتی)
در این تست جریان پیشرفت لوله کشی مرحله به مرحله و یا برای کل سیستم به وسیله آب یا هوا انجام میشود. به طور کلی این تست ها در دو مرحله قبل از نسب سرویس بهداشتی و بعد از تصب وسایل بهداشتی انجام میگیرد. توجه داشته باشید که قبل از انجام آزمایش نباید اجزای لوله کشی با رنگ یا اجزای ساختمانی پوشیده شود تا در صورت بروز مشکل قابل مشاهده باشد و بتوان آن را عیب یابی کرد.
تست لوله کشی آب ساختمان با آب
تست مقدماتی هم با هوا و هم با آب انجام میشود. در تست مقدمات با آب این کار به منظور جلوگیری از نشتی آب انجام میشود. در روش تست با آب اگر انشعابات بلند باشند به صورت مرحله به مرحله انجام میشود ولی اگر کوتاه باشند به صورت یک سره انجام میگیرد.
توجه داشته باشید که قبل از تست با آب تمام اتصالات کاملا محکم به هم وصل شده باشند و بسته بودن درپوش ها را حتما چک کنید. همچنین در این تست باید تمام دهانه لوله ها باید آب بندی شوند و برای پوشاندن لوله ها از وسایلی که باعث گرفتگی لوله باشند استفاده نکنید.
تست لوله کشی آب با هوا
در این تست نیز مانند تست با هوا باید تمام خرجی ها و اتصالات چک شود و مسدود شود. در این تست هوا باید با فشار معینی در لوله ها وارد شود و برگردد. فشاری که در لوله ها جریان پیدا می کند باید حدود 3 متر ستون آب باشد. مدت انجام این آزمایش باید 15 دقیقه است فشار در این ازمایش نباید بدون وارد شدن هوای اضافی کم شود؛ اگر فشار ازمایش کم شود باید تمام اتصالات مورد بررسی قرار گیرد تا علت کاهش فشار مشخص شود و پس از رفع مشکل این آزمایش باید مجددا انجام شود.
تست لوله کشی آب (نهایی)
تست نهایی پس از کتمل شدن تمام لوله کسی آب و فاضلاب و نصب وسایل بهداشتی انجام میشود. تست نهایی معمولا به وسیله دود یا هوا انجام میشود.
تست لوله کشی آب با دود
برای انجام تست نهایی با دود باید ابتدا انتهای لوله فاضلاب و انتهای لوله هواکش بسته شود و دود به وسیله ماشین های دود زا وارد سیستم لوله کشی فاضلاب و هواکش شود. به فشار تست لوله کشی آب ساختمان هم توجه داشته باشید.
مدت این آزمایش 15 دقیقه است و فشار وارده باید 25 میلیمتر باشد. توجه داشته باشید در هنگام این آزمایش فشارسنج نباید عددی را نشان دهد و آزمایش باید 3 بار انجام شود.
تست لوله با هوا
در تست نهایی با هوا فشار باید 25 میلیمتر ستون آب باشد. اگر فشار هوا در این آزمایش کم شد نشان دهنده ایراد در اتصالات و اجزا می باشد و باید نسبت به رفع مشکل اقدام کنیم و دوباره تست را انجام دهیم.
تست لوله فاضلاب ساختمان
برای اینکه بفهمیم فشار آب داخل فاضلاب در حد نرمال است باید تست فشار لوله فاضلاب را انجام دهیم، برای این کار باید از سیال بودن فشار آب درون لوله مطمئن شویم و مایع درون فاضلاب نباید دچار یخ زدگی شده باشد. لوله های فاضلاب باید در شیب درستی قرار گرفته باشند تا بتوانند به راحتی مواد را داخل خود انتقال دهند؛ عدم رعایت شیب در فاضلاب موجب گرفتگی لوله و ایجاد بوی نامطبئع میشود.
در روش تست فاضلاب میزان شیب به وسیله میزان سرعت فضولات در لوله تعیین میشود. معمولا در شزایط عادی شیب 2 % با سرعت 70 سانتی متر برثانیه برای تست در نظر گرفته میشود.
فشار و مدت زمان تست لوله های فاضلاب به چه صورت است؟ فشار موجود در لوله های فاضلاب نباید کمتر از 7 بار باشد. برای اطمینان از این فشار باید یک فشارسنج را در بلندترین فاصله از شبکه قرار دهیم و به مدت 2 ساعت فشار را مرتبا اندازه گیری کنیم.
