برنامه ریزی برای یادگیری زبان
برنامهریزی برای یادگیری زبان رسیدن به هدفی را که در ذهن دارید تضمین میکند. برنامهریزی برای یادگیری انگلیسی شاید کمی دشوار و زمانبر به نظر برسد، اما به هیچ وجه نباید از تدوین آن سرسری گذشت. اگر شما نیز قصد تهیه یک برنامه برای یادگیری زبان انگلیسی یا یک برنامه منظم و مدون برای یادگیری زبان انگلیسی در منزل هستید، این مطلب را از دست ندهید.
در ادامه روش برنامهریزی روزانه برای یادگیری زبان انگلیسی و نکات مهم در برنامهریزی برای یادگیری زبان را با شما در میان میگذاریم.
قدم اول برنامهریزی برای یادگیری زبان: چقدر زمان بگذاریم؟
توقع ما از برنامهریزی برای یادگیری انگلیسی و نتیجه آن باید به واقعیت نزدیک باشد؛ یعنی نباید در زمان کوتاه توقع نتایج بسیار خوب را داشته باشیم. طبق تحقیقاتی که انجام شده است، یک فرد برای رسیدن به سطح بالای متوسط در زبان انگلیسی به 480 ساعت تمرین و یادگیری احتیاج دارد. یعنی اگر در برنامهریزی برای یادگیری زبان 1 ساعت در روز را اختصاص بدهیم، پروسه یاد شده به ۱ سال و نیم زمان احتیاج دارد.
بیشتر زبانآموزان هنگام برنامهریزی روزانه برای یادگیری زبان انگلیسی به زمان بسیار کمتری فکر میکنند. برای مثال، بعد از 3 ماه تمرین به مدت 10 دقیقه در روز (مجموعا 15 ساعت) انگیزه خود را از دست میدهند. بنابراین، به خاطر داشته باشید که یک برنامه جامع برای یادگیری زبان انگلیسی بیشتر به یک ماراتون شباهت دارد تا دوی سرعت.
پیشنهاد میکنیم حدود 1 ساعت مطالعه را در برنامهریزی برای یادگیری زبان در نظر بگیرید. هنگام شروع یادگیری سعی کنید زمان بیشتری را در برنامهریزی روزانه برای یادگیری زبان انگلیسی در نظر بگیرید؛ زیرا با گذشت زمان و پیشرفت روند یادگیری سادهتر خواهد شد و به زمان کمتری نیار خواهد داشت.
قدم دوم برنامهریزی برای یادگیری انگلیسی: چگونه زمان را تقسیم کنیم؟
یک برنامه جامع برای یادگیری زبان انگلیسی باید شامل تمام مهارتهای چهارگانه (خواندن، نوشتن، شنیدن، صحبت کردن) باشد. بنابراین هنگام تهیه منابع مورد استفاده در برنامهریزی روزانه برای یادگیری زبان انگلیسی به این نکته توجه کنید.
اگر مبتدی هستید، در برنامه منظم و مدون برای یادگیری زبان انگلیسی در منزل حتما باید بخشی را به یادگیری اصول اولیه گرامر و همچنین یادگیری واژه اختصاص دهید. با گذشت زمان و آشنایی با اصول گرامری، میتوانید سهم گرامر را در برنامهریزی برای یادگیری زبان در منزل کاهش دهید و تمرینات مهارت شنیداری را جایگزین آن کنید (یادگیری واژه را همچنان ادامه دهید).
اگر سطحتان بالاتر است، به جای یادگیری مستقیم در برنامهریزی برای یادگیری زبان، میتوانید بخشی از برنامهریزی روتین را به دیدن فیلم یا سریال، گوش دادن به موسیقی و خواندن کتاب اختصاص دهید. جای دادن زمانی برای گسترش دایره لغات را نیز در برنامهریزی روزانه برای یادگیری زبان انگلیسی فراموش نکنید.
