خانه تکانی را از کجا شروع کنیم؟

خانه تکونی عید نه تنها یک سنت دیرینه است، بلکه فرصتی برای تجدید روحیه و ایجاد فضایی دلپذیر و شاداب هم به شمار میرود. در این روزها، با پاکسازی و مرتب کردن خانه، به استقبال بهار میرویم و یادآور میشویم که زندگی نیز مانند طبیعت، نیاز به نو شدن و تغییر دارد.
ما در این مطلب، به شما توضیح میدهیم که خانه تکانی را از کجا شروع کنیم و همچنین نکات مهمی برای خونه تکونی سادهتر را بیان خواهیم کرد.
فهرست عناوین
- بهترین زمان خونه تکونی
- خانه تکانی را از کجا شروع کنیم؟
- 1. دور ریختن وسایل اضافه
- 2. تمیز کردن کابینتها و ظروف داخل آنها
- 3. تمیز کردن گاز و هود
- 4. تمیز کردن یخچال
- 5. شستشوی دیوار و کف آشپزخانه
- 6. مرتب کردن کمد اتاق خواب
- 7. شستشوی پتوها و ملحفهها
- 8. شستشوی پردهها
- 9. شستشوی فرشها
- 10. تمیز کردن شیشهها
- 11. تمیز کردن لامپ و لوسترها
- 12. نظافت دیوارها و کف
- 13. شستشوی سرویس بهداشتی و حمام
- 14. نظافت راه پله
- 15. چک کردن نهایی
- چگونه خانه تکانی راحتی داشته باشیم؟
- راهنمای خانه تکانی در یک هفته
- چگونه یک روزه خانه تکانی کنیم؟
- سوالات متداول
بهترین زمان خونه تکونی
اگر میپرسید خانه تکانی عید را از کی شروع کنیم، باید بگوییم هفته پایانی اسفند بهترین زمان خونه تکونی خواهد بود؛ چرا که در این صورت میتوانید در یک هفته خانه تکانی کرده و در یک منزل کاملا تمیز و مرتب از مهمانان نوروزی خود پذیرایی کنید.
خانه تکانی را از کجا شروع کنیم؟
اکثر افراد به محض اینکه تصمیم به خانه تکانی میگیرند، دست و پای خود را گم میکنند و نمیدانند که از کجا باید شروع کرد. اگر شما هم این مشکل را دارید و همیشه به دلیل بی برنامه بودن دچار سردرگمی در حین خانه تکانی میشدید، بهتر است این بار لیست کارهای خانه تکانی را آماده کرده و به ترتیب پیش بروید.
ما در این بخش، قرار است به شما توضیح دهیم که برای خانه تکانی از کجا شروع کنیم؛ پس حتما طبق مراحل زیر پیش بروید تا خونه تکانی راحتی داشته باشید:
- دور ریختن وسایل اضافه
- تمیز کردن کابینتها و ظروف داخل آنها
- تمیز کردن گاز و هود
- تمیز کردن یخچال
- شستشوی دیوار و کف آشپزخانه
- مرتب کردن کمد اتاق خواب
- شستشوی پتوها و ملحفهها
- شستشوی پردهها
- شستشوی فرشها
- تمیز کردن شیشهها
- تمیز کردن لامپ و لوسترها
- نظافت دیوارها و کف
- شستشوی سرویس بهداشتی و حمام
- نظافت راه پله
- مرتب کردن چیدمان و چک کردن نهایی
در ادامه نحوه انجام هر مرحله را توضیح میدهیم تا اگر قصد خانه تکانی در یک هفته یا چند روز را دارید، بتوانید به خوبی از عهده این کار بر بیایید.
1. دور ریختن وسایل اضافه
اگر میپرسید خانه تکانی را از کجا شروع کنیم، توصیه ما این است که قبل از هر چیزی، بهتر است به سراغ وسایل خود بروید و بالاخره از هر چیزی که شکسته، کهنه یا بلااستفاده است دل بکنید. باور کنید هیچوقت قرار نیست لباسی که سالهاست ته کمدتان خاک میخورد و از مد افتاده را دوباره بپوشید!
هر چیز اضافهای که در منزلتان پیدا میشود و اطمینان دارید که برایتان کاربردی نخواهد داشت را دور انداخته یا به شخص نیازمند ببخشید. حتی اگر وسیله کاملا نو ولی بلااستفادهای دارید، میتوانید در سایتهایی مثل دیوار یا شیپور آن را به فروش بگذارید.

