خطرات مواد شوینده (مضرات وایتکس و سایر مواد شوینده)
خطرات مواد شوینده
همانطور که میدانید یکی از لوازم مورد نیاز برای نظافت منزل، مواد شویندهها هستند که هر کدام دارای ویژگی و کاربرد برای نظافت بخشهای مختلفی هستند. ولی ممکن است ما در حین انجام نظافت از مواد شوینده نامناسب استفاده کنیم و یا آنها را با هم ترکیب کنیم. این روزها نیز استفاده از موادی مثل وایتکس زیاد شده است و بهتر است به مضرات وایتکس و عوارض آن آگاه باشیم، تا سلامت خود را در خطر نیاندازیم.
در واقع استفاده همزمان از چندین پاک کننده شیمیایی مثل وایتکس و جوهر نمک یا موارد مشابه علاوه بر آسیب به سطوح برای سلامتی نیز خطرساز است. این عوارض در ترکیب کردن مواد شوینده طبیعی کمتر دیده شده اما باز هم در مواردی مثل ریختن جوش شیرین در مایع ظرفشویی یا ترکیب جوش شیرین و سرکه دیگر مواد لکه بر حتما جنس سطوح و ماهیت لکه باید در نظر گرفته شود.
حتما برای شما هم پیش آمده که برای اقداماتی چون پاکسازی کفپوش مثل از بین بردن بوی بد فرش، لکه بری و سفید کردن نقره، چربی زدایی و تميز كردن اجاق گاز لعابي و همین طور تمیز کردن سینی فر ، کاربرد انواع اسپری سفید کننده وسایل برقی، نحوه استفاده از پاک کننده قوی سنگ توالت، نوع اسپری پاک کننده دیوار و اینکه چگونه رنگ اسپری را پاک کنیم؟ و موارد مشابه دچار ابهاماتی برای انتخاب شوینده مناسب و نحوه استفاده آن باشید.
در این شرایط بهرهمندی از خدمات آنلاین نظافت با استفاده از اپلیکیشن نظافت منزل برای دسترسی به شرکتهای خدماتی معرفی کننده کارگر خانم برای نظافت منزل تهران و دیگر شهرها یک پیشنهاد کاربردی است.
خطرات مواد شوینده چیست؟
درر پاسخ به سوال براي تميز كردن خانه از كجا شروع كنيم؟علاوه بر یک برنامه ریزی مناسب برای نظافت منزل، تهیه ابزار مناسب مانند انواع تی برای تمیزکاری، آشنایی با انواع شویندهها و نحوه استفاده از آنها امری مهم و قابل توجه است.
اما در حالت کلی خطرات مواد شوینده چیست؟ شویندههای مختلف که به طور مرتب توسط خانم خانه استفاده میشود، موجب از بین رفتن رطوبت و چربی سطح پوست میشود. با از بین رفتن این لایههای محافظ، مواد محرک حساسیت زای موجود در شویندهها به لایههای عمقی پوست نفوذ میکند و باعث آسیب به پوست میشوند.
آب ژاول یا وایتکس یکی از مواد شوینده اسیدی است که با دست هر فردی که تماس پیدا کند وی را دچار حساسیت میکند. این مواد علاوه بر اینکه روی پوست تأثیر دارد، میتواند به ریهها نیز آسیب شدید برساند و تنفس شخص را دچار مشکل کند. بنابراین برخورد مواد شوینده با پوست دست بسیار مضر است.
برای جلوگیری از تماس مستقیم دست با مواد شوینده حتما از دستکش استفاده نمایید. استفاده از دستکش پلاستیکی به تنهایی تأثیری ندارد و باید یک دستکش نخی در زیر دستکش پلاستیکی استفاده شود. چون مواد پلاستیکی به کار رفته در تولید دستکش به مرور زمان پس از تعریق دست موجب خارش و حساسیت پوستی میشود.
خطرات مواد شوینده هنگامی بیشتر میشود که از شویندههای غلیظ استفاده میکنیم. باید دقت کنیم که اگر شویندهها را مقداری رقیق کنیم و از غلظتهای پایین استفاده کنیم همان کارایی را دارد که با غلظت بالا استفاده میکنیم.
ترکیب اشتباه چندین شوینده با هم متاسفانه بخار ایجاد میکنند و این بخار وارد سیستم تنفسی افراد میشود و برای افراد سالم مشکل ایجاد میکند و کسانیکه زمینه بیماریهای تنفسی دارند مثل افراد مبتلا به آسم، وضعیت شان بدتر خواهد بود و حتی میتواند منجر به مرگ شود.و از آنجایی که ترکیب آنها بطور جداگانه با آب گرم با عوارضی مشابه سوزش مجاری تنفسی،سرفه و تنگی نفس همراه بوده باید غلظت کمتر این محلولها در محیطی باز استفاده شود.
