سانسوریا؛ مناسبترین گیاه آپارتمانی
سانسوریا (به انگلیسی: Sansevieria) به نامهای گیاه شمشیری یا نیزهای نیز شناخته میشود. سانسوریا مناسبترین و پر طاقت ترین گیاه آپارتمانی یا درون خانهای است و میتوان آن را در نقاط مختلف منزل نگهداری کرد.
گیاه سانسوریا، پر طاقت است و معمولا هیچ وقت خراب نمیشود. نام علمی سانسوریا Sansevieria trifasciata است، گل سانسوریا از خانواده سوسنیان یا لیلیاسه (Liliaceae) است. سانسوریا شامل 60 گونه از گیاهان چند ساله همیشه سبز است. گل سانسوریا بومی غرب است و به صورت بوته ای رشد میکند. ارتفاع آن در حدود 45 سانتی متر و در شرایط مساعد و مناسب تا حدود یک متر میرسد. شکل برگهای این گیاه مستقیم و شمشیری شکل است.
علت باریک شدن سانسوریا
رنگ برگهای سانسوریا سبز تیره بوده و در عرض، رگههای نوار مانند خاکستری رنگی دارد. برگهای این گیاه در نوع ابلق خود مخلوطی از سبز در متن و زرد در کنارهها است. گیاه سانسوریا در شرایط مناسب گل میدهد. در این مطلب شما را بیشتر با گیاه سانسوریا، ترکیب خاک مناسب سانسوریا، سانسوریا ابلق، سانسوریا مهتابی، خواص گل سانسوریا، پاجوش سانسوریا، بیماریهای گل سانسوریا، قیمت گل سانسوریا، علت رشد نکردن سانسوریا و ... آشنا میکنیم.
در مقاله سانسوریا، موارد زیر را مطالعه میکنید:
گل سانسوریا
سانسوریا رشد بسیار آرام و کمی دارد. گیاه سانسوریا در همه فصلها سبز است و برای سالهای طولانی سبز و شاداب باقی میماند و به همین خاطر نگهداری از آن هزینه کمی داشته و به صرفه است. سانسوریا از محبوب ترین گلهای آپارتمانی است.
ویژگیهای ظاهری گل سانسوریا
سانسوریا دارای برگهای شمشیری شکل و مستقیم است و به همین خاطر در فارسی به آن گیاه نیزهای یا شمشیری نیز گفته میشود. رنگ برگهای سانسوریا سبز تیره با رگههای خاکستری رنگ است. یکی از نمونههای سانسوریا، سانسوریا پا کوتاه است که در این گونه، برگها مستقیم از خاک خارج میشوند.
سانسوریا مهتابی ابلق
انواع گل سانسوریا
- سانسوریا ابلق
- سانسوریا مهتابی
- سانسوریا سیلور
- سانسوریا نقرهای
- سانسوریا رنگی
- سانسوریا مهتابی ابلق
- سانسوریا پا بلند
- سانسوریا سبز
- سانسوریا لولهای
گل سانسوریا
خواص گل سانسوریا
از خواص گل سانسوریا در خانه میتوان به تاثیر بسیار زیاد این گیاه در پاکسازی محیط اطرافش اشاره کرد و به همین علت است که این گیاه یک گزینه مناسب و ایدهآل برای آپارتمان محسوب میشود. سانسوریا میتواند سموم و گازهای آلوده موجود در هوا مانند فرمالدهید و تولوئن را تصفیه کند. به همین خاطر بسیار توصیه میشود که برای تصفیه هوایی که هنگام خواب تنفس میکنید در اتاق خوابتان سانسوریا قرار دهید. خواص دارویی گیاه سانسوریا چندان قابل توجه نیستند.
آیا گیاه سانسوریا سمی است؟
سانسوریا تنها در مواردی سمی است که بلعیده شود. این گیاه درجه مسموم کنندگی پایینی برای انسان دارد و میتواند باعث بروز نشانههای کوتاه مدتی مانند درد دهان، بزاق آوری و حالت تهوع شود. همچنین ممکن است این گیاه در موارد بسیار نادری باعث حساسیت پوستی شود.