2. تمیز کردن کابینتها و ظروف داخل آنها
تمیز کردن آشپزخانه، دردسر زیادی دارد و بیشتر زمان و انرژی شما را میگیرد؛ پس بهتر است همان ابتدای کار، به سراغ این بخش بروید. تمیز کردن این بخش را هم با کابینتهایتان آغاز کنید.
- در ابتدا باید تمام ظروف داخل کابینت را بیرون بیاورید و کابینتها را تمیز کنید. نحوه تمیز کردن هر نوع کابینت با توجه به جنس آن متفاوت خواهد بود. برای مثال برق انداختن کابینت ام دی اف تنها با آب و صابون هم ممکن است و زحمت چندانی ندارد.
- بعد از آن، ظروف داخل کابینتها را هم به خوبی تمیز کنید. برای مثال میتوانید برای از بین بردن لکه چربی روی کتری استیل، قابلمهها و... اقدام کرده و ظروف چدنی یا مسی را هم با روشهای مناسب، کاملا تمیز و نو کنید.
- در نهایت هم باید ظروف را به خوبی خشک کرده و به شکلی کاملا مرتب سر جایشان قرار دهید. توصیه میکنیم به کمک انواع ارگانایزر، به فضای کابینتهای خود نظم دهید.

3. تمیز کردن گاز و هود
گاز و هود، همواره در معرض آلودگی هستند و چربی و دود حاصل از آشپزی آنها را کثیف میکند. اگر در طول سال به صورت روزانه این وسایل را تمیز کرده باشید، چربی چندانی رویشان وجود ندارد و با کمی آب و صابون یا جوش شیرین و سرکه تمیز میشوند.
در غیر اینصورت ممکن است به پاک کننده قوی چربی هود و پاک کنندههای مخصوص گاز که در بازار موجود هستند، استفاده کنید.

4. تمیز کردن یخچال
یخچال هم وسیله مهمی در آشپزخانه است و نقش مهمی در حفظ بهداشت مواد غذایی دارد؛ پس حتما باید در لیست کارهای خونه تکونی قرار بگیرد. برای تمیز کردن یخچال، کافیست طبق مراحل زیر پیش بروید:
- قبل از شروع، یخچال را خاموش کنید و دوشاخه آن را از پریز بکشید.
- تمام مواد غذایی و نوشیدنیها را از یخچال خارج کنید. مواد فاسد شدنی را دور بریزید.
- قفسهها و کشوهای یخچال را بیرون آورده و با آب گرم و صابون بشویید. میتوانید از محلول سرکه و آب نیز استفاده کنید.
- با یک پارچه نرم و مرطوب، داخل یخچال را پاک کنید و گوشهها و درزها را هم از یاد نبرید.
- درب یخچال و لاستیک دور آن را نیز تمیز کنید تا از ایجاد بوی نامطبوع جلوگیری شود.
- پس از شستشو، قفسهها و داخل یخچال را با یک پارچه خشک کرده و در جایشان قرار دهید.
- مواد غذایی را به ترتیب و با دقت در یخچال قرار دهید. از تاریخ انقضا آنها مطمئن شوید.
- پس از اتمام کار، یخچال را روشن کرده و اجازه دهید به دمای مناسب برسد.

5. شستشوی دیوار و کف آشپزخانه
در پاسخ به این سوال که براي تميز كردن خانه از كجا شروع كنيم، اینبار به شستشوی دیوار و کف آشپزخانه میرسیم. بعد از اینکه از تمیز و مرتب شدن تمام وسایل آشپزخانه مطمئن شدید، باید دیوارها و کف آشپزخانه را هم به خوبی تمیز کنید تا چربی و دود حاصل از پخت و پز را از بین ببرید.

6. مرتب کردن کمد اتاق خواب
بعد از اتمام نظافت آشپزخانه، خونه تکونی از کجا شروع کنم؟ در پاسخ به این سوال، توصیه میکنیم این بار به سراغ اتاق خوابهایتان بروید. ابتدا باید کمدها، کشوها و دراورها را با دقت تمیز و مرتب کنید. یادتان باشد که مرتب بودن افراد تا حد زیادی از کمدهایشان مشخص خواهد بود!

