آبیاری قطره ای را به متخصصش بسپار
سیستم آبیاری قطره ای، طبق باور کارشناسان، یکی از بهینهترین سیستمهای آبیاری است. آبیاری قطره ای جزو پرطرفدارترین و کمهزینهترین روشهای آبیاری است. آبیاری قطره ای درختان میوه در باغها و یا آبیاری قطره ای خانگی متناسب با کاربردشان به روشهای مختلفی اجرا میشود. تحقیقات نشان میدهد اگر سیستم ابیاری قطره ای درخت و گیاهان به درستی طراحی و اجرا شود، 30 الی 50 درصد بیشتر از سایر روشها به صرفهجویی در مصرف آب کمک میکند.
روشهای سنتی آبیاری فضای سبز اماکن مسکونی مشکلاتی را به همراه دارد، تا حدی که استفاده از آن برای رسیدگی به گلها و درختان توجیهپذیر نیست. به همین دلیل، روشهای جایگزین مانند سیستم آبیاری باغچه و گلدانها توصیه میشود؛ که باعث صرفهجویی در وقت و هزینه مصرف آب خواهد شد. در «خدمت از ما» میتوانید از میان متخصصان برتر، فرد مناسب برای پیادهسازی طرح آبیاری قطره ای خانگی یا زراعی را انتخاب کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا به مزایای استفاده از روش آبیاری قطره ای درختان و باغ، هزینه راه اندازی سیستم آبیاری قطره ای و ... بپردازیم.
قیمت راه اندازی سیستم آبیاری قطره ای چقدر است؟
هزینه راه اندازی سیستم آبیاری قطره ای بر اساس قیمت هر متر آبیاری قطره ای، محل پروژه، مساحت اجرای پروژه و وسایل موردنیاز محاسبه میشود. به همین دلیل، محاسبه و برآورد قیمت ابیاری قطره ای پس از بازدید حضوری کارشناس از پروژه دقیقتر خواهد بود. شما در «خدمت از ما» میتوانید به رایگان هزینه راه اندازی سیستم آبیاری قطره ای را از متخصصان آن بپرسید.
روش محاسبه آبیاری قطره ای خانگی
هنگامی که به دنبال اجرای آبیاری قطره ای خانگی و زراعی باشید، با این عبارت زیاد روبهرو میشوید: روش محاسبه آبیاری قطره ای. خوب ایت بدانید که روش محاسبه آبیاری قطره ای یعنی طراحی سیستم آبیاری قطره ای بر اساس آب مورد نیاز گیاه و در نظر گرفتن شرایط خاک و نور.
انجام محاسبات و طراحی سیستم آبیاری نیازمند دانش و مهارت متخصصان است؛ که بر اساس نیاز گیاه سیستم آبیاری را به گونهای طراحی کنند که هزینهها به حداقل برسد؛ و در عین حال سیستم ابیاری قطره ای کاملا بهینه عمل کند.
آبیاری قطره ای خانگی برای باغچه منازل چیست؟
در آبیاری قطره ای خانگی (Drip Irrigation)، آب با فشار کم از روزنه یا قطرهچکانهایی از شبکه ابیاری خارج شده، و به صورت قطرهای پای گیاهان در گلدان میریزد. اصولا ابیاری قطره ای به کلیه روشهای آبیاری گفته میشود که در آن آب به میزان کم (حدود ۱ تا ۱۰ لیتر در ساعت) به آرامی نزدیک گیاه تخلیه شود. البته اساس ابیاری قطره ای در اماکن دیگر نیز به همین صورت است.
به همین دلیل آبیاری قطره ای به آبیاری با حجم کم معروف شده است. برای اجرای سیستم آبیاری قطره ای یک روف گاردن لوکس یا آبیاری قطره ای باغچه منازل نمیتوان از وسایلی استفاده کرد که برای آبیاری یک مزرعه چند هکتاری کاربرد دارند. اما در نهایت، آبیاری قطره ای گلدان در آپارتمان همان پروسهای است که به وسیله آن گیاهان را در گلخانه آبیاری میکنند.