ترکیب خاک مناسب سانسوریا
نیازهای محیطی گل سانسوریا
- نور مناسب سانسوریا: بهترین شرایط نوری برای گل سانسوریا، نور کامل و غیر مستقیم است البته این گیاه به نور کم نیز مقاوم است. در نور کم، برگهای گیاه رنگ پریده و طرحهای روی برگ کم رنگ میشود.
- دمای مناسب سانسوریا: سانسوریا قادر است طیف گستردهای از دما را تحمل کند. این گیاه بهترین رشد را در دمای 20 الی 30 درجه سانتیگراد دارد.
- نحوه آبیاری سانسوریا: سانسوریا به آب کمی نیاز دارد. در تابستان هفتهای 1 الی 2 مرتبه و در زمستان هر 2 الی 3 هفته یک مرتبه به آبیاری احتیاج دارد. در صورت آبیاری بیش از اندازه سانسوریا، بر روی برگهای آن زخمهای قهوهای رنگی به وجود میآید و ممکن است برگها از قسمت پایین در نزدیکی خاک دچار پوسیدگی شوند.
- کود دهی ساسوریا: چنانچه در کود دهی سانسوریا زیاده روی شود، برگهای جدید آن نرم میشوند. بهترین میزان مصرف کود، استفاده از کودهای زینتی هر دو هفته یکبار است.
- خاک مناسب سانسوریا: ترکیب خاک مناسب سانسوریا، مخلوط خاک معمولی و خاک برگ یا مخلوط این دو به همراه مقداری است. خاک کمپوست نیز گزینه مناسبی برای این گیاه است. به صورت کلی خاک با بافت متوسط که دارای زهکشی مناسب است محیط خوب و ایدهآلی را برای رشد گل سانسوریا فراهم میکند.
خواص گل سانسوریا
علت رشد نکردن سانسوریا چیست؟ مشکلات گیاه سانسوریا و بیماریهای گل سانسوریا
- علت رشد نکردن سانسوریا پا کوتاه: رشد نکردن سانسوریا پا کوتاه ممکن است به دلیل سرمای زیاد و یخزدگی باشد.
- علت خم شدن سانسوریا: علت خم شدن سانسوریا و صاف نبودن برگهای سانسوریا میتواند به آبیاری زیاد و سرمازدگی مربوط شود.
- علت چروک شدن سانسوریا: علت چروکیده شدن برگهای سانسوریا میتواند نور زیاد و یا آب کم باشد. در این حالت باید حتما نور گیاه و میزان آبیاری آن را بررسی کنید.
- علت شل شدن برگ سانسوریا: دلیل شل شدن یا به اصطلاح لیچ شدن برگ سانسوریا ممکن است آبیاری زیاد یا باتلاقی شدن خاک آن باشد. آبیاری سانسوریا را در هنگام خشک شدن خاک انجام دهید.
- علت لول شدن برگ سانسوریا: دلیل لوله شدن برگ سانسوریا، میتواند تغییرات دمایی باشد. سانسوریا گرما یا سرمای زیاد را دوست ندارد و در واکنش به تغییرات دمایی برگهای خود را لوله میکند. البته که لازم به ذکر است نور زیاد، آفت و آبیاری نامناسب گیاه نیز از دیگر دلایل لوله شدن برگ سانسوریا میباشد.
باریک شدن برگ سانسوریا میتواند چند دلیل داشته باشد:
- نور خیلی زیاد
- آبیاری نامناسب
- تغییرات دمایی شدید (گرم یا سرد بودن زیاد هوا)
تکثیر گیاه سانسوریا
گل سانسوریا را میتوان از روشهای متفاوتی تکثیر کرد.
پاجوش سانسوریا
بهترین روش برای تکثیر سانسوریا، پاجوش است. این گیاه اواخر بهار تا اواسط تابستان نسبت به جا به جایی مقاوم است و بهترین زمان برای تکثیر آن، همین موقع است.
چگونه پاجوش سانسوریا را جدا کنیم؟ چقدر طول میکشه سانسوریا پاجوش بزنه؟
برای این کار گیاه را از گلدان بیرون بیاورید و پاجوشهایی که بلندی آنان تقریبا به 20 سانتی متر میرسد را با دقت جدا کنید و آنان را در گلدان جداگانهای با ترکیب خاک مناسب سانسوریا بکارید. روش تکثیر از طریق پاجوش نسبت به قلمه برگ آسانتر است و در زمان کوتاهتری انجام میشود. بهتر است برای تکثیر بهتر چند پاجوش را در یک گلدان بکارید.