7. شستشوی پتوها و ملحفهها
یکی از مهمترین مراحل خونه تکونی، شستشو و تمیز کردن تمام پتوها و ملحفهها است. همچنین باید روبالشی، رو تختی و تشک تخت را هم تمیز و ضدعفونی کنید.

8. شستشوی پردهها
در این مرحله از نظافت منزل، به سراغ تمیز کردن تمام پردهها در اتاق خواب، پذیرایی، آشپزخانه و... بروید. توجه داشته باشید که برخی از پردهها غیر قابل شستشو هستند و باید با یک دستمال تمیز و مرطوب، آنها را تمیز کنید.

9. شستشوی فرشها
اگر برایتان سوال شده که چگونه یک روزه خانه تکانی کنیم، ناچارید قید نظافتهای اساسی مثل شستشوی پرده یا فرشها را بزنید. در غیر این صورت، شستشوی فرشها هم یکی از مهمترین مراحل خونه تکانی عید خواهد بود.
اگر فضای کافی دارید، میتوانید فرشها را خودتان به کمک وسایلی مثل شامپو فرش، طی، برس و... بشویید. در غیر این صورت، بهتر است از یک قالیشویی معتبر بخواهید این کار را برایتان انجام دهد.
در همین حین که فرشها در حال شستشو یا خشک شدن هستند، حتما کف و دیوارهای پذیرایی و اتاق خواب را هم تمیز کنید. همچنین میتوانید از همین زمان برای تمیز کردن شوفاژ، تمیز کردن کلید و پریزها و موارد این چنینی هم استفاده نمایید.

10. تمیز کردن شیشهها
شیشههای بدون لک و تمیز، یکی از نشانههای یک منزل کاملا تمیز و مرتب است. برای نظافت شیشهها میتوانید از دستمال میکروفایبر، شیشه پاک کن یا آب و صابون کمک بگیرید. این مرحله اهمیت زیادی در خونه تکونی عید دارد اما اکثر اوقات نادیده گرفته میشود.

11. تمیز کردن لامپ و لوسترها
مورد دیگری که کمتر در خانه تکانی عید به چشم میآید، تمیز کردن لامپ و لوسترها است. اگر میخواهید سنگ تمام بگذارید، حتما تميز كردن لوستر طلايي که در پذیرایی نصب شده یا حتی لامپهای مختلف اتاق خوابها را از یاد نبرید.