تست لوله فاضلاب با دوربین فاضلابی
در این روش دوربین توسط کابل های مخصوص به درون لوله فرستاده میشود و با استفاده از دوربین چرخش 360 درجه تمتم عیوب مشخص میشود. این دوربینها انواع مختلفی دارن، بعضی از آن ها توانایی تشخیص شکستگی در محل اتصالات را دارند.
تست لوله فاضلاب با رباتهای پویشگر
در برخی مناطق که امکان استفاده از کابل و دوربین به علت باریک بودن لوله فاضلاب و مشکلات دیگر وجود ندارد، میتوان از رباتهای پویشگر استفاده کرد. استفاده از این رباتها این امکان را به شما میدهد که بررسی دقیق تر صورت بگیرد و اگر مسکلاتی در لوله کشی باشد، تعمیر یا تعویض شود.
تست لولهی آب باران و ناودانها
در نحوه تست لوله کشی آب باران از آب استفاده میشود. آزمایش با آب هم حداکثر به اندازه فشار استاتیکی بلندترین لوله قائم آب باران است.
از طریق دریچه بازدید نصبشده در طبق همکف، لولهها با استاپر مسدود شده و به اندازه ارتفاع لوله قائم از روی بام و از طریق کفشوی کاملا پر میشوند. لولههای افقی که در طبقه همکف ساختمان قرار دارند هم باید با آب پر شوند.
اگر پس از 15 دقیقه سطح آب از کفشوی پایین نیاید و اتصالات دچار نشتی نشوند، سیستم بدون مشکل است. اما در صورت وجود ایراد، سیستم باید کاملا از آب خالی و سپس نشتی برطرف شود. در آخر هم سیستم باید دوباره تست لوله آب باران انجام شود. آشنایی با اسم اتصالات لوله کشی آب و نحوه کارکرد آنها، روند رفع مشکل را سرعت میبخشد.
دستگاه تست لوله کشی آب چیست؟
تست لوله سفید تکلایه، پنجلایه یا و ... با دستگاه تست لوله کشی آب هم انجامپذیر است. این وسیله که با نامهای دستگاه تست پمپ یا تست هیدرولیکی هم شناخته شده، و بخشهای مهم آن شامل مخزن، تلمبه، اهرم، شیر یکطرفه و فشارسنج میشود.
اموزش تست لوله اب با این دستگاه به این صورت است:
- ابتدا تمام مجراهای لوله کشی پس از پایان کار با درپوش مسدود میشوند، و در بالاترین نقطه سیستم یک شیر هواگیری نصب میشود.
- پس از پر کردن لولهها با آن و هواگیری کردنشان، دستگاه به ابتدای لوله کشی وصل میشود. نکته مهم در این مرحله، استفاده از یک درجه، یک سهراهی و شیر اهرمی مرغوب بین دستگاه و سیستم لوله کشی به صورت جداگانه است.
- مخزن دستگاه تست لوله کشی آب هم با آب پر میشود. حال با فشردن اهرم تلمبهزن دستگاه، فشار سیستم به تدریج بالا میرود.
- بعد از رسیدن فشارِ سیستم به حد لازم، بلافاصله شیر اهرمی بسته شده و دستگاه از سیستم جدا میشود.
بسته به دستگاه موجود، نحوه تست لوله کشی آب اندکی متفاوت خواهد بود. دستورالعمل استفاده از دستگاهها اکثرا به طور کامل روی آنها درج شده است.
کلام پایانی
در این مطلب درباره تست لوله کشی آب ساختمان مطالبی را به شما گفتیم و انواع روش های تست را با یکدیگر بررسی کردیم.
چنان چه برای ساختمان خود احتیاج به لوله کش مجرب داشتید میتوانید با ثبت سفارش در بازار آنلاین خدمت از ما با بهترین لوله کش های فعال منطقه خود ارتباط بگیرید. همچنین میتوانید با خواندن نظرات سایر کاربران در باره عملکرد پروژه های قبلی آن ها بهترین انتخاب را داشته باشید. از دیگر مزایای ثبت سفارش در خدمت از ما استعلام قیمت رایگان است که قبل از انجام کار شما قیمت تقریبی را می توانید از متخصصین درخواست کنید.