پتینه و پتینه کاری

پتینه و پتینه کاری هنر جلابخشی و برگرداندن زیبایی به ظروف و لوازم با جنسهای مختلف به کمک رنگهای مخصوص است. رفع کهنگی چوب و تعمیر لوازم چوبی، پوشاندن لکهای ایجادشده روی ظروف مسی، تزئین ظرفهای سفالی، نقاشی ساختمان مدرن با پتينه ديوار و ...، همه از اشکال گوناگون هنر پتینه کاری هستند.
اینکه پتینه چیست و باید پتینه کاری را بیشتر یک حرفه در نظر گرفت یا یک هنر، به کاربرد آن بستگی دارد. درحال حاضر هم آموزش پتینه کاری مدرن و حرفه ای از رشتههای هنری و پرطرفدار به شمار میآید، و هم بسیاری از افراد به چشم یک شغل تماموقت و پرسود به انواع پتینه کاری نگاه میکنند.
برای آشنایی عمیق با این هنر چشمنواز و کاربرد آن، خصوصا پتینه کاری ساختمان، چنددقیقهای را با «خدمت از ما» همراه باشید.
پتینه چیست؟ پتینه کاری چیست؟
اگر آلبوم پتینه کاری و حتی یکی دو عکس پتینه کاری را دیده باشید، مطمئنا مجذوب طرحهای چشمنواز آن شدهاید. طرحهایی آنقدر جذاب که راهشان را از ظروف تزئینی به طراحی دکوراسیون منزل هم باز کردند! اما پتینه چیست؟
پتینه یک هنر، و پتینه کاری حرفه سرچشمه گرفته از این هنر است. هنری اصیل که در این بخش قصد داریم به ریشههای آن بپردازیم:
پتینه چیست؟
شاید موج آموزش و هزینه آموزش پتینه کاری حرفه ای و مدرن با هدف کسب درآمد اخیرا به راه افتاده باشد؛ اما تاریخ این هنر به مدتها قبل بر میگردد. هنر پتینه اصالتا ایتالیایی است. در ایتالیای قدیم، حرفه پتینه کاری شامل استفاده از تکنیک کهنگی در رنگ، طرح بناها و یا تغییر ظاهر ظروف بر اساس طرح و رنگ قدیمی و سنتی میشد.
در بعضی فرهنگها و دایره المعارفهای هنر، خوردگی در فلز مس که به رنگ سبز خودنمایی میکند پتینه نامیده میشود، و حتی آن را محافظی در برابر خوردگی مس هم میدانند. به ایجاد یک لایه روی اجسام (مخصوصا ظروف) و سطوح برای کهنگی بخشیدن به آنها را هم پتینه میگویند.
رفتهرفته انواع پتینه کاری بین افرادی محبوب شد که مایل بودند حال و هوایی نوستالژیک به منزل خود بدهند. با گذشت زمان این هنر به قدری محبوب شد که مردم دیگر به المانهایی با ظاهر قدیمی راضی نشدند، و سراغ استفاده از پتینه در دکوراسیون داخلی، دیوارها و حتی پتینه کاری ساختمان برای طراحی بناها رفتند.

پتینه کاری چیست؟
حالا که میدانیم خود پتینه چیست، اجازه دهید به حرفه آن نگاه دقیقتری بیندازیم. پتینه کاری هنری با بهرهگیری از بافتها و رنگهای مختلف است، که با ایجاد یک سطح جداکننده بین شئ اصلی (با هر جنسی) و رنگی که قرار است روی آن قرار بگیرد، نمایی کهنه و به عبارتی اکسیدشده را ایجاد میکند.
پتینه کاری هنری پرطرفدار است که با اعمال رنگهای دکوراتیو به کمک ابزار روی سطوح مختلف، بافت خاصی را ایجاد کرده و اجازه استفاده دوباره از ظروف قدیمی را به ما میدهد. به همین خاطر، نقش رنگهای پوشاننده، روشنکننده و ماتکننده برای فرسوده نشان دادن لوازم در انواع پتینه کاری بسیار پررنگ است.

