تعمیر و نگهداری چیلر تراکمی و جذبی
تعمیر و نگهداری چیلر که در بهبود عملکرد این دستگاه بسیار موثر است، با یک سری اصول خاص همراه است. تعمیر و نگهداری چیلر، در مواقع مشاهده ایراد و عیب یابی سریع آن به افزایش طول عمر و راندمان عملکرد دستگاه و کاهش مصرف برق کمک می کند.
تعمیر و نگهداری چیلر تراکمی و جذبی، برای جلوگیری از بروز مشکلات جدی در سیستم عملکردی این دستگاه با رعایت یک سری اصول انجام میشود. از آنجایی که چیلرهای تراکمی منابع اصلی مصرف انرژی در موتورخانهها به شمار میآید توجه به این موارد، برای کاهش هزینه و استفاده بهینه امری ضروری است.
در این محتوا از "مجله خدمت از ما" به بررسی 10 مرحله پراهمیت در نحوه تعمیر و نگهداری چیلر میپردازیم.
تعمیر و نگهداری چیلر چه زمان هایی انجام میشود؟
نگهداری از چیلر تراکمی و جذبی، همانند دیگر تجهیزات تهویه هوا و جریان هوای خنک و مطبوع در ساختمان در بهبود عملکرد و بالا رفتن عمر استفاده ار آن تاثیر بسزایی دارد. بنابراین پر اهمیت ترین مورد پس از نصب چیلر برای استفاده بهینه از این دستگاه اجرای نکات در خصوص تعمیر و نگهداری چیلر میباشد.
به طور کلی عملیات تعمیر و نگهداری برای چیلرها در سه زمان مختلف، انجام میشود، یکی در زمان راه اندازی اولیه چیلر، هنگام راه اندازی اول فصل و هنگام از سرویس خارج کردن آخر فصل میباشد که درادامه به شرح این سه مورد میپردازیم.
تعمیر و نگهداری چیلر هنگام راه اندازی اولیه
مانند سایر وسایل سرمایشی دیگر، مهم است که نصب چیلر توسط متخصصین کاربلد و به صورت اصولی انجام شود؛ اما بعد از نصب اصولی و درست آن باید یک مرحله دیگر که شامل تعمیر و نگهداری چیلر بعد از راه اندازی است انجام شود، که به ترتیب شامل بررسی موارد زیر است:
- آبگیری اواپراتور و مسیر لولههای رفت و برگشت چیلر
- روشن کردن پمپ چیلر و گردش آب بین اواپراتور و بخشهای دیگر
- تخلیه هوای موجود در مسیر گردش آب به کمک شیر هواگیری
- اطمینان از درست بودن برق چیلر
- شارژ گاز چیلر
نگهداری چیلر در اول فصل
در اول فصل که قرار بر راه اندازی چیلر است، مانند سایر وسایل سرمایشی دیگر باید عملیات مربوط به سرویس، تعمیر و نگهداری چیلر به طور کامل انجام شود، تا چیلر در حین کار دچار مشکل نشود و همچنین دارای بیشترین راندمان و بهترین عملکرد باشد. از جمله خدمات و مواردی که در نگهداری چیلر در اول فصل ارائه و بررسی میشود:
- شستشو و تمیز کردن پمپ چیلر و فیلترهای آب
- تمیز کردن و شستشوی کندانسور چیلر هواخنک
- شستشو و تمیز کردن برج خنک کننده در چیلرهای آب خنک
- رسوب زدایی و اسید شویی چیلر
- روشن کردن پمپ چیلر و هواگیری مسیرهای گردش آب
- کنترل کردن روغن کمپرسور چیلر قبل از روشن کردن آن
- کنترل میزان دما، دمش، دهش و رفع موارد و مشکلات احتمالی.
از سرویس خارج کردن چیلر در آخر فصل
کارهایی که برای تعمیر و نگهداری چیلر تراکمی و جذبی در آخر فصل انجام میشود با دو مورد قبل فرق دارد. در این مرحله کلیه آب موجود در چیلر تخلیه میشود تا در زمستان در اثر یخ زدن باعث ترکیدگی اواپراتور و نشتی نشود؛ پس از آن تمامی کلیدهای چیلر خاموش و درب مربوط به تابلو برق هم قفل میشود.
10 نکته برای تعمیر و نگهداری چیلر تراکمی و جذبی
چیلر تراکمی که بر اساس نوع ساختاری به سه نوع هوا خنک، آب خنک و تبخیری خنک تقسیم بندی شده و برای استفاده کاربردی باید بطور مداوم سرویس و نگهداری شود. از نظر کمپرسور کاربردی چیلرهای تراکمی به چهار نوع رفت و برگشتی، سانتریفیوژ، اسکرو و اسکرال دسته بندی شده است. رعایت نکات بیان شده در این بخش تا حد زیادی در تعمیر و نگهداری چیلر تراکمی تاثیر دارد، همچنین این موارد در نگهداری چیلر جذبی نیز حائز اهمیت است.
(محتوای پیشنهادی: انواع چیلر)
در ادامه 10 مورد مهم در نگهداری چیلر را بیان و به صورت کامل بررسی میکنیم.
