نصب چیلر را به متخصصش بسپار
هدف از نصب چیلر در هر نوعی که باشد، ایجاد هوای خنک در فضا و یا سرد کردن یک دستگاه صنعتی است. در واقع چیلر همانطور که از نامش پیداست (chiller) یک سیستم برودتی و سرمایشی است. همه چیلرها از طریق ایجاد یک چرخه تبریدی، به کاهش دما در یک محیط خاص کمک میکنند.
راه اندازی چیلر نیازمند رعایت نکات خاصی است؛ زیرا چیلر جزء سیستمهای برودتی پرهزینه و گرانقیمت محسوب میشود که عدم نصب صحیح آن منجر به بروز خرابی و در نتیجه بر جا گذاشتن خسارات مالی نسبتا سنگین میگردد. در این مقاله نکات پیرامون نصب انواع چیلر مثل چیلر خانگی، چیلر جذبی و ... را بررسی میکنیم. عوامل تاثیرگذار بر تعیین هزینه نصب چیلر نیز بیان میکنیم.
نصب انواع چیلر
همانطور که اشاره شد انواع چیلر با کاربریهای مختلف برای فضاهای متفاوت وجود دارد. کارکردهای متفاوت موجب شده که طراحیهای متنوعی برای چیلرها وجود داشته باشد. در این بخش به معرفی و روش نصب 5 نوع رایج از چیلر میپردازیم.
نصب چیلر خانگی
این مدل از چیلرها در ابعاد جمع و جور و با ظرفیت سرمایشی پایین ساخته میشوند. طراحی آنها به گونه ای است که همه اجزای سیستم، در داخل بدنه قرار میگیرند. چیلرهای خانگی از لحاظ قدرت برودت بسیار توانمندتر از داکتهای اسپیلت هستند و برای واحدهای آپارتمانی بالای 200 متر نیز کاربرد دارند.
محل نصب چیلر خانگی میتواند بر روی بام، تراس و یا حیاط باشد. چیزی که در انتخاب محل نصب مهم است، انتخاب فضایی است که هوا به خوبی جریان داشته باشد. جهت قرارگیری دریچه خروج هوا بهتر است همجهت با بادهای منطقه باشد. چیلر باید طوری نصب شود که امکان دسترسی برای سرویس و تعمیر چیلر آنها به راحتی وجود داشته باشد.
نصب مینی چیلر
مینی چیلرها نوع خاصی از چیلرهای تراکمی هستند که برای فضاهای آپارتمانی کوچک مناسباند. مینی چیلرها در دو نوع چیلرهای آب خنک و چیلرهای هوا خنک طراحی و ساخته میشوند. برای رصد دادههای مربوط به مینی چیلر، لازم است از المانهای کنترلی خاصی استفاده شود.
برای انتخاب محل نصب مینی چیلر میتوان از جانماییهای شبیه سازی شده توسط نرمافزارهای سه بعدی استفاده کرد. در این مورد هم مثل چیلرهای خانگی برای انتخاب جای نصب باید به جهت جریان هوا توجه کرد. زیرا اجزای مختلف این سیستم مثل چیلر خانگی، درون محفظه و به صورت یکپارچه قرار گرفته اند.
نصب چیلر صنعتی
چیلرهای صنعتی یک تفاوت اصلی با سایر انواع چیلر دارند؛ ظرفیت سرمایش بالا در مدت زمان طولانی مشخصه اصلی چیلر صنعتی است. این چیلرها با حداکثر ظرفیت سرمایش برای فعالیت مستمر در طول روز طراحی و تولید میشود. چیلر صنعتی برای ایجاد سرمایش، جریان آب موجود در مبدل را خنک کرده و این آب خنک شده را برای مصارف گوناگون صنعتی به کار میگیرد.
در واقع چیلرهای صنعتی علاوه بر خنک کردن هوای محیطهای صنعتی، برای خنک کردن ماشینآلات و دستگاههای صنعتی نیز استفاده میشوند. این سیستمها را در دو حالت چیلر جذبی و چیلر تراکمی میسازند. البته ساخت چیلر جذبی در محیطهای صنعتیای کاربرد دارد که در فرآیند تولید، گرما ایجاد شود تا چیلر با جذب آن گرما انرژی لازم برای فعالیت خود را تامین کند.