کاربرد پتینه کاری چیست؟
یکی از معانی مستقیم پتینه هنر کهنه کردن لوازم نو برای ایجاد سبکی متفاوت در دکوراسیون منزل است. به همین ترتیب، پتینه کاری ساختمان (که مقصود از آن معمولا پتينه ديوار است) به صورت یک پوشش هنری روی دیوار تعریف میشود که مدلهای گوناگونی دارد.
در پتينه ديوار از یک رنگ پسزمینه به عنوان رنگ اصلی استفاده میشود، که معمولا رنگ اکریلیک، رنگ روغنی یا رنگ پلاستیک است. سپس طرح و نقش درخواستی، که میتواند برجسته یا تخت باشد، روی این سطح رنگکاری شده ایجاد میشود.
بسته به طرح ایجادشده، پتینه کاری ساختمان و پتينه ديوار به دو دسته تقسیم میشود:
- پتینه کاری مدرن
- پتینه کاری کلاسیک

پتینه کاری کلاسیک
از نام این سبک متوجه میشویم که اجرای این سبک از پتینه و پتینه کاری بین افرادی محبوب است که دکورهای آنتیک و کلاسیک را به دیزاینهای مدرنتر ترجیح میدهند. این افراد با استفاده از تکنیکهای پتینه کاری کهنه جلوه دادن لوازم جدید، وسایل خانه را به آنتیک و عتیقه تبدیل میکنند.
برای هموار کردن سطوح لوازم چوبی، سفالی و حتی بخش هایی از کاغذ دیواری برای کشیدن طرحهای پتینه کاری، میتوان از روغن مخصوص "شاپان کاری" استفاده کرد. اگر از علاقهمندان این سبک هستید، هنر پتینه کاری امکان ایجاد تغییر و هماهنگ کردن لوازم و دکوراسیون منزل را به راحتی برای شما فراهم میکند.

پتینه کاری مدرن
در پتینه کاری مدرن طرحهای جدید با روشهای پتینه کاری ساختمان و کاربرد آن در دکوراسیون منزل ترکیب میشود. این تلفیق جذاب تاثیر بالایی بر بیننده دارد، و روزبهروز بین افراد بیشتری محبوب میشود.
در نقشهای مدرنتر پتینه از پوشش ابروبادی، آسمان، طبیعت یا طرح فرشته به عنوان الگوی پوششی استفاده میشود. همچنین، میتوان با استفاده از تکنیکهای رنگآمیزی، طرح چوب یا پوششی نقرهای را روی سطح اجرا کرد.
نکته مثبت این است که پتینه کاری مدرن را میتوان روی هر سطحی اجرا کرد؛ از پتينه ديوار گچی، رنگخورده یا کاغذ دیواری شده گرفته، تا سطوح وسایل چوبی خانه یا ستونها.

اگر در حال دستوپنجه نرم کردن با علت زرد شدن کاغذ دیواری بعد از نصب و یکنواختی پس از اجرای کاغذ دیواری مشکل دارید، این هنر و پتينه ديوار یک انتخاب ایدهآل برای تغییر دکوراسیون ساختمان شما خواهد بود.
در ادامه انواع پتینه و پتینه کاری را به تفکیک توضیح میدهیم:
پتینه کاری ساختمان
پتینه کاری ساختمان بخش مهمی از کاربرد این هنر در دکوراسیون را تشکیل میدهد، از جمله ایجاد تغییرات کوچک در رنگ دکوراسیون، نصب کاغذ دیواری روی رنگ روغن، خلق نقشهای رنگارنگ روی سقف (از جمله پتینه کاری روی سقف کناف) و البته پتينه ديوار.
پتینه کاری ساختمان را هنر مانور رنگ و نقش روی سطوح، دیوار و سقف هم مینامند. علاوه بر اینها، از این هنر میتوان برای ترمیم ترک سقف گچی و پوشاندن لکههای ایجادشده روی دیوار در اثر رطوبت هم استفاده کرد.

همانطور که بالاتر اشاره کردیم، پتینه کاری در ساختمان شامل دو سبک پتینه کاری مدرن و کلاسیک میشود. گاهی اوقات از پتینه میتوان برای ایجاد نقشهای پر زرق و برق روی دیوار گچی، کاغذ دیواری، سقف و حتی آسانسور هم بهره برد.
پتینه کاری را میتوان به عنوان جایگزینی مطلوب برای ایدههای کاغذ دیواری روی کاشی در فضاهای سرامیکی و کاشیکاری شده برای ترمیم، پوشش و رنگ کردن دیوار گچی هم در نظر گرفت.