مضرات وایتکس و عوارض وایتکس
یکی از رایجترین و معمولترین سفید کنندههای خانگی وایتکس به حساب میآید و خانمهای خانهدار اکثرا بدون ملاحظه و اطلاع از مضرات وایتکس و عوارض آن از وایتکس استفاده میکنند. وایتکس اگر به صورت مستقیم به اجزای بدن ما بخورد حالت سوزش و تورم ایجاد میکند و ممکن است هنگام کار با آن سوزشهایی در چشم و گلو احساس کنیم. از مضرات وایتکس میتوان به این نکته اشاره کرد که اگر در معرض آن قرار بگیریم باعث تنگی نفس، سرفه و حساسیت میشود. بنابراین اگر میخواهید از عوارض وایتکس به دور باشید، بهتر است آن را در آب رقیق کنید به این شکل که یک قاشق وایتکس را در 9 لیوان آب بریزید؛ این کار باعث میشود عوارض وایتکس و مضرات آن کمتر شود.
عوارض وایتکس بر ریه، عوارض وایتکس بر پوست، عوارض تنفس وایتکس، مسمومیت با وایتکس، عوارض خوردن وایتکس توسط کودک، درمان گاز جوهرنمک و وایتکس، مضرات وایتکس برای ظروف، درمان سرفه ناشی از وایتکس این روزها از مواردی هستند که توسط بسیاری از مردم جستجو میشود.
ما در زیر مواردی را به طور خلاصه برای پیشگیری از خطرات مواد شوینده بیان کرده ایم:
- هنگام استفاده از شویندههای شیمیایی، حتما از ماسک مناسب استفاده کنید.
- هنگام استفاده از مواد شیمیایی و فرآوردههای شوینده و پاککننده، پنجرهها را باز و تهویه را روشن کند تا هوا به خوبی درمحیط جریان داشته باشد.
- از مخلوط کردن مواد شیمیایی مانند جوهرنمک و موادسفیدکننده جدا خودداری کنید، بخارها و گازهای ناشی از این اختلاط بسیار سمی و خفهکننده است.
- بخار متصاعد شده از ترکیب جوهرنمک و وایتکس بسیار خطرناک است؛ خصوصا برای چشم، پوست و ریه. توصیه میشود جدا از ترکیب این ۲ ماده خودداری کنید.
- استفاده مداوم مواد شوینده و پاککننده از جمله جرمگیرها و سفیدکنندهها در منازل، موجب انتشار برخی ذرات شیمیایی خطرناک در توالت، حمام و آشپزخانه میشود و استفاده زیاد از این مواد به همراه آب گرم هم اثر منفی آن را دوچندان میکند.
- محصولات شیمیایی و شوینده را همیشه در ظرف اصلی آن نگهداری کنید.
مواد شوینده همانطور که میدانید یکی از لوازم مورد نیاز برای نظافت، مواد شویندهها هستند که هر کدام دارای ویژگی و کاربرد برای نظافت بخشهای مختلفی هستند. ولی ممکن است ما در حین انجام نظافت از مواد شوینده نامناسب استفاده کنیم و یا آنها را با هم ترکیب کنیم.
به همین دلیل در این پست میخواهیم از مضرات استفاده هم زمان از مواد شوینده و مخلوط کردن آنها با هم اطلاعاتی کسب کنیم. و به این پرسش مهم یعنی خطرات ترکیب کردن مواد شوینده بپردازیم.
چرا باید برای نظافت هر بخش از مواد شوینده ای مخصوصی استفاده نمود؟
هر یک از مواد شوینده دارای ترکیبات شیمیایی خاصی است که مخصوص تمیز کردن اشیا خاص و در مکان خاص میباشد.شما میتوانید برای نظافت منزل از هر مواد شوینده مختلفی استفاده کنید فقط باید به چند نکته مهم توجه کنید.پس مارا تا انتهای مطلب همراهی کنید.
تا زمانیکه شما مواد شوینده را با هم ترکیب نکنید میتوانید از مواد شوینده مختلف استفاده کنید. اما باید بدانید کدام مواد شوینده را نباید هرگز با هم ترکیب کنید چرا که ممکن است برایتان خطرات جبران ناپذیر را بهمراه داشته باشد.
