فاکتورهای تعیین کننده خرید و انتخاب شوفاژ
یکی از قدیمیترین روشهای گرمایش خانه استفاده از پکیج شوفاژ یا شوفاژ قرنیزی است. اما ممکن است برای بسیاری از افراد سوال باشد که شوفاژ چیست؟ و بهترین مارک رادیاتور شوفاژ کدام است؟ نصب رادیاتور قرنیزی به چه صورت است؟ آیا ایران رادیاتور ارزانترین رادیاتور شوفاژ است؟ جدیدترین مدل رادیاتور شوفاژ کدام است؟ شوفاژ برقی بهتر است یا رادیاتور شوفاژ؟
در حالت کلی یکی از موارد مهم و تاثیرگذار در روند سرویس و تعمیر شوفاژ انتخاب نوع این وسایل گرمایشی است. نحوه خرید و انتخاب این وسایل اصول خاصی را به همراه داشته و باید به آن دقت ویژه داشت.
معرفی انواع رادیاتورها
رادیاتورها از نظر طراحی و ساخت به سه دسته: تخت، پرهای و لولهای تقسیمبندی شدهاست. هرکدام از این دسته ها دارای کارکردهای متفاوت و متغیری هستند.
رادیاتورهای پانلی: به عنوان بهترین نوع رادیاتور است که از نظر زیبایی و قابلیت نصب از هر سو امتیاز بیشتری نسبت به دیگر انواع رادیاتور دارد. اما به دلیل محدودیت در افزایش ظرفیت گرمادهی و غیرقابل تعمیربودن زیاد قابل اعتماد نیست. ولی به دلیل زیبایی و امتیاز انتشار گرمای تابشی بیشتر، نسبت به دیگران برای برخی خریداران جذابترند.
اگر تمایل داشته باشید میتوانید مطلب "راهنمای انتخاب بهترین رادیاتور پنلی" و همین طور "نصب رادیاتور پنلی" را در مجله خدمت از مطالعه کنید.
رادیاتورهای پرهای: این رادیاتور بیشتر از جنس آلومینیوم ساخته میشود و با توجه به این که ظرفیت گرمایی آن به ازای هر پره بهصورت مجزا تعیین میشود و قابلیت کم یا زیاد کردن ظرفیت گرمادهی متناسب با فضای موردنیاز در این نوع رادیاتور وجود دارد. میتوان این گونه درنظر داشت که متداولترین نوع رادیاتور در ساختمانها رادیاتور پره ای است. تعمیر یا تعویض آن نسبت به دیگر انواع رادیاتورها مقرون به صرفه است.
رادیاتورهای لولهای: این نوع رادیاتور بیشتر برای سرویس بهداشتی و اماکن مرطوب قابل استفاده است. به عنوان حولهخشککن از آنها یاد میشود.
چند توصیه برای نگهداری بهتر شوفاژ
- هواگیری به موقوع رادیاتور میتواند مانع فرسودگی آن شود.
- نظافت و گردگیری دورهای رادیاتور با جلوگیری از دوده شوفاژ همراه بوده و افزایش راندمان گرمادهی آن خواهد شد.
- نصب رادیاتور زیر پنجره باعث هدر دادن انرژی و از بین رفتن منابع مالی خانواده میشود.
- نصب رویه چوبی یا فلزی برای رادیاتور جهت زیبایی بهتر، مانع بزرگی برای انتقال انرژی به داخل اتاق است و راندمان را کاهش میدهد.
ویژگیهای رادیاتور ایده بهینه
رادیاتور ایده آل رادیاتوری است که انرژی کمتری مصرف کند و راندمان بالاتری داشته باشد، بیشترین ظرفیت حرارتی را در کمترین فضای ممکن ایجاد کند، ثبات حرارتی بهینه ای داشته باشد؛ یعنی دمای اتاق را در حدی از گرما حفظ کند. همچنین رادیاتور باید با فضای مورد نیاز و سیستم تولید گرمایش یعنی موتورخانه تناسب داشته باشد. از لحاظ ظاهری هم زیبایی و تناسب رادیاتور با دکوراسیون منزل حائز اهمیت است، کیفیت رنگ، مقاومت دربرابر زنگ زدگی و مقاومت مکانیکی، داشتن سطح صاف و بدون لبه تیز فاکتورهای بسیار مهمی هستند.