پتینه کاری روی چوب
نقاشی و پتینه کاری روی چوب استفاده از رنگهای پوششی برای ایجاد سطحی یکدست روی چوب است. در واقع پتینه روی چوب تکنیک ترکیب چندرنگ و ایجاد لایههای رنگی متفاوت روی چوب قلمداد میشود.
برای رنگ کاری روی چوب و تغییر طرح آن، پتینه کاری روی چوب روشی بسیار مناسب و توصیهشده است. استفاده از رنگها و سبکهای پتینه کاری هم ظاهر زیبایی به لوازم چوبی قدیمی میدهد، هم در نوسازی آنها و پوشش لایههای خوردگی و زدگی چوب فوقالعاده عمل میکند (در کنار شاپان کاری).

آموزش پتینه کاری حرفه ای و مدرن
برای پتینه دیوار و ساختمان، سقف، کاغذ دیواری، پتینه کاری روی لوازم چوبی یا ...، ابتدا باید مواد اولیه پتینه کاری را تهیه کنید. شروع پتینه کاری یک پیشنیاز مهم دیگر هم دارد: ایجاد زیرساخت مناسب روی سطح مدنظر شما برای رنگکاری تمیز و باکیفیت.
مرحله بعدی تهیه لوازم از یک فروشگاه معتبر و قابل اعتماد است، البته بعد از اینکه نوع پتینه کاری، فضا و اجسامی که قرار است پتینه شوند و طرح پتینه کاری را انتخاب کردید. اینکار برای این است که بدانید برای پتینه کاری دقیقا چه لوازمی را باید تهیه کنید.

مرحله بعدی مسطحسازی چیزی است که تصمیم دارید پتینه کاری را روی آن انجام دهید. برای اینکار به قلممو و چسب چوب نیاز دارید. پس از اینکه چسب نیمه خشک شد، خمیر مخصوص پتینه کاری را روی محل مدنظر بکشید، و با استفاده از کاردک کل سطح را با خمیر بپوشانید.
شما میتوانید نقشهای دلخواهتان را هم با لوازم نقاشی روی سطح ایجاد کنید، هم از شابلون استفاده کنید، یا اینکه سراغ سادهترین گزینه ممکن بروید: یعنی با حرکات دست روی سطح مدنظر. بعد از ایجاد نقش، پتینه کاری تقریبا به اتمام رسیده است. حالا تنها باید لوازم و سطوح پتینه کاری شده را در معرض هوای گرم خشک کنید.
در این قسمت به معرفی پنج تکنیک پتینه کاری میپردازیم:
پتینه کاری با پارچه
در این تکنیک از تکههای پارچهای برای رنگ کاری دیوار استفاده میشود. پتینه کاری دیوار با آغشته کردن یک تکه پارچه به رنگ و ضربه زدن با آن روی دیوار صورت میگیرد. حالت دیگر لوله کردن پارچه و نقش زدن روی دیوار با حرکت دادن پارچه لولهشده است، مانند یک غلطک نقاشی.

"اگر میخواهید با مراحل رنگ کاری ساختمان آشنا شوید، روی لینک مورد نظر کلیک کنید"
پتینه کاری با اسفنج
این تکنیک یکی از سادهترین و در عین حال زیباترین روشهای ایجاد طرح روی دیوار بر اساس هنر پتینه کاری است. برای پتينه ديوار با اسفنج ابتدا زمینه دیوار را رنگآمیزی کنید. سپس یک تکه اسفنج را به رنگ آغشته کنید و به صورت ضربهای به دیوار بزنید.
نکته: توجه داشته باشید که ابتدا اضافههای رنگ را توسط روزنامه بگیرید، و سپس اقدام به رنگآمیزی کنید.

پتینه کاری با بافتدار کردن دیوار
استفاده از پتینه کاری در بافتدار کردن دیوار روشهای مختلف دارد؛ از جمله ترکیب پودر مل، روغن الیف، آب و رنگ روغنی ساختمان برای به دست آوردن خمیری نسبتا شل برای بافت دار کردن و پتينه ديوار. البته میتوانید مقدار آب و پودر مل را برای رسیدن به غلظت دلخواهتان تغییر دهید.