ترکیب کردن مواد شوینده با هم چه خطراتی دارد؟
-
هرگز سرکه و سفیدکننده را با هم ترکیب نکنید
هرگز یک ماده اسیدی مانند سرکه را با سفید کنندهها ترکیب نکنید به دلیل اینکه بعد از یک سری فرایند شیمیایی گاز کلورین تولید میکنند.ترکیب این گاز با آب، اسید هیپوکلروس میسازد. پخش شدن گاز کلورین حتی به مقدار کم هم میتواند آسیبهایی از جمله خارش چشم و بینی، مشکلات تنفسی و مشکلات ریوی ایجاد کند.
-
الکل و مایع سفیدکننده را با هم ترکیب نکنید
ترکیب این دو ماده شیمیایی، تولید کلروفرم و اسید هیدروکلریک میکند.کلروفرم و اسید هیدروکلریک میتوانند موجب آسیب به سیستم عصبی، ریه، کلیه، کبد، چشمها و پوست شوند. ضمنا مقادیر زیاد کلروفرم میتواند موجب سرگیجه، تهوع، از دست دادن هوشیاری و حتی مرگ شود.
-
هرگز آمونیاک و سفیدکننده را با هم ترکیب نکنید
این ترکیب برای سلامت شما بسیار خطرناک است. آمونیاک در بسیاری از مواد شوینده یافت میشود. ترکیب این دو ماده، موجب تولید گازهای سمی (بخار کلورامین) میشود. که آسیبهای شدیدی برای دستگاه تنفسی به همراه خواهد داشت. همچنین ترکیب مقادیر زیاد این دو با یکدیگر، میتواند موجب انفجار بسیار خطرناکی شود برخی موادی که در ترکیبات خود آمونیاک دارند شامل شیشه شوی میباشد.
-
از ترکیب چند چاه بازکن به طور همزمان استفاده نکنید
در صورتیکه که چاه توالت منزل یا شرکت شما گرفته بود و تصمیم به باز کردن آن داشتید هرگز از چند چاه باز کن استفاده نکنید و فکر نکنید ترکیب چند چاه بازکن موجب میشود گرفتگی چاه توالت سریعتر برطرف شود. شاید فکر کنید همه آنها قرار است یک کار را انجام دهد پس از یک ترکیب شیمیایی یکسان تشکیل شدهاند، اما اصلا اینطور نیست. وجود کوچکترین ماده شیمیایی در یک مایع چاه بازکن میتواند با ترکیب شدن با سایر مواد موجود در یک چاه بازکن دیگر، گازهای سمی تولید کند. پس حتما دقت کنید فقط از یک چاه بازکن استفاده کنید.
علایم و نشانههای بروز مشکل در اثر استفاده از مواد شوینده؟
مخلوط کردن مواد شوینده چه خطراتی دارد؟ با ورود بخارات و گازهای شیمیایی به دستگاه تنفسی، فرد با افت شدید سطح اکسیژن خون مواجه میشود و اگر به سرعت اکسیژن رسانی انجام نشود، پس از گذشت چهار دقیقه سلولهای مغزی شروع به تخریب برگشت ناپذیر میکنند. از علائم افت سطح اکسیژن خون میتوان به تنفس تند، استفراغ، سردرد احساس عطش برای دریافت هوا، گیجی و منگی، حالت تهاجمی و تغییر رنگ پوست به آبی اشاره کرد.
در صورت بروز مشکل در اثر استفاده از مواد شوینده چه باید کرد؟
بعد از مضرات و خطرات مواد شوینده حالا نوبت به درمان و بهتر بگوییم در صورتی که ما دچار مشکلهای تنفسی یا پوستی شدیم درمان و راه حل ما چیست؟
- در اولین قدم ابتدا راههای ورودی هوا را باز کنید. و بعد پشت مصدوم قرار بگیرید و او را به محیط باز ببرید هرگز مصدومان دچار مشکلات تنفسی را به صورت بر عکس نخوابانید، زیرا میزان فشار بر قفسه سینه او افزایش مییابد و باعث وخامت حالش میشود. مصدوم را پشت به یک تکیه گاه به حالت نیمه نشسته قرار دهید و سر او را کمی به عقب متمایل کنید تا مجرای تنفسیاش باز بماند.
- بر اثر استنشاق بخارات شیمیایی مصدوم مضطرب است و سرعت تنفسش تند میشود. وی را تشویق کنید تا از تنفس کوتاه بپرهیزد و تا حد امکان نفس عمیق بکشد و طی هر تنفس، چند ثانیهای اکسیژن را درون ریههایش نگه دارد.برای در امان ماندن از مشکلات تنفسی بخصوص در روزهای منتهی به عید که میزان مصرف مواد شیمیایی شوینده زیاد است، از پاک کنندهها و شویندههای قوی استفاده نکنید.