گیاه سانسوریا
تکثیر از طریق قلمه
یکی از روشهای تکثیر گیاه سانسوریا، تکثیر از طریق قلمه است. یک برگ سالم از گیاه را جدا کنید. برگ را به قطعات 7 الی 10 سانتی متری تقسیم کنید. قلمهها را تا نصف ارتفاع آن در بستر خاک بکارید. توجه داشته باشید که بستر خاک و هوای اطراف قلمهها را به صورت دائم مرطوب نگه دارید. گلدان را در دمای حدود 21 الی 23 درجه سانتی گراد نگهداری کنید. ریشهدهی قلمهها به 3 الی 4 هفته زمان نیاز دارد و رشد برگ جدید به 3 الی 4 ماه زمان نیاز دارد. برای رشد سریعتر میتوانید از هورمونهای ریشه زایی موجود درد بازار استفاده کنید.
تکثیر از طریق ریزوم
یکی دیگر از روشهای تکثیر این گیاه، که به خصوص برای نمونههای ابلق مورد استفاده قرار میگیرد تکثیر از طریق ریزوم است.
علت رشد نکردن سانسوریا
سانسوریا ابلق
گل سانسوریا ابلق دارای نوارهای طلایی رنگ حاشیهای است. درباره سانسوریا ابلق بیشتر بدانید:
روش تکثیر سانسوریا ابلق به روش قلمه برگ
برای قلمه زدن باید برگهایی را انتخاب کنید که تازه و بلند باشند زیرا برگهای کوچک سبز نمیتوانند جوانه بزنند(برگها باید حدود 30 سانت به بالا باشند). در ابتدا برگها را، 8 سانت به 8 سانت ببرید و آنها تا 2 الی 3 روز کنار گذاشته تا آماده کاشت شوند. حتما دقت کنید که نباید برگها را سر و ته بکارید و برای اینکه سانسوریا شما ابلق(با نوارهای حاشیه طلایی رنگ) بماند، باید پایین برگها را به صورت هشتی برش دهید، یعنی یک مثلث از پایین برگ(قلمه 8 سانتی) جدا کنید. سپس برگها را در گلدان مناسبی بکارید. در هنگام انجام این کار توجه داشته باشید که قسمت هشت شکل برگ حتما کاملا زیر خاک برود. پس از گذشت 3 هفته برگها، شروع به ریشه زدن میکنند و در هفته چهارم جوانه میزنند.
پاجوش زدن سانسوریا ابلق
بهترین روش برای تکثیر سانسوریا ابلق، تکثیر از طریق پا جوش زدن است.
قیمت گل سانسوریا
سانسوریا شمشیری
برای قلمه زدن سانسوریا شمشیری، میتوانید از همان روشی که برای قلمه زدن سانسوریا ابلق آموزش داده شد، استفاده کنید. فقط توجه داشته باشید که برای سانسوریا شمشیری باید اندازهی قطعات بین 4 الی 10 سانتیمتر باشد.
قیمت گل سانسوریا شمشیری
بسته به تعداد و سن گل تعیین میشود.
سانسوریا مهتابی
سانسوریا مهتابی دارای برگهای پهن و عمودی و رنگ سبز خاکستری با نوارهای نرم نقرهای است. این نوع از سانسوریا به گیاه ماری معروف است. برای خاک سانسوریا مهتابی، خاک برگ و ماسه یا همان خاک باغچه مناسب است. سانسوریا مهتابی را میتوان با روش قلمه زدن یا پا جوش تکثیر کرد.
سانسوریا رنگی
سانسوریا رنگی، گیاهی برگ زینتی است. این گیاه نوعی از از سانسوریاست که دارای ریزوم از خانواده لاله است.
تکثیر سانسوریا رنگی
سانسوریا رنگی را میتوانید از طریق بذر یا پاجوش تکثیر کنید. پاجوش سانسوریا رنگی را میتوانید طبق روش آموزش داده در بالا تهیه کنید.
قیمت گل سانسوریا
قیمت گیاه سانسوریا بسته به نوع و نمونه آن تعیین میشود. و قیمت این گیاه طیف وسیع قیمتی دارد.