نصب چیلر صنعتی نیاز به دانش، مهارت و تخصص ویژه دارد. از این رو برای نصب چیلر صنعتی، لازم است که مشاورین شرکت سازنده اقدام به این امر نمایند. برای نصب این نوع چیلر نیز مهمترین نکته رعایت جانمایی درست است. همچنین نیاز است بعد از نصب، دیتاهای مربوط به دستگاه مرتبا رصد شود تا در صورت وجود مغایرت، اقدام به تعمیر آن کرد.
نصب چیلر تراکمی
چیلرهای تراکمی در دو نوع هوا خنک و آب خنک، طراحی و ساخته میشوند. فرق این دو مدل در نوع سیال خنک کننده است. برای نصب چیلر تراکمی هوا خنک باید در نظر داشت که با توجه به سیال خنک کننده این مدل (هوا)، موقعیت نصب را در فضای باز و جایی که هوا به خوبی جریان دارد انتخاب کرد.
برعکس برای نصب چیلر تراکمی آب خنک، بهتر است فضاهای مسقف مورد استفاده قرار گیرند. برای مثال موتورخانهها و بخشهای تاسیساتی ساختمان فضاهای مناسبی برای تعبیه این سیستم هستند. نصب و راه اندازی چیلر تراکمی بهتر است توسط متخصص انجام گیرد.
نصب چیلر جذبی
در چیلرهای جذبی برای فرایند خنک سازی از یک ماده جذب کننده یا ابزوربر و یک سیال حرکتی مدیوم استفاده میشود. آنها بیشتر در محیطهای صنعتی کاربرد دارند. نصب چیلر جذبی باید توسط کارشناس و متخصص صورت پذیرد.
اگرچه که چیلر جذبی کمپرسور ندارد و ماده ازوربر حکم کمپرسور را ایفا میکند، این سیستم کماکان پیچیدگیهای خودش را دارد. اگر قصد نصب چیلر جذبی در ساختمانهای غیر صنعتی را دارید، مناسبترین قسمت مجموعه برای این کار موتورخانه است. چون این سیستم برای فعالیت نیاز به جذب انرژی گرمایی دارد.
راه اندازی چیلر
در مجموع با توجه نکاتی که ذکر شد، متوجه شدیم از مهمترین مسائل پیرامون نصب و راه اندازی چیلر انتخاب جانمایی درست برای این کار است. با توجه به نوع چیلر، پشت بام، تراس، حیاط، موتورخانه و حتی نزدیکی خط تولید میتواند جای مناسبی برای نصب باشد. به هرحال برای راه اندازی چیلر باید از شرکتهای متخصص این امر کمک گرفت.
هزینه نصب چیلر
قیمت نصب چیلر به عوامل متعددی از جمله نوع چیلر، نوع ساختمان، کاربری چیلر (خنک کننده هوا یا دستگاه صنعتی) و تعداد سیستمهای مورد استفاده بستگی دارد.
نحوه محاسبه هزینه نصب چیلر به سادگی توضیح در این مقاله نیست؛ بلکه باید برای اطلاعات دقیقتر از شرکتهای فعال در این حوزه استعلام قیمت گرفت.
جمع بندی
چیلر سیستمی برودتی برای سرمایش هوای محیط و یا خنک سازی دمای دستگاههای صنعتی است. چیلر انواع، اندازهها و کاربریهای متفاوتی دارد که برای فضاهای مسکونی، اداری، تجاری و ... مورد استفاده قرار میگیرند. از انواع چیلر میتوان به چیلرهای خانگی، صنعتی، جذبی و تراکمی اشاره کرد.
در این مطلب پیرامون نصب چیلر و انواع آن و همینطور قیمت نصب چیلر صحبت شده است. همچنین به هزینه تقریبی نصب چیلر در سال 1403 نیز اشاره شده است.