ویژگی مورد توجه دیگر قیمت مناسب و نوع اتصالات و سهولت در نصب آن است. در ضمن حتما حواستان باشد که هر وسیله ای که میخرید از جمله رادیاتور باید پشتیبانی خدمات و گارانتی تعویض مناسبی داشته باشد.
نکات مهم در انتخاب رادیاتور
- قبل از انتخاب رادیاتور، فاصله لوله های بالا و پائین محل نصب رادیاتور را اندازه گیری فرمائید.
- حواستان باشد که فاصله حداقلی رادیاتور با دیوار و کف را حفظ کنید، چون عدم رعایت این فاصله باعث کاهش راندمان رادیاتور میشود.
- رادیاتورهای آلومینیومی از نظر روش تولید به سه دسته رادیاتورهای تمام دایکاست، رادیاتورهای اکسترود و رادیاتورهای دایکاست اکسترود تقسیم میشوند.
- به دلیل تجمع هوای گرم در زیر سقف استفاده از رادیاتورها فقط در شرایطی که فاصله کف تا سقف محل مورد نظر حداکثر ۳ متر باشد مناسب است و برای فضاهای با ارتفاع سقف بیشتر استفاده از وسایل گرمایشی دمنده مانند فن کوئل، هواساز توصیه میشود.
- انواع رادیاتورهای آلومینیومی شوفاژ، بصورت دیواری و در زیر پنجره اتاق نصب میگردند و فاصله پایین هر بلوک از کف اتاق یا سالن ۱۰ تا ۱۲ سانتیمتر میباشد.
- رادیاتورهای آلومینیومی تمام دایکاست دارای مرغوب ترین روش تولید بوده و هر پره از رادیاتور بصورت یکپارچه در قالب دایکاست تولید میشود که پس از عملیات تست، فینیشینگ و رنگ آمیزی به هم متصل شده و بصورت بلوک های ۵ پره – ۷ پره و ۱۰ پره در بسته بندی قرار گرفته و عرضه میشوند.
- برای محاسبه تعداد پره های رادیاتور آلومینیومی شوفاژ مورد نیاز هریک از فضاهای ساختمان خود، ضمن اعلام ابعاد و موقعیت مکانی آن با کارشناسان مربوطه مشورت فرمائید.
- یکی از مهم ترین نکات، محاسبه دقیق بارهای حرارتی و حرارت مورد نیاز محل مورد نظر توسط یک کارشناس است که این محاسبه میتواند هزینه های اضافی را کاهش دهد.
- نکته بعد اینکه سعی کنید رادیاتورها را در قسمت هایی که سرما به ساختمان ورود پیدا میکند تعبیه کنید، مثل زیر پنجره ها و نزدیک جداره های خارجی بنا.
- در انتخاب شیرها دقت کنید. اگر از شیر ترموستاتیک استفاده کنید، هزینه قبوض شما کاهش پیدا میکند و به عمر موتورخانه و پکیج تان هم افزوده میشود، همچنین اگر شما شیر هواگیری خودکار نصب کنید، عمل هواگیری به سهولت انجام میشود و خطر نشت آب به مبلمان و اثاثیه را کاهش میدهد. هواگیری مناسب باعث افزایش عمر کلیه تجهیزات میشود.( شیر پایین رادیاتور شوفاژ چیست)
- در مورد رادیاتورهای پره ای مدلی را انتخاب کنید که در بازار به وفور از آن مدل موجود باشد تا اگر در آینده آسیب دیدند بتوانید جایگزین نمایید. علاوه بر این یادتان باشد که هرچه عرض پره بیشتر باشد، بلوک رادیاتور جمع و جورتر و زیباتر خواهد شد؛ بنابراین بهترین سایز رادیاتور پره ای نوع ۸ سانتیمتری آن است.
رادیاتور چیست؟ رادیاتور چگونه کار میکند؟
رادیاتور در واقع یک مصرف کننده میباشد که گرمای موجود در آب داغ را به صورت گرمایش محیط مصرف مینماید. این آب داغ که دمایی در حدود ۴۰ تا ۸۵ درجه سانتیگراد خواهد داشت میتواند توسط یک تولید کننده گرما مانند دیگ آبگرم در موتورخانه مرکزی یا پکیج شوفاژی دیواری تامین کند. حال بایستی با علم به نوع تولیدکننده گرما مصرف کننده سازگار با آن را انتخاب نمود.