قدم سوم برنامهریزی روزانه برای یادگیری زبان انگلیسی: چگونه تمرین کنیم؟
یکی از مهترین بخشهای یک برنامه جامع برای یادگیری زبان انگلیسی، نحوه تمرین مهارتهای مختلف است. در ادامه روش تمرین در برنامهریزی برای یادگیری زبان را توضیح دادهایم:
برای گرامر، اگر مبتدی هستید ابتدا باید اصول اولیه گرامری را بشناسید تا بتونید درک درستی از ساختار زبان انگلیسی داشته باشید. با مطالعه قواعد مربوط به اسمها، صفتها، قیدها، کاربرد فعلها در زمانهای مختلف و... در برنامهریزی روزانه برای یادگیری زبان انگلیسی، شما در حال بنا کردن پایههای یادگیریتان هستید. بنابراین حتما زمانی را در برنامهریزی برای یادگیری زبان در منزل به مطالعه قوانین گرامری اختصاص دهید.
برای گسترش دایره لغات، حتما یک لغتنامه خوب تهیه کنید. چه مبتدی باشید و چه پیشرفته، برنامهریزی برای یادگیری انگلیسی حتما باید شامل بخشی برای یادگیری واژههای جدید و تلفظ صحیح آنها باشد. برنامه منظم و مدون برای یادگیری زبان انگلیسی در منزل تنها شامل خواندن کلمات جدید با معانی آنها نیست. شما باید کلمات جدید را در قالب مثال نیز مطالعه کنید و آنها را هنگام نوشتن یا صحبت کردن در برنامهریزی روتین نیز بهکار ببرید.
مهارت شنیداری را نیز نباید در برنامهریزی برای یادگیری انگلیسی فراموش کرد. توجه داشته باشید که این مهارت در نقشه راه یادگیری زبان انگلیسی مستقیما روی توانایی شما در مکالمه تاثیر خواهد گذاشت. برای بهبود این مهارت میتوانید از فایلهای صوتی مناسب با سطحتان در برنامهریزی برای یادگیری زبان استفاده کنید. به فایلها گوش دهید، کلمات جدید را یادداشت کنید، بارها به آنها گوش دهید و جملات را تکرار کنید تا ساختارهای کلامی در ذهنتان شکل بگیرد.
نمونه یک برنامه جامع برای یادگیری زبان انگلیسی
در ادامه مثالی برای یک برنامه جامع برای یادگیری زبان انگلیسی را آوردهایم. شما میتوانید با ایجاد یکسری تغییرات با توجه به سطح و هدفتان، از پیشنهادات آن در برنامهریزی برای یادگیری انگلیسی استفاده کنید.
- شنبه: میتوانید اول هفته در نقشه راه یادگیری زبان انگلیسی را به حرف زدن روبروی آینه اختصاص دهید. همچنین، میتوانید صدایتان را ضبط کنید، به آن گوش دهید و ایراداتتان را شناسایی کنید. در این روز میتوانید تمرینهای دیگری مانند حفظ کلمات با فلش کارت را نیز در برنامهریزی برای یادگیری زبان جای دهید.
- یکشنبه: روز دوم در برنامه منظم و مدون برای یادگیری زبان انگلیسی در منزل را هم میتوانید (با کمی تغییر) به مهارت مکالمه و صحبت کردن اختصاص دهید. برای مثال، میتوانید با دوستانتان به انگلیسی مکالمه کنید.
- دوشنبه و سهشنبه: ممکن است در این روزها زمان زیادی برای مطالعه و تمرین نداشته باشید؛ اما باز هم میتوان از آنها در برنامهریزی برای یادگیری زبان استفاده کرد. برای مثال، میتوانید کلمات لغتنامه شخصیتان را مرور کنید یا با دقت به آهنگهای انگلیسی زبان گوش دهید.
- چهارشنبه: بد نیست این روز در برنامهریزی برای یادگیری انگلیسی را به مهارتهای شنیداری بپردازید. برای مثال، میتوانید در خانه و یا حتی در زمانهای مرده (استفاده از اتوبوس و مترو) به پادکستهای گوناگون گوش کنید.
- پنجشنبه: این روز در برنامهریزی برای یادگیری انگلیسی را میتوانید به روز گرامر تبدیل کنید. شما میتوانید علاوه بر مطالعه کتابها و منابع مربوطه، برای افزایش دایره واژگان جمله بسازید، و در ساختار این جملهها روی گرامری که میخواهید یاد بگیرید تمرکز کنید.
- جمعه: روز جمعه در برنامهریزی برای یادگیری زبان بیشتر شامل حل تمرین، آزمونهای کوتاه، مرور و رفع اشکال میشود. البته اگر هفته پرکاری داشتهاید، میتوانید فیلم و یا سریالی به زبان اصلی تماشا کنید.