۱. ثبت گزارش از عملکرد چیلر
اولین گام برای تعمیر و نگهداری انواع چیلر تراکمی و جذبی در موتورخانه ساختمان یادداشت برداری از نحوه عملکرد قسمتهای مختلف دستگاه (فشار نواحی مختلف، سطح سیال و نرخ جریان آب عبوری در کندانسور و اواپراتور)میباشد.
امروزه با دو روش کاربرد فنآوریهای مانیتورینگ از راه دور و ثبت گزاراشات عملکرد چیلر تراکمی توسط مجریان و اپراتورها نحوه عملکرد این دستگاه بررسی میشود.
2. تمیز نگهداشتن مداوم لولههای چیلر تراکمی
روند انتقال حرارت در این دستگاه بیشترین تاثیر را بر عملکرد چیلر تراکمی دارد. از آنجایی که انتقال حرارت از لولههای جریان آب عبوری نشات گرفته بنابراین توجه به تمیز کردن مسیر لولهها و جلوگیری از رسوبات ایجاد شده در آنها در نگهداری چیلر تراکمی تاثیرگذار است.
بنابراین پاک کردن مسیر لولههای انتقال آب در چیلر تراکمی از جلبک، رسوب، آلایندهها و مواد معدنی حل شده در آب را برای نگهداری چیلر تراکمی جدی بگیرید.
3. کنترل سختی آب جریان یافته در کندانسور چیلر تراکمی
از آنجایی که آب عبوری از کندانسور در مدار دستگاه جریان پیدا کرده و پس از فرآیند خنک سازی بخشی از آن بخار میشود، نیاز به کنترل سطح سختی آب در انواع چیلر تراکمی حس میشود. بالا رفتن سطح بیولوژیکی آب در اثر سختی و خوردگیهای ناشی از آن در مسیر جریان آب با آسیبهای جدی به بدنه لولههای کندانسور همراه است.
این موارد در صورت تداوم کاهش راندمان انتقال حرارت و افزایش درصد افت فشار در لولههای منتهی به کندانسور چیلر تراکمی را به دنبال دارند. با رسوب زدایی سالانه و اسید شویی چیلرهای تراکمی از بالا رفتن درصد مصرف انرژی این دستگاه تحت تاثیر موارد بیان شده جلوگیری کنید.
4. کنترل دمای آب ورودی به کندانسور
پایین نگهداشتن دمای آب ورودی کندانسور در چیلر تراکمی و جذبی با هدف بهبود کارایی چیلر و افزایش راندمان این دستگاه صورت میگیرد. خطاهایی مانند بیش از حد پایین نگهداشتن دمای آب خروجی اواپراتورها در هنگام هواگیری فن کویل و هواسازها برای جلوگیری از مشکلاتی مثل گرفتگی مسیر فیلترها سبب افزایش فشار کاری چیلر و مصرف بالای انرژی شده که باید به آن توجه ویژه داشت.
5. نگهداری سرعت جریان آب در قسمتهای مختلف
تغییرات مداوم سرعت و جریان آب روی عملکرد چیلر تراکمی و جذبی تاثیر بسزایی دارد. کاهش زیاد سرعت جریان آب عبوری از چیلر با ضعف در کارایی این دستگاه همراه است. بنابراین نگهداری سرعت جریان آب چیلر در حالت استاندار امری ضروری در تعمیر و نگهداری چیلر تراکمی است.
حداقل و حداکثر سرعت جریان آب عبوری چیلر، بر اساس استاندارهای تعیین شده بایستی بین ۳ تا 12 فوت بر ثانیه حفظ شود.
6. شارژ کافی برای مبرد دستگاه چیلر تراکمی
میزان مبرد جریان پیدا کرده در سیکل بواسطه عملکرد کمپرسور تامین کننده قدرت سرمایش چیلر است. بنابراین توجه کافی به اندازه استاندار شارژ مبرد و حفظ سطح مناسب مبرد در نحوه عملکرد دستگاه تاثیر بسزایی دارد.
کمبود شارژ مبرد و نشت آن با نفوذ رطوبت در چیلر تراکمی همراه بوده و علاوه بر افزایش فشار کاری کمپرسور، کاهش ظرفیت سرمایشی ،کارایی و قابلیت اطمینان دستگاه را به همراه دارد.
7. جلوگیری از ورود گازهای غیر قابل تقطیر
ورودگازهای غیر قابل تقطیر(هوا و رطوبت) به داخل اواپراتور یا قسمت مکش کمپرسور تحت تاثیر مشکلات پیش آمده کاهش کارایی چیلر تراکمی را به دنبال دارد. سیکل تبرید تراکمی تحت تاثیر ورود این گازها با کاهش راندمان واقعی چیلر نسبت به عملکرد بهینه مواجه است.
8. میزان روغن کمپرسور در تست وضعیت چیلر تراکمی
یکی از روشهای کاربردی و موثر در تعمیر و نگهداری چیلر، بررسی میزان روغن چیلر تراکمی است. فرآیند بررسی روغن کمپرسور روی کلیه عملکرد سرد سازی جریان آب، انتقال حرارت برای خنک سازی چیلر تراکمی و انتقال هوای مطبوع در محیط تاثیر بسزایی دارد.