پتینه کاری با رنگ (تکنیک رنگبرداری)
پتینه کاری ساختمان در این حالت هم با استفاده از پارچه انجام میشود، اما در این روش پارچه رنگ اضافه روی دیوار را جذب میکند. در تکنیک پتینه کاری با رنگ، وقتی دیوار را آماده کردید، با قلممو رنگ نیمه رقیق را روی دیوار بکشید.
حالا یک دستمال نخی زبر را مچاله کنید، و با آن به دیوار خیس ضربه بزنید. به این ترتیب رنگ از روی دیوار برداشته میشود و همزمان با انتقال رنگ، نقش پارچه مچالهشده روی دیوار باقی میماند.

پتینه کاری با تکنیک راه راه کردن
این تکینک پتینه کاری ساختمان هم مختص دیوار است، مخصوصا دیوار اتاق خواب. ایجاد تنوع در قسمتی از اتاق خواب استایل زیبایی به اتاق شما میدهد. مثلا میتوانید از این تکنیک تنها برای دیوار سمت تخت خواب استفاده کنید.
از آنجت که نتیجه این مدل پتینه کاری طرحی خاص است، به دقت و اندازهگیری دقیقی احتیاج داردو ممکن که میتواند برای شما دشوار باشد. در این شرایط میتوانید سراغ روشهای سادهتری مانند پتینه کاری با شابلون بروید، یا اینکه برای اعمال تکنیک راهراه روی دیوار اتاق از یک پتینه کار متخصص کمک بگیرید.
(محتوای پیشنهادی: کنیتکس چیست)

"برای دریافت خدمات نقاشی ساختمان اصفهان، نقاشی ساختمان شیراز روی لینک مورد نظر کلیک کنید و یا از طریق سایت "خدمت از ما" به متخصصین سایر شهرها متصل شوید"
مزایای پتینه کاری ساختمان چیست؟
هنر پتینه و پتینه کاری ساختمان در ازای هزینه مناسب و مراحل بیدردسر، تحول خاصی را در فضای شما ایجاد میکند و نوستالژی را در اوج مدرنیته برای خلق میکند. از این گذشته، شاید مزیت پتینه کاری این است که لوازم کهنه (اما همچنان قابل استفاده) شما را دوباره نو و زیبا میکند.
امکان اجاری این تکنیک رنگ کاری روی تمامی سطوح با انواع و اقسام ابزارها و تکنیکها نیز از دیگر مزایای پتینه کاری است.

چند نکته مهم در پتینه کاری
- اگر در پتینه کاری قصد دارید از روش نقاشی با شابلون و اسپری برای رنگ کردن استفاده کنید، دقت داشته باشید که شابلون روی دیوار کشیده نشود. همچنین تا زمانی که اسپری کردن کاملا تمام نشده است، شابلون را جابهجا نکنید. برای اجرای بینقص این ایده پیشنهاد میکنیم مقاله آموزش رنگ آمیزی با اسپری را مطالعه کنید.
- در انتخاب طرح و نوع پتینه عجله نداشته باشید، و خوب به آن فکر کنید. هماهنگی طرح پتینه کاری با لوازم خانه یک فاکتور مهم در پتینه کاری ساختمان و دیوار است. برای کسب نتایج جذابتر میتوانید با چند نقاش ساختمان که در زمینه پتینه فعالیت دارند، مشورت کنید.
- توصیه میکنیم که بدون مشاهده چند نمونهکار پتینه کاری سراغ طراحی دکوراسیون داخلی با این تکنیک نروید.
درباره قیمت و خدمات پتینه کاری آن سوالی دارید؟
پتينه ديوار و اشیاء مختلف میتواند به یک پروژه "خودت انجام بده" جذاب تبدیل شود. پروژهای که پس از اتمام، هربار که به چشمتان به آن میافتد، حسابی به خودتان افتخار کنید. با این وجود، به دلایل مختلف، درخواست برای دریافت خدمات پتینه کاری از متخصصان بسیار بالاست (از جمله مشغله، وسواس روی بینقص بودن کار و ...).
برای درخواست این خدمات و یا استعلام رایگان قیمت پتینه کاری از چند متخصص معتبر در شهرتان تنها باید درخواست نقاشی ساختمان را در اپ یا وبسایت «خدمت از ما» ثبت کنید و پس از انتخاب خدمات پتینه کاری منتظر بمانید تا آنها با ارسال مبلغ پیشنهادیشان با شما ارتباط بگیرند.