12. نظافت دیوارها و کف
دیوارها و کف، سطوح اصلی و تاثیرگذار در نمای داخلی هر خانهای هستند. تمیز نگه داشتن آنها نه تنها به زیبایی بصری کمک میکند، بلکه نقش مهمی در بهداشت محیط و سلامت ساکنین ایفا میکند:
برای نظافت دیوارها این مراحل را طی کنید:
- برای شروع، بهتر است با یک دستمال نخی خشک یا سری برسی جاروبرقی، گرد و غبار و تارهای عنکبوت را از سطح دیوار پاک کنید. این کار از پخش شدن آلودگی هنگام تمیزکاری مرطوب جلوگیری میکند.
- برای لکههای جزئی، معمولاً یک اسفنج یا دستمال نرم مرطوب شده با آب و کمی شوینده ملایم (مانند مایع ظرفشویی رقیق شده) کافی است. حتماً شوینده را ابتدا در قسمتی از دیوار که کمتر در دید است امتحان کنید تا از آسیب نرسیدن به رنگ یا پوشش دیوار مطمئن شوید.
- برای دیوارهای رنگ روغنی قابل شستشو، میتوانید از محلول قویتری استفاده کنید، اما از ساییدن بیش از حد خودداری کنید.
- دیوارهای کاغذ دیواری نیاز به دقت بیشتری دارند و معمولاً فقط با دستمال کمی مرطوب و بدون مواد شوینده قوی تمیز میشوند.
همچنین برای نظافت کف سالن این مراحل را طی کنید:
- اولین قدم، جارو زدن یا استفاده از جاروبرقی برای جمعآوری گرد و خاک، مو و ذرات آشغال است. این کار از خراشیدگی سطح کف هنگام طی کشیدن جلوگیری میکند.
- برای کفپوشهای سخت مانند سرامیک، سنگ، وینیل یا لمینت، استفاده از طی نخی یا میکروفایبر مرطوب شده با آب گرم و شوینده مخصوص کف، بهترین راهکار است.
- از خیس کردن بیش از حد کف، به خصوص کفپوشهای چوبی و لمینت، خودداری کنید، زیرا رطوبت زیاد میتواند به آنها آسیب برساند. برای کفپوشهای چوبی، از شویندههای مخصوص چوب استفاده کنید.
13. شستشوی سرویس بهداشتی و حمام
بعد از اینکه مطمئن شدید تمام قسمتهای منزل از جمله اتاق خواب، پذیرایی و آشپزخانه تمیز شده و وسایل را به صورت مرتب سر جای خود چیدید، به سراغ بخش مهمی از منزل خود یعنی سرویس بهداشتی و حمام بروید.
برای تمیز کردن سرویسها، به نکات زیر توجه کنید:
- از شویندههای مخصوص برای سطوح مختلف استفاده کنید. برای مثال، شویندههای مخصوص توالت، سینک و کاشیها متفاوت هستند.
- بهتر است برای نظافت این بخشها، حتما با نحوه به کار بردن شویندههای مختلف، برای مثال نحوه استفاده از تیرک آشنا شوید تا مشکلی برایتان پیش نیاید.
- همیشه هنگام تمیز کردن سرویس بهداشتی و حمام از دستکشهای پلاستیکی استفاده کنید تا از تماس مستقیم با مواد شیمیایی و آلودگیها جلوگیری شود.
- گوشهها و درزهای بین کاشیها را با دقت تمیز کنید؛ زیرا این نقاط محل تجمع کثیفی و آلودگی هستند.
- برای جلوگیری از بوی نامطبوع، میتوانید از خوشبوکنندههای مخصوص یا مواد طبیعی مانند سرکه یا جوش شیرین استفاده کنید.
- به جزییاتی مثل برق انداختن شیرآلات زنگ زده هم توجه داشته باشید.

14. نظافت راه پله
در صورتی که در خانههای آپارتمانی زندگی میکنید، نظافت راه پله هم جزو لیست کارهایتان برای خانه تکانی عید خواهد بود. اگر میپرسید چگونه خانه تکانی راحتی داشته باشیم، به شما توصیه میکنیم نظافت این بخش را به شرکتهای خدماتی بسپارید.
شما میتوانید قیمت نظافت راه پله را با ساکنین ساختمان تقسیم کنید و به این ترتیب، کل راه پله ساختمان شما تمیز خواهد شد. در غیر این صورت خودتان میتوانید سطح پلهها را با طی یا دستمال تمیز کنید.

15. چک کردن نهایی
در آخر هم یک بار دیگر همه چیز را چک کنید تا مطمئن شوید وسایل و کل گوشه و کنار منزلتان تمیز و مرتب شده است.
چگونه خانه تکانی راحتی داشته باشیم؟
حال که متوجه شدید خانه تکانی را از کجا شروع کنیم، احتمالا از حجم کارهایی که پیش رویتان قرار گرفته وحشت کردهاید و به دنبال راهی برای راحتی بیشتر خود هستید. در این صورت، نکات زیر میتوانند به شما کمک کنند:
- زمان مشخصی را برای هر قسمت از خانه تعیین کنید و سعی کنید در آن زمان به کار بپردازید.
- از ابزارهای مناسب مانند جاروبرقی، تی، دستمالهای میکروفیبر و مواد شوینده استفاده کنید تا کارتان سریعتر پیش برود.
- همیشه از بالاترین نقاط (مانند قفسهها یا کابینتهای بالایی) شروع کنید و به سمت پایین بیایید تا گرد و غبار و کثیفیها به سمت زمین بیفتند.
- بین کارها استراحتهای کوتاه بگذارید تا انرژیتان را حفظ کنید.
- کارها را بین تمام اعضای خانواده تقسیم کنید.