انواع مدل های رادیاتور شوفاژ بر اساس شکل ظاهری
یکی از موارد تاثیرگذار در نحوه عملکرد، استفاده بهینه و شرایط سرویس و تعمیر رادیاتور شوفاژ انتخاب نوع و مدل این وسیله گرمایشی است. رادیاتورها بر اساس شکل ظاهری به سه دسته تقسیم میشوند. رادیاتور پره ای، پنلی و قرنیزی از انواع مدلهای رادیاتور شوفاژ است.
رادیاتور پره ای
نوع اول رادیاتور، رادیاتور پره ای است این رادیاتور عموما از آلومینیوم ساخته شده است. به همین دلیل مقاومت بسیار بالایی در برابر زنگ زدگی و رسوب موجود در آب و خوردگی دارند. از آنجا که میزان رسوب در سیستم موتورخانه مرکزی با دیگ آبگرم بسیار بالا میباشد. بهترین رادیاتورها برای استفاده در این سیستم نوع پره ای آلومینیومی میباشند. لازم به ذکر است در سیستمهای مرکزی با توجه به باز بودن مدار گرمایشی به کمک منبع انبساط! همواره مقدار زیادی آب در منبع انبساط تبخیر شده و آب جدید جایگزین آن میشود و این امر ورود روزافزون رسوبات آهکی و خورنده در مدار گرمایشی را به دنبال خواهد داشت.
رادیاتور پانلی
نوع دوم رادیاتور، رادیاتور پانلی یا پنلی شهره شده اند. این رادیتورها از فولاد ساخته شدهاند که نوع اصلی آن در ترکیه با ورق ۱/۱ میلیمتر و نوع ایرانی آن با ورق ۱/۱۵ و ۱/۲ در ایران مونتاژ میشود. با توجه به فولادی بودن این رادیاتور و با افزایش ضخامت ورق آنها راندمان حرارتی آنها کاهش پیدا میکند.(دیگ فولادی چیست)
علاوه بر این در برابر رسوب بسیار آسیب پذیرترند اما به دلیل ارزان بودن آهن از آلومینیوم قیمت رادیاتورهای پنلی از رادیاتورهای آلومینیومی پایین تر است. این رادیاتورها با رنگ مخصوص رنگ آمیزی می شوند و با توجه به کم بودن دمای سطح آن نسبت به رادیاتورهای پره ای هوا را کمتر سوزانده و سیاهی کمتری بر روی پردهها از خود بر جای میگذارند. این رادیاتورها به صورت بلوکهای ۶۰ تا ۱۸۰ سانتی موجود میباشند و در ارتفاعهای ۵۵ تا ۶۰ سانت به وفور تولید میشوند.
مقایسه رادیاتور پنلی با پره ای:
امروزه با توجه به استفاده روز افزون از سیستمهای گرمایشی جدید از قبیل پکیج دیواری، صحبت در مورد اینکه چه نوع از رادیاتور میتواند بهترین گرمایش را ایجاد کند داغ شده است. در این میان عمده رقابت بین رادیاتور پنلی و رادیاتور پرهای میباشد. حال قصد داریم در این نوشتار مقایسهای میان رادیاتور پنلی و رادیاتور پره ای داشته باشیم.
مقایسه رادیاتورها از چند جهت انجام میشود که عبارتند از:
قیمت رادیاتور:
در حال حاضر با توجه به تنوع محصولی فراوان یک خرید مقرون به صرفه دغدغه بسیاری از مصرف کنندگان میباشد. در این مورد شاید بتوان گفت رادیاتورهای پنلی با فاصله خوبی از رادیاتورهای پره ای پیشی گرفته اند و واضح است که این تفاوت قیمت به دلیل تفاوت متریال استفاده شده است زیرا که قیمت فولاد به نسبت آلومنیوم بسیار پایین تر میباشد. با توجه به اینکه در یک اندازه مشخص مثلا 100 سانت هر دو این رادیاتورها دارای یک ضریب حرارتی میباشند پس قطعا صرفه اقتصادی با خرید رادیاتور پنلی میباشد. البته ذکر این نکته خالی از لطف نیست که در رادیاتورهای پنلی لوازم نصب در کارتن محصول وجود دارد ولی در رادیاتورهای پره ای باید این لوازم جداگانه خریداری گردد که این خود نیز باعث بالاتر رفتن قیمت تمام شده رادیاتور پره ای میگردد.