طرز کار سیستم آبیاری قطره ای چگونه است؟
پس از اتمام روش محاسبه آبیاری قطره ای و اجرای این سیستم، آب طبق الگویی مشخص در یک شبکه لوله کمفشار پخش میشود. در سیستمهای آبیاری قطره ای درخت و گیاهان دیگر، آب از طریق بخشی به نام قطرهچکان از این شبکه خارج شده و روی خاک میچکد.
قطرهچکانها خود نیز به نازلهای باریک یا مسیرهای طولانی برای جریان آب مجهز هستند، تا سرعت و فشار آب در سیستم ابیاری قطره ای را تا 1 لیتر بر ساعت کاهش دهند. قطرات آب در سیستم آبیاری قطره ای درخت تنها در نیمرخ خاک جریان پیدا میکنند و روی آن جاری نمیشود.
آبیاری قطره ای چگونه به صرفه جویی در هزینهها کمک میکند؟
در سیستم آبیاری قطره ای خانگی و حتی ابیاری قطره ای در باغها و مزارع بزرگ میتوانید میزان جریان آب را به خوبی کنترل کنید. علاوه بر این، برخی قطرهچکانها شبیه اسپاگتی هستند و چند خروجی دارند. این امر باعث میشود تا با صرف کمترین هزینه، بیشتری سطح از خاک خیس شود.
انواع روش های آبیاری قطره ای
روش محاسبه آبیاری قطره ای شاید در پروژههای مختلف چندان متفاوت نباشد، اما اجرای سیستم ابیاری قطره ای برای باغچه منازل، زمین کشاورزی و ... بسته به شرایط به روشهای گوناگونی انجام میشود، از جمله:
- ابیاری قطره ای با بالبر
- آبیاری قطره ای موضعی و موضعی زیر سطحی
- ابیاری قطره ای با آرایش نواری یا تیپ و یا آرایش لوپ یا حلقهای
- آبیاری قطره ای با آرایش دو ردیفه و یا دو ردیفه
فواید آبیاری قطره ای چیست؟
افزایش رشد و باردهی، کاهش علفهای هرز، تسهیل تامین کود گیاهان و ... تنها بخشی از فواید آبیاری قطره ای است. در ادامه فواید روش ابیاری قطره ای را بیشتر توضیح دادهایم:
صرفهجویی در مصرف آب و هزینه با آبیاری قطره ای خانگی
انواع مختلف آبیاری مانند آبیاری نواری نیز سهوات آبیاری قطره ای برای آب دادن به انواع گیاهان را ندارد. سیستم ابیاری قطره ای به دلیل نیاز کمتر به آب و استفاده هوشمندانه از آن مزایای آگرونومیکی، آگروتکنیکی و اقتصادی منحصر به فردی دارد.
برای مثال، اگر سیستم ابیاری قطره ای درخت را در باغهایی که درختان جوان دارند پیادهسازی کنید، میزان مصرف آب به نصف میزان آب مصرفی در آبیاری بارانی یا سطحی کاهش پیدا میکند. اگر درختان سن بیشتری دارند، میزان صرفه جویی کمی کمتر میشود، چون درختان بالغ و ثمری به آب بیشتری نیاز دارند. اما آبیاری قطره ای درخت حتی در این حالت هم از نظر هزینه و کارایی اثباتشده است.
عملیات زراعی آسانتر با آبیاری قطره ای زراعی
گفتیم که در سیستم ابیاری قطره ای آب روی خاک جاری نمیشود. بنابراین، سطح خاک خیس نمیشود. همین مسئله به کاهش جدی علفهای هرز کمک میکند. کودهای مایع را نیز میتوان با استفاده از آبیاری قطره ای خانگی به راحتی به گیاهان رساند؛ بدون نیاز به فعالیت انسانی.