راهنمای خانه تکانی در یک هفته
خانه تکانی در یک هفته، بهترین حالت انجام این کار است؛ چرا که هم وقت کافی برای انجام تمام کارها دارید و هم نیازی نیست به خودتان فشار بیاورید و خسته شوید. خونه تکونی رو از کجا شروع کنم؟
برای پاسخ به این سوال، بهتر است هفتهای که به خانه تکانی اختصاص میدهید را به صورت زیر برنامه ریزی کنید:
- روز اول: فراهم کردن وسایل خانه تکانی مثل جارو، طی، دستمال، شوینده و دور ریختن وسایل اضافی
- روز دوم: تمیز کردن آشپزخانه
- روز سوم: تمیز کردن اتاق خوابها
- روز چهارم: تمیز کردن پذیرایی
- روز پنجم: تمیز کردن سرویس بهداشتی و حمام
- روز ششم: تمیز کردن راهرو و راه پلهها
- روز هفتم: چک کردن نهایی و انجام تمام کارهای باقیمانده
چگونه یک روزه خانه تکانی کنیم؟
بسیاری از افراد، به دلیل شاغل بودن، بچه دار بودن یا هر دلیل دیگری، این امکان را ندارند که روزهای زیادی را به خونه تکونی اختصاص دهند. از طرف دیگر، هر کسی دوست دارد که با یک خانه تمیز و مرتب به استقبال عید یا مهمانهای خود برود.
در چنین شرایطی هم میتوان حداقل یک روز را به خانه تکانی اختصاص داد و تا حدودی خانه را تمیز کرد. اما چگونه یک روزه خانه تکانی کنیم؟ با راهکارهای زیر، انجام این کار هم ممکن خواهد بود:
- تمام سطوح آشپزخانه مثل کابینتها، روی گاز، هود، یخچال و... را دستمال بکشید و تمیز کنید.
- مواد دور ریختنی و فاسد را از یخچال بیرون آورده و دور بریزید. تا حدودی فضای داخل یخچال را هم تمیز کنید.
- وسایلی مثل روتختی، ملحفه، روبالشی و... را بشویید یا عوض کنید.
- اتاقها را گردگیری کرده و وسایل اضافی مثل لوازم آرایشی بهم ریخته روی میز آرایش، قفسه کتابها، میز کار یا میز تحریر را مرتب کنید.
- اتاقها را جارو برقی بزنید و اگر کف آنها سرامیک است، حتما دستمال بکشید تا برق بیفتند.
- هر وسیله اضافهای که در پذیرایی وجود دارد را به جای مناسبی انتقال داده و فضا را خلوت و مرتب کنید.
- تمام فضای پذیرایی را جارو و دستمال بکشید و گردگیری کنید.
- سرویس بهداشتی و حمام را با شویندههای مناسب تمیز کنید.

سوالات متداول
خانه تکانی را از کجا شروع کنیم؟
بهتر است خانه تکانی را از آشپزخانه شروع کنید که زمان زیادی برای تمیز شدن نیاز دارد.
چگونه خانه تکانی راحتی داشته باشیم؟
حتما کارها را بین تمام اعضای خانواده تقسیم کنید و برنامه ریزی مناسبی داشته باشید. استفاده از ابزار و وسایل مناسب هم کارتان را راحتتر خواهد کرد.
خانه تکانی عید را از کی شروع کنیم؟
برای خانه تکانی عید میتوانید از تمیز کردن آشپزخانه شروع کرده و بعد به سراغ بخشهای دیگر منزل بروید اما هیچ بخشی را جا نیندازید و یک نظافت اساسی داشته باشید.
چگونه یک روزه خانه تکانی کنیم؟
برای خانه تکانی یک روزه، فقط کارهایی مثل مرتب کردن وسایل، دور ریختن وسایل اضافی و یک گردگیری و جارو زدن کلی میتواند کافی باشد.
در این مطلب سعی کردیم تمام نکاتی که برای خونه تکونی نیاز دارید را به شما توضیح دهیم و به این سوال که خانه تکانی را از کجا شروع کنیم پاسخ دادیم. بهتر است با یاد گرفتن اصول خانه تکانی و سنتهای دیگری مثل طرز کاشت سبزه عید، به استقبال بهار بروید.
به عنوان نکته پایانی، باید این نکته را یادآور شویم که اگر توانایی جسمی یا وقت کافی برای خانه تکانی را ندارید، میتوانید از طریق پلتفرم خدمت از ما، بهترین متخصصین نظافت منزل در شهر خود را پیدا کرده و از آنها بخواهید برای ارائه خدمات لازم، در محل موردنظرتان حاضر شوند.