9. بررسی عملکرد قطعات و موتور چیلر تراکمی
در این مرحله کنترلهای ایمنی چیلر جذبی و تراکمی، بازبینی و کالیبراسیون حسگرهای آن بر اساس دستورالعملهای سازنده برای افزایش راندمان و بررسی وضعیت موتور دستگاه صورت میگیرد. همین طور اتصالات الکتریکی، سیم کشیها و وضعیت تابلو برقهای چیلر برای جلوگیری از وجود اتصالات ضعیف بررسی میشود.
10-نصب درایور و اینورترهای دور متغیر در چیلر تراکمی
در این روش تعمیر و نگهداری چیلر جذبی و تراکمی، با تغییر دور موتور کمپرسور بر اساس بار برودتی به کاهش مصرف انرژی در این دستگاه کمک میکنند. برای نصب درایور و اینورتورهای دو متغیر روی چیلر تراکمی حتما با افراد متخصص در این زمینه مشورت کنید.
شما میتوانید برای تعمیر چیلر در تهران، تعمیر چیلر در اصفهان و سایر شهرهای دیگر از متخصصین با تجربه"خدمت از ما" کمک بگیرید.
چیلر تراکمی چیست؟
چیلر تراکمی دستگاهی برای کاهش دمای آب جریان پیدا کرده در سیستم تهویه و خنک کننده هوا در ساختمان و سرد کردن ماشین آلات و محصولات صنعتی است. اصلی ترین تجهیزات مورد نیاز در چیلر تراکمی کمپرسور و منبع تغذیه برق است.
چیلرهای تراکمی به دلیل ساختار تشکیل شده و نوع انرژی مصرفی برای کاهش دمای آب جریان یافته و انتقال هوای سرد به محیط به چیلرهای برقی نیز معروف اند.ساختمان داخلی چیلر تراکمی متشکل از کمپرسور، اواپراتور، کندانسور و شیر انبساط یا شیر سرویس چیلر است.
(محتوای پیشنهادی: چیلر چیست)
قابلیتهای کاربردی چیلر تراکمی در گرو رعایت نکات اصولی و تعیین شده برای تعمیر و نگهداری چیلر تراکمی بوده که در ادامه با اصلی ترین نکات در این خصوص آشنا میشویم.
نحوه سرویس چیلر تراکمی
یکی از روشهای پرکاربرد و موثر در تعمیر و نگهداری چیلر تراکمی سرویس به موقع این دستگاه با روشهای اصولی است. پس از اجرای دقیق روش نصب چیلر تراکمی سرویس دورهای این دستگاه در بهبود عملکرد آن به مرور زمان تاثیر بسزایی دارد.
بررسی وضعیت کمپرسورها با روغن کاری صحیح این قطعات، اجرای تست ازت در چیلر تراکمی، استفاده از نشت یاب الکتریکی برای کنترل حرارت، میزان گاز مبرد و همین طور وضعیت جریان آب در لولهها، تمیز کاری فیلترها و مواردی از این قبیل در سرویس چیلر تراکمی انجام میشود.
نگهداری و تعمیرات چیلر تراکمی به صورت دوره ای
چیلر تراکمی همانند هر دستگاه تهویه مطبوعی پس از نصب در ساختمان نیاز به نگهداری، سرویس و در صورت لزوم تعمیر دارد. (مثل نگهداری سیستم تهویه مطبوع) انجام به موقع تعمیرات چیلر تراکمی در استفاده بهینه، بهبود عملکرد و افزایش عمر استفاده از این دستگاه تاثیر بسزایی دارد.
شاید برایتان سوال باشد که برای نگهداری چیلر به صورت دوره ای چه زمانی هایی بهتر است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت، به طور کلی سرویس و نگهداری چیلر به صورت دوره ای به دو دسته، سرویس هفتگی و سرویس ماهیانه تقسیم میشود که هر کدام شامل موارد زیر میباشد.
- سرویس هفتگی چیلر: بررسی و چک کردن میزان و فشار روغن، چک کردن میزان فشار دمش و دهش در دستگاه و چک کردن گاز مبرد.
- سرویس ماهیانه چیلر: بررسی صافی پمپ برج خنک کننده، چک کردن و بررسی فن و الکتروموتور چیلر، بررسی میزان و نرمال بودن فشار آمپر مصرف کننده ها.
عیب یابی چیلر تراکمی و شناخت دلایل بروز مشکلات در روند عملکرد این دستگاه در اجرای سریع سرویس و تعمیر چیلر تراکمی نقش پر رنگی دارد. تعمیرات چیلر تراکمی نصب شده در ساختمان را در صورت بروز مشکلات به افراد متخصص بسپارید.
در این محتوا به توضیح مراحل و نکات مربوط به تعمیر و نگهداری چیلر تراکمی و جذبی پرداختیم، امیدواریم که این محتوا به شما در بهبود عملکرد چیلر کمک کند.