علاوه بر این موارد، امکان کنترل محل و زمان و همچنین کارایی کودپاشی نیز با سیستم آبیاری قطره ای افزایش چشمگیری به خود میبیند؛ با توجه به این نکته که با آبیاری قطره ای خاک کمتری هم خیس میشود.
افزایش راندمان آبیاری تا 90% با ابیاری قطره ای
سیستمهای آبیاری قطره ای را میتوان طوری طراحی کرد که در هر نوع زمین و موقعیتی کارایی و مزایای خود را باشد. حنی در اراضی صخرهای با درختان بالغ و نابالغ و فاصلههای متغیر، باز هم میتوان آبیاری قطره ای درخت را به نحوی مؤثر اجرا کرد.
استفاده از آب شور در آبیاری قطره ای
اتفاقی که پس از آبیاریهای مکرر میافتد، به است صورت است: رطوبت خاک حفظ شده، و خاک نه خیلی خشک خواه شد و نه خیلی خیس و گلآلود. همچنین، بیشتر قسمتهای خاک به اندازه کافی اکسیژن دارند. چون خاک خشک نمیشود و همیشه رطوبت دارد، نمک آب رقیق میماند و خشک نمیشود. به همین دلیل، در سیستم آبیاری قطره ای خانگی و زراعی، میتوان از آب شور هم استفاده کرد.
معایب آبیاری قطره ای چیست؟
ابیاری قطره ای مزایای بیشماری دارد، اما خوب است از معایب آبیاری قطره ای نیز مطلع باشید. هزینه نسبتا بالا آبیاری قطره ای، گرفتگی قطره چکانها، ایجاد شوری موضعی و پخش نامنظم و لکه لکهای رطوبت خاک از معایب اصلی سیستمهای آبیاری قطره ای بشمار میآیند. در ادامه بیشتر این معضلات را بررسی میکنیم:
گرفتگی خروجی با آبیاری قطره ای
به دلیل ریز بودن خروجی قطره چکانهای سیستم ابیاری قطره ای، ذرات معدنی و آلی آب به مرور باعث گرفتگی این خروجیها میشود. این گرفتگی موجب میشود تا دبی تخلیه کم شود، آب یکنواخت پخش نشود، و نهایتا گیاهان آسیب ببینند.
توجه داشته باشید که گاهی ذرات موجود در آب قبل از ورود به شبکه لولههای ابیاری قطره ای تصفیه نشده، یا ممکن است ذرات از راه تبخیر وارد روزنه قطره چکانها و آب موجود در لولهها شوند. اکسید آهن، کربنات کلسیم و بقایای جلبک و میکروبها از جمله موادی هستند که میتوانند سیستمهای آبیاری قطره ای درخت و گیاهان را یا مشکل مواجه کند. تصفیه شیمیایی آب منجر مشکل گرفتگی قطره چکانها را تا حد بسیار مناسبی رفع میکند.
یکنواختی در آبیاری قطره ای درختان
بیشتر قطره چکانهای آبیاری قطره ای خانگی و زراعی فشار پائینی دارند. این یعتی اگر زمین مدنظر برای اجرای ابیاری قطره ای شیب تندی داشته باشد، روند آبیاری برای همه گیاهان به خوبی اجرا نمیشود. برای مثال، پس از بستن شیر آب، هنوز آب از روزنههای پایینی میشود و برخی گیاهان آب کمتری دریافت میکنند.
تجمع نمک در ابیاری قطره ای
یکی دیگر از معایب آبیاری قطره ای این است که نمک در سطح خاک جمع میشود. این مسئله شاید برای درختان مشکلی ایجاد نکند، اما برای بسیاری گیاهان یک مشکل جدی است. بارش باران میتواند این املاح را به سمت ریشه ببرد و گیاه را پژمرده کند. بنابراین، وقتی بعد از تجمع نمک باران میآید، ابیاری قطره ای را باید طبق برنامه ادامه داد (برابر با 5 سانتیمتر باران) تا نمک را از اطراف ریشه گیاه بشوید.