ماندگاری رادیاتور:
یکی از مواردی که موجب به یک خرید مطمئن میشود کیفیت و ماندگاری یک وسیله میباشد. همانطور که میدانید رادیاتورهای پنلی از جنس فولاد تولید میشوند و رادیاتورهای پرهای از جنس آلومنیوم. واضح است که مقاومت فولاد به نسبت آلومنیوم بالاتر میباشد که همین امر موجب به این شده که اکثر رادیاتور پنلی دارای مدت زمان گارانتی بیشتری میباشند به طور مثال رادیاتور پنلی ایساتیس دارای 15 سال گارانتی تعویض میباشد که در مقابل رادیاتور پره ای بوتان که بالاترین مدت زمان گارانتی را داراست دارای 10 سال گارانتی تعویض میباشد.
میزان گرمایش رادیاتور:
قطعا این فاکتور در ذهن خریدار رادیاتور یکی از مهمترین فاکتورها به شمار میرود زیرا که مصرف کننده تمایل دارد که بتواند گرمایش مطلوبی را از رادیاتوری که تهیه میکند دریافت کند. در رادیاتورها واحدی به نام بازده حرارتی وجود دارد که نشان دهنده میزان حرارت انتقال یافته میباشد. برای مثال 100 سانت رادیاتور پنلی ایساتیس 1832 کیلو کالری بر ساعت بازده حرارتی دارد و در مقابل 12 پره رادیاتور پره ای بوتان که همان اندازه 100 سانت را دارد بازده حرارتی برابر 1896 کیلو کالری بر ساعت دارد. پس میتوان نتیجه گرفت که یک رادیاتور پنلی و یک رادیاتور پره ای با یک اندازه تقریبا به یک میزان بازده حرارتی دارند.
تعمیر پذیر بودن رادیاتور:
توجه به این نکته شاید اهمیت زیادی نداشته باشد زیرا که با توجه به مدت زمان بالای گارانتی رادیاتورها چه پنلی و چه پره ای و اینکه این گارانتی به صورت تعویض میباشد خیلی به ندرت پیش میآید که رادیاتوری نیاز به تعمیر داشته باشد ولی در این مورد میتوان ذکر کرد که رادیاتور پره ای در صورتی که یک پره اش سوراخ شود امکان حذف همان پره را دارد اما در رادیاتور پنلی این مورد امکان پذیر نیست و باید کل رادیاتور تعویض گردد.
زیبایی:
فاکتور زیبایی یکی از مواردی هست که کاملا با سلیقه مصرف کننده ارتباط دارد و به همین دلیل نمیتوان مقایسه ای در این مورد داشت اما با توجه به ساختار رادیاتور پنلی که به صورت یکپارچه هستند و بدون درز هستند شاید بتوان گفت با منازل مدرن امروز خانوادهها همخوانی بیشتری دارد و توجه به این نکته نیز دارای اهمیت است که از نظر بهداشتی، تمیز کردن رادیاتور پنلی به نسبت پره ای آسان تر است.
قابلیت کارکرد با پکیج دیواری:
با توجه به فراگیری هر چه بیشتر پکیج دیواری، اکثر مصرف کنندگان خواستار این هستند که بدانند رادیاتور پنلی یا پره ای با پکیج کارایی بهتری را دارند؟ با توجه به اینکه جنس مبدل پکیج دیواری از مس میباشد، مس داخل مبدل با آلومنیوم داخل رادیاتور پره ای تشکیل پدیده پیل الکترولیتی را میدهد که این موجب تولید مداوم گاز هیدروژن داخل رادیاتورها و مدار گرمایش می شود که عملا در رادیاتور پره نیاز مداوم به هوا گیری را ایجاد میکند. البته ذکر این نکته نیز مهم است که این هوا گیری مداوم باعث پایین آوردن عمر مفید پمپ و منبع انبساط پکیج دیواری شما خواهد شد. در نتیجه در صورت استفاده از پکیج دیواری انتخاب رادیاتور پنلی میتواند گزینه بهتری باشد.
نصب بر روی دیوار:
نصب بر روی دیوار رادیاتور پنلی یا پره ای از آنجا که از فولاد ساخته شده است دارای وزن بیشتری میباشد اما با توجه به ساختار رادیاتور پره ای که از آلومینیوم است دارای وزن کمتری است و لذا فشار کمتری را به دیوار ساختمان خواهد آورد.
رادیاتور پنلی بهتر است یا رادیاتور پره ای؟
با توجه به مقایسه ای که در بالا برای شما شرح دادیم، شما میتوانید با توجه به نیاز و بودجه خود و با توجه به قابلیتهایی که در بالا عنوان نمودیم، رادیاتور مناسب را برای خود انتخاب نمایید.