نمکها در سطح خاک تجمع یافته و خطر بالقوهای برای گیاه فراهم میسازد زیرا بارانهای سبک املاح را به ناحیه ریشه گیاه منتقل میسازد. بنابراین وقتی بعد از دوره تجمع نمک، باران میآید، آبیاری بایستی طبق برنامه ادامه یابد تا به اندازه 5 سانتیمتر باران وارد خاک شود و نمکها را از ناحیه ریشه گیاه خارج سازد.
گفتیم که در روند ابیاری قطره ای املاح (از جمله نمک) زیر سطح و پیرامون حجم خیسشده خاک جمع میشود. اگر خاک بین آبیاریها خشک شود، آب موجود در خاک به صورت معکوس حرکت کرده، و به طرف قطرهچکان میرود. به همین دلیل، حرکت آب در سیستمهای ابیاری قطره ای هواره باید از قطرهچکان دور باشد تا نمک مشکلی ایجاد نکند.
اسید شویی در ابیاری قطره ای
به دلیل مواردی که در معایب اجرای طرح آبیاری قطره ای گفتیم، در این سیستمها از اسید برای شستشوی رسوبات و مواد شیمیایی محلول در آب ابیاری قطره ای که در لولهها و قطرهچکانها نشست کرده است، استفاده میشود. این رسوبات یا درون آب استفادهشده برای آبیاری بودهاند، یا در کودهای مایع بیکیفیت. برای تزریق اسید به درون سیستم آبیاری قطره ای از همان لوازم تزریق کود استفاده میشود.
درباره آبیاری قطره ای بیشتر بخوانید
اگر در مورد آبیاری قطره ای اطلاعات کامل و کافی ندارید پیشنهاد میکنبم حتما موارد ریز را مطالعه کنید:
تجهیزات آبیاری قطره ای زراعی
سیستم آبیاری قطره ای باغچه منازل یا زمینهای زراعی همه و یا تعدادی از بخشهای زیر را دارند:
- پمپ آبیاری قطره ای منبع آب
- ایستگاه کنترل مرکزی شامل ایستگاه پمپاژ (با پمپ و متعلقات) و ایستگاه فیلتراسیون (با فیلتر سیکلون برای چاه آب یا فیلتر شن برای استخر ذخیره آب)
- لوله اصلی، لوله آبرسانی و لولههای جانبی
- تناک کود، فیلتر توری و یا دیسکی
- قطرهچکان و سایر اتصالات
شرایط خاک برای آبیاری قطره ای خانگی و زمین
سرعت فوذ آب در برخی خاکها مناسب نیست. بنابراین، آب خارجشده از قطره چکانها در زمان مناسب جذب نشده، و یا آب روی خاک جاری شده و یا مانداب میشود. اینها مسائلی هستند که در روش محاسبه آبیاری قطره ای به آنها کاملا توجه میشود.
برای مثال، معمولاً خاکهای شنی با کمی لایهبندی افقی برا اجرای طرح ابیاری قطره ای عالی هستند. لایهبندی با افزایش حرکت جانبی آب و حجم مرطوبشده از خاک، به آبیاری قطره ای خانگی و زراعی کمک شایانی میکند. خاکهای با بافت متوسط هم برای ابیاری قطره ای مناسباند، اما آب ممکن است روی برخی خاکهای بافت ریز نیز جاری شوند.
سفارش اجرای طرح ابیاری قطره ای
در این مطلب سعی کردیم کلیه زوایای ابیاری قطره ای را بهطور خلاصه شرح دهیم. شما میتوانید همین حالا با ثبت درخواست در اپ و یا وبسایت «خدمت از ما»، سیستم ابیاری مناسب محل مدنظرتان را اجرا کنید. از متخصصان قیمت بگیرید، نظر مشتریان قبلی آنها را بخوانید و یا آگاهی کامل فرد مناسب را استخدام کنید.